Kiderült, melyik a legjobb olasz vörös- és fehérbor
Háromszázkilencvenkilenc bor kapta meg a legmagasabb minőségnek járó hárompoharas elismerést az olasz borászat enciklopédiájától. A Gambero Rosso által felkért több mint hatvan szakértő több mint 45 ezer bort kóstolt végig. Ezekből közel húszezer került be a borkalauz 26. kiadásába.
A több mint ezeroldalas kiadvány megerősítette az olasz borágazat folyamatos erősödését és azt is, hogy a jó bor nem mindig feltétlenül az, amelyik a legtöbbe kerül – írta az olasz sajtó. A legjobbaknak ítélt borok közül ötvenkilenc kevesebb mint 15 euróba kerül. Kilencvenhárom bor elnyerte a környezeti fenntarthatóságot díjazó, úgynevezett három zöld pohár osztályzatot.
A tekintélyes borkalauz a legjobb vörösbornak járó címet ez alkalommal a toszkánai Tenuta San Guido pince Bolgheri Sassicaia 2009 borának ítélte oda. A legjobb fehérbor a Sauvignon Zuc di Volpe 2011 lett a Friuliban levő Volpe Pasini pincészetből. Az év buboréka díjat a Trento Aquila Reale Riserva 2005 pezsgő kapta meg a dél-tiroli Cesarini Sforza pincéből.
A bortermelő tartományok versenyét Piemonte nyerte 75 hárompoharas borral, második Toszkána lett 68 palackkal, harmadik Veneto harminchattal.
forrásom a http://mno.hu/grund/kiderult-melyik-a-legjobb-olasz-voros-es-feherbor-1112796