Az Arany sárfehér őshonos magyar fajta, csak Magyarországon ismert.
Gedeon Birtok: Arany Sárfehér 2009
Izsák, Kunság
Színe közepes citrom, tiszta. Illatát leginkább a citrusok izgalmas frissítő mixe határozza meg: grapefruit, citrom, narancshéj. Emellett az alma és a mogyoró aromái vannak jelen a borban, amelyet diszkrét hordós jegyek egészítenek ki. Van egy különleges gyógynövényes vonal is benne, ami kifejezetten izgalmassá teszi. Majdnem 3 g/liter maradékcukor van benne, ami még inkább kiemeli a bor kerekségét. A 6,9 g/l-es sav pedig szépen harmonizál a cukorral. A közepes testhez közepesnél magasabb sav társul, viszont egyáltalán nem zavaró – sőt -, alkoholja moderált (11,5%). Lecsengése közepes.
A szőlőt acéltartályban erjesztették, majd egy részét kis tölgyfahordóba fejtették érlelésre.
Ételben több minden is adható hozzá: tejszínes, krémes ételek, sertéshúsok, pulyka, vad szárnyasok.
Az Arany sárfehér őshonos magyar fajta, csak Magyarországon ismert. A 19. század közepén egy kadarka ültetvényben különítették el, könnyen lehetséges, hogy a Fehér kadarka egyik változata.
Későn, október közepén, végén érik. A fajtából készült borok gyakran durva savakkal rendelkeznek, ezért használják például pezsgőalapanyagnak is. Nevét onnan kapta, hogy a fürtök olyan súlyosak, mint a sár, az arany szín pedig az érett bogyók színére utal.
Érdekes fajta, nem biztos, hogy a csúcs fehérborok alapanyaga lesz, de az biztos, hogy kuriózumnak számít a fajta itthon is, külföldről nem is beszélve. Beszélgetésekhez kiváló hátteret biztosít...