Pálos Miklóst, azaz a szekszárdi Borműhelyt ezen a blogon alföldi merlot fedezte fel, még 2008-ban írt róla, illetve akkor még róluk. Azóta Halmosi Áron nélkül készülnek már a borok. Az áprilisi kézművesbor-kóstolóra úgy érkeztem meg, hogy a Borműhelyre kíváncsi vagyok, és sikerült is alaposan végiginnom ott a sort. Többször is. Tulajdonképpen már akkor megírhattam volna ezt a cikkemet. Azóta jártunk a pincében, végiglátogattuk az ültetvényeket, végigittuk a teljes sort többször is. Utolsó találkozásunk különösen jól sikerült; bizonyíthattam a tételt: az alkoholista is ember. Néha kicsit kevesebb is annál: az ivászat utolsó három órájára már nem emlékszem, ilyenkor jól jönnek a barátok, akik utána megmutatják fényképeken, mennyire jól voltam. De félre az önéletrajzi elemekkel, elsősorban a borok miatt került a Borműhely kiemelésre a 2009-es borélményeim közül. Miklós közel 20 hektárral rendelkezik, ebből 16 terem is már. Az ültetvények között vannak kifejezetten régi telepítésűek is (például ez a kadarka terület is), összesen 100 000 palack bor készül a pincében. A terület legnagyobb részén kékfrankos terem, mellette zweigelt, cabernet franc, kadarka és merlot van. Szőlőt is vásárol Miklós - saját shiraz területtel még nem rendelkezik, ebből a fajtából szűrt borral már igen. A cikk írásához fel is bontottam egy palackkal belőle (teljes nevén: Rokka Shiraz 2008), és alapvetően olyan volt, mint a Rokka-sorozat többi tagja. Nevezetesen könnyed, nem a koncentráltságról szóló tétel. Illatában rengeteg gyümölcs, még több fűszer, kóstolva kicsit vékony, alapvetően a gyümölcsökről szóló bor. Ha a végén nem billentette volna el a kortyot egy kesernye, akár öt pontra és best-buy matricára is érdemes lett volna (pinceáron 1800 forint a bor); így négy ponttal kell beérnie. Másnapra megszépült, amúgy, a keserűség eltűnt belőle, a fűszeresség megmaradt – de bort jellemzően nem másnap iszunk. (A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy szívem szerint ezt a bort még pihentettem volna, és egy 2009-es Campust bontottam volna. Azonban immár nem újbornak készül ez a házasítás, ami idén merlotból és zweigeltből fog állni, így még palackozás előtt áll a bor. De Miklós idei tervei közt szerepel egy kifejezetten újbor piacra dobása is.) Amennyire a jól ihatóságról, a könnyedségről szólnak a szépen megkomponált, kicsit újvilágira hangolt Rokka tételek, olyannyira a koncentráltságot, a szekszárdiasságot mutatják a magasabbra pozícionált borok. A De facto kékfrankos válogatás 2006-os és 2007-es palackja is tetszett, utóbbi talán jobban is. Hamarosan (ez Miklósnál egy nehezen értelmezhető szó, vártam én már rá másfél órát, miután hamarosant mondott), talán húsvétkor piacon lesz ennek a bornak dűlőkre bontott változata. Három területről 333-333 palack kerül majd fadobozba, kísérletező kedvűek akár házasíthatják is őket, hátha jobb lesz a végeredmény, mint a Borműhelyé. A többször megemlített, eredetileg ez év karácsonyára várt 2007-es Eposz, azaz ez esetben acabernet franc lassan letöltésre kerül, talán idén a Várban már nem csak pult alól lehet kóstolni. Az eposzi jelzőt minden évben a legszebb tétel fogja megkapni Miklóstól, úgy néz ki, hogy 2008-ban egy kékfrankos, 2009-ben pedig a kadarka érdemesül e címre. A magam részéről kíváncsian várom őket. forrásom a http://alkoholista.blog.hu/2010/01/04/2009_felfedezettjei_ii
Szekszárdi Borműhely
Bortesztek innen-onnan, a teljesség igénye nélkül. Tesztbeküldés: tester@fw.hu
2010.01.04. 08:52
Pálos Miklós teszt
Címkék: pálos miklós szekszálr
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr351644208
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.