A legelső szippantásnál egyértelműen meggyes illatok jönnek a pohárból, de nem csapnak orrba. Zárkózott, lassan megnyíló bor ez. A burgundi pohár jobban megoldja a nyelvét, teret enged némi fűszerességnek is, a meggy egyre érettebb lesz benne. Meglepően élénk savú, már-már kicsit karcos első érzetre a bor. A levegőzés ezen segít, a savérzet tompul közben. Friss, fiatalos az összhatás, a meggy-dominancia végig megmarad benne. Idővel a vége kissé kesernyéssé válik, a tanninok enyhe éretlenséget mutatnak. Éppen hogy csak öt pont. Itt már az első szippantás is izgalmas: érett gyümölcsök – meggy itt is van bőven – és markáns fűszeresség. Az édesebb jegyek (kardamom, ánizs) uralkodnak ennél a bornál. A korty is ígéretes: nagyon egyben van benne minden. Markáns, de szép savak; meleg, de nem túlzott alkohol; érezhető, de nem karcos tannin. Egy enyhe puncsosság is megjelenik benne idővel, de még ez is jólesik. A gyümölcsök közül itt érdekes módon inkább a szilva dominál. Telt és harmonikus az összkép, a lecsengés is hosszú, szép. Érzésem szerint épp a csúcsán lehet a bor, jutalma erős hat pont. Ahogy emlékeimben kutatok, nem rémlik, hogy valaha is a sima bikavér jobban tetszett volna válogatott nagytestvérénél. Igaz, soha nem kóstoltam őket egymás mellett, vakon. Az eddigi itteni tapasztalatok is azt mutatják: István válogatott tételei rendre jobban szerepeltek az alap sorozat tagjainál. Kíváncsi vagyok kedves olvasóink ez irányú, és különösen a 2003-as borokkal kapcsolatos tapasztalataira.Tóth István Egri Bikavér Válogatás 2003
Tóth István Egri Bikavér 2003
Bortesztek innen-onnan, a teljesség igénye nélkül. Tesztbeküldés: tester@fw.hu
2009.02.24. 13:04
Tóth István Egri Bikavérei 2003-ból
Címkék: 2003 eger tóth istván 6 pont 5 pont egri bikavérei
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr75962875
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.