Nagy pezsgőteszt: A legolcsóbb a legjobb
![]() |
Fütő Beáta, WSET Advanced okleveles szakíró, a Poppmood pezsgőblog szerzője |
Azok közül is az édeseket teszteltük, azokat, amelyek nem kerülnek többe 800 forintnál. Vásárláskor mi magunk is meglepődtünk, hogy milyen széles a választék ezen a palettán.
Így készül!
Hazánkban a legtöbb édes pezsgő tartályban születik. A méthode charmat módszert az olasz Martinotti kezdte kifejleszteni a 19. század végén, de az eljárás a nevét végül továbbfejlesztőjéről, a francia Eugéne Charmatról kapta – kezdi Fütő Beáta, WSET Advanced okleveles szakíró, a Poppmood pezsgőblog szerzője. – A tartályban a bor cukor és élesztő hozzáadásával újraerjed – vagyis a buborékok természetes úton kerülnek bele a pezsgőbe –, majd az italt néhány hétig vagy hónapig érlelik, beállítják a cukortartalmát, végül szűrve palackokba töltik, legalább 3, de leginkább 4,5–5,5 bar nyomással. A legédesebbek az 50 g/l feletti doux pezsgők, egy félszáraz, azaz demi-sec 33–50 g/l cukrot tartalmaz, míg ez alatt már sec (35 g/l alatti) és extra dry pezsgőket találunk.
Legyünk résen
A gyöngyöző- és habzóborok legtöbbje szén-dioxid hozzáadással készül, ezért címkéjükön nem szerepelhet a pezsgő kifejezés. Ellenőrizzük a címkén a származási helyet, amelyet a gyártó kötelezően feltüntet. A nosztalgikus cirill betűs márka esetünkben például Izsákon készült, de az elegáns francia kifejezések sem azt jelentik, hogy francia pezsgőt kortyolhatunk. Felejtsük el az üveg szájába tett kiskanalat, pusztán legenda, hogy segít megőrizni a pezsgő szénsavtartalmát.

Tippek, trükkök
A palackot hűtsük 5-8 fok hőmérsékletre; ezt gyorsabban elérhetjük, ha a hűtőszekrény helyett jégvödörbe, jég és víz keverékébe tesszük. Ügyeljünk a biztonságra! Ha elegánsan szeretnénk kibontani, a nyomásnak óvatosan ellentartva egy halk szisszenéssel nyissuk ki a palackot. A poharat mindig a talpánál vagy száránál fogjuk, így pezsgőnk nem melegszik fel túl hamar kezünktől.
Könnyed megoldás |
Ha a címkén az asti szót látjuk, akkor az egy könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú, gyümölcsös ízű pezsgőt jelöl, amelyet közvetlenül mustból erjesztettek. |

forrásom a http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/nagy-pezsgoteszt-a-legolcsobb-a-legjobb-2315591