Vesztergombi kóstoló, Budai Borszalon
Az idősebb és ifjabb borászt is körünkben tudhattuk, a kóstolót Csaba vezette le. Elöljáróban azért Édesapjával is válthattunk pár szót és megtudtuk, hogy a 2006-os (általam nagyon szeretett és jó ár-érték arányú, érthető bornak tartott tétel) után a 2007-es még szebb lett. No meg azt, hogy pinot téren van még mit tanulni borásznak, fogyasztónak egyaránt, hiszen olyan az, mint egy makrancos hölgy. Őszintén szólva már akkor is eljöttem volna, ha csak az utolsó három tételt bontjuk meg (pinó-shiraz-csaba), de szerencsénkre volt felfedezettje is az estnek (bikavér).
A hangsúly a 2007-es borokon volt. Csaba a 2000-es évhez hasonlítja és 2003 mellé dobogóra helyezi (de kiemeli, hogy ezt majd az évtizedes tapasztalat felülírhatja - lásd az akkor sztárolt 1997 - és ennél még sokkal jobb éveink is lehetnek). Csaba inkább a CS felé hajlik, az idősebb Veszterbomi a M-t preferálja. Sajnos nincs és nem is lesz CF önállóan, mivel a CS díszítettebb, komolyabb bort ad Csaba szerint, ezért a CF bekerül a Turulba. Kicsit visszatérve a 2008-as évre elmondja, hogy megosztott volt (nem úgy, mint mondjuk 2005, ami egyértelműen gyenge volt). 2004-et is jónak tartja (a 2004-es merlot szebb lett, mint a 2003-as). Csaba a családról és a gazdaságról is beszélt, jelenleg 30 ha-on gazdálkodnak, ami a családi gazdaság határa (itt még lehet tudni, melyik tábla mit tud, efelett marad az íróasztal). Hallottunk a bikavér renoméjának helyreállítására tett erőfeszítéseikről, a gazdák által önként elfogadott és a törvénynél szigorúbb bikavér-szabályzatról (legalább 1 év hordóban, kötelező kadarka és KF). Ebben a körben elmondta azt is, hogy amíg Eger a barrique, addig Szekszárd az ászok pártján áll. Na de nézzük a borokat!
Vesztergombi Szekszárdi Rozé 2008 - hagymahéj-barackvirág határán egyensúlyozó szín, szippantásra közepes intenzitású illat, kortyban feszes savak. Az ízképet szeder uralja, az elsődleges boríz dominál. Nem győzött meg, de nem is az ő dolga volt, de korrekt rozé (KF és egy kis M, valamint PN!, ami hiány szülte megoldás: nem volt burgundis palack szerte Európában, ezért kisszériás PN helyett bekerült a rozéba az anyag).
Vesztergombi Szekszárdi Merlot 2007 - a Kerékhegyről (dombtető), jó területről származó alapanyag. Illatában ribizli és édesség (nem alkoholédesség). Gyorsabban fejlődik a 06-osnál, már most jól iható, hoztunk belőle haza is.
Vesztergombi Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2007 - hasonlóan fajsúlyos illat, nyilvánvalóan egy kéz munkája az előzővel. A fűszerek mellett kis zöldességet vélek felfedezni és kifogásolom a fahasználatot (nagyhordós érlelés jellegzetességei). Erényeiből több van, mint hibáiból, ajánlott bor.
A hangsúly a 2007-es borokon volt. Csaba a 2000-es évhez hasonlítja és 2003 mellé dobogóra helyezi (de kiemeli, hogy ezt majd az évtizedes tapasztalat felülírhatja - lásd az akkor sztárolt 1997 - és ennél még sokkal jobb éveink is lehetnek). Csaba inkább a CS felé hajlik, az idősebb Veszterbomi a M-t preferálja. Sajnos nincs és nem is lesz CF önállóan, mivel a CS díszítettebb, komolyabb bort ad Csaba szerint, ezért a CF bekerül a Turulba. Kicsit visszatérve a 2008-as évre elmondja, hogy megosztott volt (nem úgy, mint mondjuk 2005, ami egyértelműen gyenge volt). 2004-et is jónak tartja (a 2004-es merlot szebb lett, mint a 2003-as). Csaba a családról és a gazdaságról is beszélt, jelenleg 30 ha-on gazdálkodnak, ami a családi gazdaság határa (itt még lehet tudni, melyik tábla mit tud, efelett marad az íróasztal). Hallottunk a bikavér renoméjának helyreállítására tett erőfeszítéseikről, a gazdák által önként elfogadott és a törvénynél szigorúbb bikavér-szabályzatról (legalább 1 év hordóban, kötelező kadarka és KF). Ebben a körben elmondta azt is, hogy amíg Eger a barrique, addig Szekszárd az ászok pártján áll. Na de nézzük a borokat!
