Dr. AXchs Cabernet Franc 2006
Sötétbordó színű, csillogóan tiszta, olajos mozgású, láthatólag nincs extrakt híján, bár nem egy szteroidiokkal ékesített bodybuilder. Az illatában megteszi a kötelező köröket, tisztán jön a málna, a feketeribizli, amit gazdagít egy kis túlérett, aszalódásnak indult meggy, csiptenyi csokoládé, ánizs, menta és füves-fűszeresség. Szájban a test már közel sem olyan brutál, mint amit a látvány ígért, simán csusszan végig a nyelvtőig és tovább, sem a tanninok, sem a savak, sem az ízkép összetettsége nem akasztja meg az kortyot. Minden lekerekedett, összeérett; talán túlságosan is sima és egyértelmű, egyedül a jobb dalmát dingačokat idéző tintásság jelent rövidke izgalmat.
Nem késztet gondolkodásra, nem kínál felfedeznivalót, inkább instant élvezetet: József és testvérei diafilmen vagy h-moll mise citerán. Szinte üdítőleg hat, hogy a lecsengés végébe csempészkedik némi kesernyésség és fanyarság, ami megakadályozza, hogy észrevétlenül jusson túl a száj természetes akadályain, így legalább hagy maga után egy kis emléket. Melegedve az alkohol kicsit intenzívebbé válik, és némi pörköltesség is megjelenik.
Azt gondoltam – és talán még mindig gondolom –, ebben a borban nincs meg a hosszú élet ígérete. Aztán úgy adódott, hogy vagy másfél deci maradt a palack alján három hétig. A változás csupán annyi, hogy kesernyésség, talán az oxidálódó cserek miatt, intenzívebbé válik, de még koránt sem zavaró. Kitartását is értékelve 5 pont.
innen van: http://alkoholista.blog.hu/2008/03/12/sogorok_es_komak#more367595