Egy apró egri családi pincészet gyümölcsös és fűszeres syrah-ját ajánljuk olvasóink figyelmébe. Feszes, lendületes és nagyon gyümölcshangsúlyos
Balga Pincészet: Dante Syrah 2011
Eger
Tiszta, közepesen intenzív bíbor színű bor. Illatban közepesen intenzív, nem tolakodó, de mégis kifejező. Izgalmas és sokrétű fűszeressége, kifejező meggyessége és diszkrét hordós jegyei kívánatossá teszik. Egységes, tiszta és kifejező vörösbor illat. A háttérben – plusz fűszerként – ott a kovás, tűzköves ásványosság is. Kóstolva szinte ugyanazt kapjuk, amit az illat ígért: rengeteg fűszert és gyümölcsöt, diszkrét hordós keretbe foglalva. Közepesnél kissé testesebb bor, lendületes savakkal, kellő feszességet adó tanninnal, arányos alkohollal és remek koncentrációval. Lecsengése közepesnél hosszabb. Fejlődésben lévő, nagyon fiatal bor, mely már most is fogyasztásra érett, de meghálálja a további palackos érlelést.
A címkét Ferenczi Barna tervezte a „CÉGÉR - Jó bornak tervezz címkét!” elnevezésű alkotói pályázat keretein belül. Jó látni, hogy a fiatal grafikus és a fiatal borász (Adamovich Károly, aki egyébként a Gróf Buttler Borászat egyik borásza is egyben) közös – most már valós – munkába kezdett, s a frissen tervezett címke már is ott díszeleg a Balga pincészet több borán is, a Dante Syrah-n és a Bikavéren is.
A Balga pincészet egy apró családi vállalkozás, amely az Egri borvidék több dűlőjében (Pajdos, Szarkás, Egedoladal, Vidra, Steiner) mintegy négy hektáron gazdálkodik. A pincészet két helyen dolgozza fel a szőlőt (erjedés, érlelés). A metamorfózis maga a Könyök utcai pincében, míg az érlelés és a palackozás a Verőszala utcai pincében történik meg.
Jellemzően hagyományos módon dolgozzák fel a szőlőt. A syrah-nál a bogyózást követően nyitott kádakban – mintegy - 14-20 napig héjon erjesztették a szőlőt. Az alkoholos erjedést szinte mindig a vadélesztőkre bízzák, ettől csak néhány kivételes esetben térnek el, elsősorban az évjárat hatásait korrigálva.
Fontos, szemléletet tükröző információ, hogy a vörösborokat minimum egy évig érlelik kis méretű tölgyfahordókban (barrique – 225 l), s a csomagolást követően minimum fél évig még palackban érlelik, mielőtt forgalomba hoznák.
A Dante Syrah alapanyaga a Pajdos-dűlőben termett. Eger egyik méltán elismert termőterületén mintegy 1,8 hektáros területe van a pincészetnek. A rilolittufás alapkőzetet barna erdőtalaj fedi, ami kiváló feltételeket biztosít a szőlőtermesztésre.
A Pajdoson lévő 0,4 hektáros, DK-i fekvésben telepített syrah-t középmagas kordonon termesztik, mintegy 270 méterrel a tengerszint felett.
forrásom a http://www.metropol.hu/mellekletek/tudomany/cikk/1049828-pentek-esti-bor