Hollóvár Somlai Olaszrizling 2006
Nemrég voltam egy Hollóvár kóstolón a Terroir Clubban. Ott fogalmazódott meg bennem, hogy többek között mit csodálok Takács Lajos boraiban. Egyszerre tudnak lehengerlők és elgondolkoztatók lenni. Egy villámkóstoló során is felkapja rájuk az ember a fejét, és megjegyzi, ezt meg kell vizsgálni alaposabban. Az ilyen borok aztán gyakran unalmasnak, közhelyesnek mutatkoznak, ha több időt szánunk rájuk. Bizony nem így van ez a Hollóvár borokkal. Még nagyobb élményt adnak, ha megadjuk nekik az őket megillető figyelmet. Ez az olaszrizling Alföldi Merlot-nál is listavezető, és nálam is első lett a legerősebb csoportban. A Terroir Clubnál lehet kapni 1980 Ft-ért.
Zöldessárga kicsit több zölddel. Orrban egyből felismerhető Takács Lajos. Intenzív, meleg, érett virágos, gyümölcsös ásványosság árad a pohárból. Nehéz, és talán fölösleges is ennél konkrétabbat mondani. Ki-ki megtalálhatja benne kedvenc emlékeit. Nekem egy körtés, almás, diós, mazsolás rácsos süteményt idézett föl. Alaposabban szellőzve gyönyörű mézes, gyümölcsös, fűszeres lesz.
Az érett gyümölcs húsossága, zamata már az első kortynál meghódítja az egész szájat. Gazdag, telt mégis friss ízek. Élénk, mégis jól nevelt savak. Ízben főleg érett körte, ananász. Lehetne még bőven boncolgatni, de inkább meg kell kóstolni. Gömbölyű, ugyanakkor feszes. Tükörsima a felülete a többiekhez képest. Semmi karcosság, mégis karakteres, nem behízelgő. Természetes szépség: Somló új arca az olaszrizling tükrében. Két napig a hét pont tetején tanyázott, harmadik napra már elérte a 8 pontot.
innen van: http://alkoholista.blog.hu/2008/04/17/olaszrizling_panorama_tizedik_kep