Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Liptai Zsolt) - Infusio 2006 | |
Kóstolás dátuma: 2009-02-15 | Borvidék: Pannonhalma-Sokoróalja |
Bor jellege: száraz | Bor fajtája: vörös cuvée |
![]() A kóstolás eredeti dátuma: 2008. július 12. A Főapátság weboldalán azt olvastam, hogy „INFUSIO volt a neve századokon át a rendkívüli alkalmak, nagy ünnepek borának a Pannonhalmi Főapátság asztalán. Ez a középkorra visszanyúló hagyomány ma is megadja az ünnep rangját. A 2006-os évjárat páratlan lehetőséget biztosított a pannonhalmi borvidéken. A kiegyenlítetten meleg nyár és a hosszú ősz kedvezően elnyújtotta a vegetáció hosszát. Merlot és cabernet franc fajtáink erre az évre fordultak termőre, s a késői - október 20. és 25. közötti - szüreti időpontra a fürtök szinte túlérésbe kerültek. A merlot cukortartalma páratlan magasságba szökött. Egyszerre több erjesztési módszer alkalmazására is lehetőség nyílt. A bogyózott-zúzott vöröscefrét fakádba és acéltartályba juttattuk, míg az erjedés és héjontartás 25-40 napig tartott. A kierjedt-préselt tételeket közepes pörkölésű, 225 literes új hordókba fejtettük. A hordós érlelés ideje 14 hónap volt, amit további palackos érés követett.” A fentiek már a bor pohárba töltésekor is igazolást nyernek. A rubin színű bor ránézésre is sűrű, szinte olajos. Illata mély, alapvetően túlérett karaktert mutat, benne aszalt gyümölcsök, lekvár, meggylikőr és csokoládé. Kóstolva hatalmas test és irdatlan koncentráció fogad. A magas alkohollal lépést tartó savkészlet, sok, de érett tannin, krémes szerkezet. Ízvilága is túlérett, főtt gyümölcsökkel, és itt is csokoládé. Alapvetően nem kedvelem a túlérett karakterű borokat, de az Infusio robosztussága mégis ledöngöl, mert miközben mindene sok és túlzó, van benne finesz is. Nagy potenciált sejtek, ha a túlérés nem hajlik át oxidált karakterbe. |
innen van: http://miri.hu/index.php?ow_page_number=39