KÓSTOLÁSI JEGYZET
Tokaji Sárga muskotály, 2011
Virágos, de nem direkt illatú, fűszeres ízű, széles, puha savszerkezetű bor. Olajos konzisztencia. Magas, majdnem 15 százalékos alkoholtartalma ellenére jól iható, kellemes.
Tokaji Furmint, 2011
Nagyon jól iható, tiszta, gyümölcsös illat és íz. Rendkívül szép arányokkal, sima felszínnel, finom, kerek savszerkezettel rendelkező bor. Ilyenből kellene sokkal több a borvidéken.
Mézes-Mály Furmint, 2010
Ízében enyhén cseres, de nem tapadó felszínű bor. Ízében visszaköszön a 2010-es esztendő, de csak enyhén: a mineralitás mellett egy kis füstösség érezhető a mineralitás mellett. Finom, de nem túl tömör savszerkezet.
Szent Tamás Furmint, 2010
Hasonlít a Mézes-Mályra, de aromavilága tisztább, savszerkezete tömörebb, finomabb annál. Alig ismerhető meg benne az évjárat, kimondottan szépen szerkesztett bor.
Áts Cuvée, 2011
Elegáns, trópusian gyümölcsös aromavilágú, csiszolt felszínű, finom, szépen szóródó savszerkezetű bor. Illatában a licsié a főszerep. Nem biztos, hogy sokáig kell érlelni: már most elegáns, remek egyensúlyú bor.
Tokaji Aszú, öt puttonyos (Kék Címkés), 2008
Összességében a hagyományos aszúképet mutatja meg sok botritiszességgel, gyümölcsösséggel, kenyérhéjas aromákkal. Mindezt azonban elképesztően szép harmóniában komponálja a húsos testtel, az arányos savszerkezettel. Arányos, nagyon jó aszú.
Tokaj Aszú, hat puttonyos (Arany Címkés), 2007
Aszalt gyümölcsös, finoman tejkaramellás, alig érezhetően illat és íz. Nagyon szép arányok, selymes felszín, olajos konzisztencia, kerek, közepesen tömör savszerkezet.
Betsek Aszú, hat puttonyos, 2007
Gyümölcsös, üdítően friss illat és íz. Magas, játékos, csiszolt, kifejezetten izgalmas és sűrű rácspontú savszerkezet. Sima felszín, vajas konzisztencia.
Nyúlászó Aszú, hat puttonyos, 2007
Tiszta ízű és illatú, széles testű, de egyszerű savszerkezetű aszú. Hibátlan, de különösebb, izgalom nélküli aszú – főleg társai mellett.
Mézes-Mály Aszú, hat puttonyos 2007
Mély, meleg, törökmézes, pemetefüves illat és íz. Viszonylag széles, finom, sűrű rácspontú savszerkezet, húsos test, olajos konzisztencia.
Szent Tamás Aszú, hat puttonyos 2007
Nagyon szép, karakteres aszú – eleganciában a Betsek társa. Fűszeres, leginkább zöldborsosnak mondható illat és íz. Gyönyörű, összetett, többrétegű, finom rácspontú savszerkezet. Sima felszín, tökéletes arányok.
Forrásom a http://tokajwine.net/hu/cikkek/elemzesek/11448-ats?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_bor_201212