Rizlingek délutánja
A délután folyamán családi borászatunk korábbi éveit kóstoltuk vissza az aktuális hordó- és tartálymintákat követően. A saját borok nem tisztán, de túlnyomó részben rizlingből készültek a Balatonfelvidéken. Időben visszafelé haladva kerültek a poharakba: 2008, 2007, 2006, 2005
A pálmát a 2007-es vitte el. Meglepő módon, még az aktuális évjáratnál is frissebb, gyümölcsösebb íze volt (van!). A 2006-os minta illatában és ízében a fűszerpaprika jellemző, de Gy. szerint ez inkább valami más, fűszeres jellemző. Az 2005-ös nem érdemel különösebb említést, mert nem élte túl a tárolást - megtört a rabságban.
A vacsorához bontottuk ki a két "profi" palackot. Az egyik, személyes kedvencem a szomszéd hegyről, a 2006-os Szászi olaszrizling volt. Még mindig állja a sarat, nem öregszik, jönnek a fajta erőteljes (-re hangolt, vagy érett?) zamatai. Szerintem jól áll neki, lehet, hogy ez tartja formában évek óta. Mindenesetre finom, terroir-ra jellemző, "bajuszos-szakállas" olasz.
innen van: http://borkostolo.blogspot.com/2009/07/rizlingek-delutanja.html