
A bor termelője: Bakonyi Péter, Siklós
A bor fajtája: száraz fehér Évjárat: 2006 Ár: 1400 Ft
Bor leírása:
Valószínűleg rengeteget kell még tanulnom, de lövésem se róla, hogy ki ez a Bakonyi Péter Siklósról. Semmilyen fórumon se találtam jellemzést róla, műhelyéről vagy borairól, de mindegy is, nálam felvételt nyelt a kedvencek tablójára.
A Hárslevelű nem tartozik a számomra könnyen definiálható fajtákhoz, talán azért, mert eddig csak a tokaji édes blendekhez volt szerencsém, no meg egy-két somlói elbotlott próbálkozáshoz. Kerültem a fajtát valami miatt. Viszont ez a délvidéki holmi nálam újra írta a rövidke hárs-történelmet már rögtön a design-nal, merthát ugye tudvalevőleg meglehetős imádattal preferálom a fiatalos, vidám, laza olykor erősen minimalista öltözéket és e négy kritériumot e tétel teljesíti is. Szenzációsnak ítéltem a hársfatermést, mint propellert továbbgondolni helikopterré. Pohárba csorogva meg se kell pergetni, azonnal orrba kúszik a hársfavirággal vegyített mangós-licsis-barackos egzotikum, botritiszre emlékeztető mézzel. Koncentrált, hihetetlenül intenzív, de nem az Irsais parfümgyár, doromboló, nagyon jól esik beleszipkázni, szimplán nem bírom letenni a kelyhet. Nem is engedi, hogy elmélázzak a színen, - ami egyébként sárgás fehér – azonnal nyelvre töltöm. A korty csont száraz, savas, somlóis hangolással, húrjai az ásványok sora, sós, a végén finomra vett keserédes búcsút int. Közepesen hosszú, a torkon hársfavirág szirmait hinti el. Egymás után töltöm a poharakat, el is fogy úgy hat deci hatvan perc alatt. A maradék pihent harminchat órát, ekkorra már elveszítette illatainak nagy hányadát, ám ízben maradt a korábbi. Nagyon lehet és kell szeretni, egyébként meg nem a „nyáresték bora”, neeem, inkább a február-márciusi tavaszvárásé. Hidegkúton nemrég még volt belőle pár palack.
Sulit 08.02.12
innen van: http://www.borkorzo.hu/kostolasijegyzet.php