Péntek esti bor
Egy erőtől duzzadó, hedonista zöld veltelinit szeretnénk ajánlani, amely jó kezekben megmutatja, hogy mekkora potenciál lakozik ebben az osztrák fajtában.
Etyek-Buda
Már a színén látszik, hogy hordó ölelte át a bort a készítésnél. Illatából már biztosak lehetünk ebben. Jelentős hordófűszerek, amelyek szépen olvadtak egybe a fajta vegetális és gyümölcsös (érett barack, körte, citrusok) karakterével. Komplex, összetett illat, amely erőtől duzzad. Megkóstolva sem kell csalódnunk: kövér a korty, lédús gyümölcsökkel, fűszerrel, vegetális jegyekkel és hordófűszerekkel. A diszkrét ásványosság pedig még komplexebbé teszi. Olyan őserő van a borban, hogy nem győzünk csodálkozni. Simogat, olajoz, és – a szó jó értelmében – letaglóz. A komoly test és az érett gyümölcsök mellett a savak dinamikussá, élővé teszik ezt a bort, a súly miatt azonban nem válik lustává. Nem egy hétköznapi karakter, elmélkedős, meditálós bor. Az érett alapanyag hozta magával az emelkedett alkoholt is, ami nem kevés, de a komoly test megtartja, nem lóg ki. Potenciál bőven van még benne, akinek van tegyen el belőle, mert néhány év múlva talán még nagyobbat fog szólni.
Osztrák zöld velteliniken nevelkedett borkedvelőknek komoly meglepetést okozhat a bor. Egyrészt a bor vastagsága is meglepő lehet, a jelentősebb hordóhasználat is sajátos – egyébként nagyon jellemzően Kertész pincére hajazó – struktúrát, stílust ad a bornak.
A Kertész borok nagy részéről mindig a hedonizmus ugrik be. Egy ilyen bort olyanok választanak, akikben ott van az élet, a sokszínűség, a tartalom iránti lelkesedés.
Ha étel mellé szeretnénk inni, mindenképpen hasonlóan fajsúlyos ételt válasszunk hozzá. Sajtban megpróbálhatunk egy comtét hozzá vagy egy érettebb brie-t, camambert-t. Húsok közül jól illenek hozzá a vadszárnyasok, liba kacsa vagy egy komolyabb hús, például egy szűzérme, de még egy marhapofával is megpróbálkozhatunk. A karácsonyi nasztalon is ott lehet a helye egy jó töltött káposztához mindenképpen passzol.
Ez a bor is jó példa arra, hogy Etyek az izgalmas sauvignon blanc-okon és pinot noirokon túl zöld velteliniben is ott lehet a legjobbak között. Nem csodálkoznánk, ha Etyeken többen is látnának fantáziát ebben a remek kis fajtában.
Már a színén látszik, hogy hordó ölelte át a bort a készítésnél. Illatából már biztosak lehetünk ebben. Jelentős hordófűszerek, amelyek szépen olvadtak egybe a fajta vegetális és gyümölcsös (érett barack, körte, citrusok) karakterével. Komplex, összetett illat, amely erőtől duzzad. Megkóstolva sem kell csalódnunk: kövér a korty, lédús gyümölcsökkel, fűszerrel, vegetális jegyekkel és hordófűszerekkel. A diszkrét ásványosság pedig még komplexebbé teszi. Olyan őserő van a borban, hogy nem győzünk csodálkozni. Simogat, olajoz, és – a szó jó értelmében – letaglóz. A komoly test és az érett gyümölcsök mellett a savak dinamikussá, élővé teszik ezt a bort, a súly miatt azonban nem válik lustává. Nem egy hétköznapi karakter, elmélkedős, meditálós bor. Az érett alapanyag hozta magával az emelkedett alkoholt is, ami nem kevés, de a komoly test megtartja, nem lóg ki. Potenciál bőven van még benne, akinek van tegyen el belőle, mert néhány év múlva talán még nagyobbat fog szólni.
Osztrák zöld velteliniken nevelkedett borkedvelőknek komoly meglepetést okozhat a bor. Egyrészt a bor vastagsága is meglepő lehet, a jelentősebb hordóhasználat is sajátos – egyébként nagyon jellemzően Kertész pincére hajazó – struktúrát, stílust ad a bornak.
A Kertész borok nagy részéről mindig a hedonizmus ugrik be. Egy ilyen bort olyanok választanak, akikben ott van az élet, a sokszínűség, a tartalom iránti lelkesedés.
Ha étel mellé szeretnénk inni, mindenképpen hasonlóan fajsúlyos ételt válasszunk hozzá. Sajtban megpróbálhatunk egy comtét hozzá vagy egy érettebb brie-t, camambert-t. Húsok közül jól illenek hozzá a vadszárnyasok, liba kacsa vagy egy komolyabb hús, például egy szűzérme, de még egy marhapofával is megpróbálkozhatunk. A karácsonyi nasztalon is ott lehet a helye egy jó töltött káposztához mindenképpen passzol.
Ez a bor is jó példa arra, hogy Etyek az izgalmas sauvignon blanc-okon és pinot noirokon túl zöld velteliniben is ott lehet a legjobbak között. Nem csodálkoznánk, ha Etyeken többen is látnának fantáziát ebben a remek kis fajtában.