Egy etyeki zöld veltelinit ajánlunk, amely szépen mutatja meg a fajta és a termőhely szimbiózisát.
Etyeki Zöldveltelini 2011
Kajászó, Etyek-Budai borvidék
Tiszta, közepesen intenzív citrom színű bor. Illatban közepesen intenzívek az aromák, elegáns fehérbor-jelleg. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, salátás, fehérborsos jegyek, érettség és frissesség egyben. Szépen fűszerez a meszes ásványosság.
2011-ben két eltérő időpontban szüreteltek a Vabrik Pincészetnél. Eredetileg azt tervezték, hogy a két szüretből származó alapanyagból egy bort készítenek, de végül a külön feldolgozott szőlőből két bort készítettek. Született egy könnyedebb, egyszerűbb és direktebb változat, s egy érettebb komolyabb mélységeket mutató bor is. Tavaly kóstoltuk mindkettőt, s akkor jobban átjött a frissebb, direktebb verzió. Ez a bor idén már némileg mutatta a fáradás jeleit – persze abszolút iható volt –, de a második szüretből származó bor idén kezdett el igazán magára találni.
Az érettebb veltelini most nagyon szép arcát mutatja, s még mindig komoly potenciál van benne. Szépen összeérett benne minden, s most igazán harmonikus.
A jó közepes testhez szépen kerekedő, de lendületes savak társulnak, arányos alkohollal. Ugyan még nem alakultak ki a mézes, toastos jegyek, de az érettség érződik rajta. Elegáns, tartalmas fehérbor, fajtajelleges karakterrel. Lecsengése közepesnél hosszabb, lime-os, salátás, fehérborsos, s diszkréten ásványos.
Többször írtunk már arról, hogy az Etyek-Budai borvidék adottságaihoz nagyon jól illik a zöld veltelini. A fajta kifejezetten szereti a löszös talajt, s ha még egy kis meszesség is társul hozzá, kifejezetten izgalmas, harmonikus és kifejező fehérborok születhetnek ebből a frigyből. A Vabrik pincészet 2011-es Zöld veltelinije is ezt látszik igazolni.
Szárnyasokból készült ételek mellé, egy comtéhoz, de akár egy jó rakott káposztához is kiváló választás lehet.
Kajászó, Etyek-Budai borvidék
Tiszta, közepesen intenzív citrom színű bor. Illatban közepesen intenzívek az aromák, elegáns fehérbor-jelleg. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, salátás, fehérborsos jegyek, érettség és frissesség egyben. Szépen fűszerez a meszes ásványosság.
2011-ben két eltérő időpontban szüreteltek a Vabrik Pincészetnél. Eredetileg azt tervezték, hogy a két szüretből származó alapanyagból egy bort készítenek, de végül a külön feldolgozott szőlőből két bort készítettek. Született egy könnyedebb, egyszerűbb és direktebb változat, s egy érettebb komolyabb mélységeket mutató bor is. Tavaly kóstoltuk mindkettőt, s akkor jobban átjött a frissebb, direktebb verzió. Ez a bor idén már némileg mutatta a fáradás jeleit – persze abszolút iható volt –, de a második szüretből származó bor idén kezdett el igazán magára találni.
Az érettebb veltelini most nagyon szép arcát mutatja, s még mindig komoly potenciál van benne. Szépen összeérett benne minden, s most igazán harmonikus.
A jó közepes testhez szépen kerekedő, de lendületes savak társulnak, arányos alkohollal. Ugyan még nem alakultak ki a mézes, toastos jegyek, de az érettség érződik rajta. Elegáns, tartalmas fehérbor, fajtajelleges karakterrel. Lecsengése közepesnél hosszabb, lime-os, salátás, fehérborsos, s diszkréten ásványos.
Többször írtunk már arról, hogy az Etyek-Budai borvidék adottságaihoz nagyon jól illik a zöld veltelini. A fajta kifejezetten szereti a löszös talajt, s ha még egy kis meszesség is társul hozzá, kifejezetten izgalmas, harmonikus és kifejező fehérborok születhetnek ebből a frigyből. A Vabrik pincészet 2011-es Zöld veltelinije is ezt látszik igazolni.
Szárnyasokból készült ételek mellé, egy comtéhoz, de akár egy jó rakott káposztához is kiváló választás lehet.