Capanna Brunello di Montalcino 2003
A pincészet régi kedvencünk. Hagyományos, kézműves pince, de a dolgok nincsenek túlspilázva, az árak a földön, a minőség mindig a felső harmadban. 20 hektáron gazdálkodnak a nagyhírű Montosoli körzetben. Számomra mindig a Capanna az évjárat-szonda.Mértéktartó szín - közelebb az áttetsző, barnás-gránáthoz, mint a félt lilásfeketéhez. Vigyorogtam, mint a tejbe tök, amikor beleszagoltam: tipikus brunello, ráadásul a finom fajtából. Állat-, és faszag nem zavar, viszont dúsan árad a faeper, az antik bútor, a dohány, az eper és egy kis balzsamecet. Az illat komplexitása után a folytatás visszafogottabb. Közepes test, a korty első felében bájos édesség faeperrel és fekete olajbogyóval, a második felére rányomja bélyegét a száraz, kesernyés tannin. A lecsengésben újra faeper, földes, olívás jegyek és markáns, rágós tannin. Túlérettségnek semmi nyoma, összetéveszthetetlenül brunello, azon belül is a jobb ivású, kevésbé komplex alfaj. Két-három év palackérés még biztosan jót tenne neki, de nem éreztem bűnnek, hogy már most csapra vertük. 24 euróért jó vétel.
7 pont
http://alkoholista.blog.hu/2008/03/28/brunello_di_montalcino_2003