Vesztergombi Szekszárdi Rozé 2008 - hagymahéj-barackvirág határán egyensúlyozó szín, szippantásra közepes intenzitású illat, kortyban feszes savak. Az ízképet szeder uralja, az elsődleges boríz dominál. Nem győzött meg, de nem is az ő dolga volt, de korrekt rozé (KF és egy kis M, valamint PN!, ami hiány szülte megoldás: nem volt burgundis palack szerte Európában, ezért kisszériás PN helyett bekerült a rozéba az anyag).
Vesztergombi Szekszárdi Merlot 2007 - a Kerékhegyről (dombtető), jó területről származó alapanyag. Illatában ribizli és édesség (nem alkoholédesség). Gyorsabban fejlődik a 06-osnál, már most jól iható, hoztunk belőle haza is.
Vesztergombi Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2007 - hasonlóan fajsúlyos illat, nyilvánvalóan egy kéz munkája az előzővel. A fűszerek mellett kis zöldességet vélek felfedezni és kifogásolom a fahasználatot (nagyhordós érlelés jellegzetességei). Erényeiből több van, mint hibáiból, ajánlott bor.
Vesztergbomi Szekszárdi Bikavér 2006 - KF-CS-M-KAD, kezd beérni, már most jól iható. Javaslom kóstolni, 86-88 pont köré tenném. Hoztam belőle haza, visszakóstoljuk. Nekem az est meglepetése volt.
Vesztergombi Szekszárdi Pinot Noir 2006 - friss telepítések, csak komoly években kerül palackba. Csaba a kadarkához hasonlítja több szempontból is, ami első hallásra meglepő, mégis egyetért, aki átgondolja. Leszeded: szép, kierjeszted: szép, hordóba kerül: atomjaira hullik. Majd egy év hordós tartózkodás után szépen összeáll. A pinot pedig szereti Szekszárdot: a megszokottnál mélyebb szín, intenzív virágos illattal nyit. Kicsit megfoghatatlan, szeretnék más pinókat kóstolni mellé, akkor lehetne állást foglalni. De most tetszik, igazán 87-88 pont A 2004-es volt az utolsó ebből, ami fakádas érleléssel, kocsányos erjesztéssel, francia módra készült. Ez a mostani már acélban erjedt és hordóban érik. 2,5 ha PN van Vesztergombiéknak, fele francia, fele pedig a német klón. Bárányhoz és kacsához javasolja gazdánk.
Vesztergombi Szekszárdi Shiraz 2007 - nem véletlenül voltam kíváncsi, vajon a 2006-os méltó folytatásra talál-e ebben a borban. Vesztergombiéknál nehezen lett elfogadott fajta, de Csaba azt mondja, hogy három ilyen év után stabil szereplője lesz a választéknak. A szomszéddal van egybekerítve 4 ha, de mostmár 1 ha saját ültetés is van. Ami elsőre feltűnt, hogy később került polcra, mint a 2006-os, vagyis több fát kapott (azt már karácsony előtt ihattuk, ez csak most lesz kapható). A bor harmonikus, nagyon gyorsan fejlődött, teltnek és késznek érzem. Nem túl nagy testű, de jó fűszereivel tükrözi a Szekszárdiságát. Hoszzabb a lecsengés is a vártnál. Egyetlen palackot hoztak eladásra (országos premier), arra le is csaptam. Nagyszerű bor,már most fogyasztható kondícióban, de fekhet is.
Vesztergombi Csaba Cuvée 2006 - nem voltam vele kibékülve a Borfesztiválon, mert szeretem Szekszárdot és ezt Villány felé húzásnak érzékeltem stílusban. A mai este csúcsbora, édes-brutális, már nem Villány, de nem is Bordeaux, inkább Rioja. Sokal fejlődött szeptemberhez képest. Ha lehetne egy zúzós képpel zárni én azt mondanám, ebből egy kis "fékezéssel" (KAD-KF) fantasztikus bikavért lehetne összehozni. Egyébként az 1999-2000-2003-as vonal méltő folytatása.
Párom kedvencei a Csaba cuvée, a merlot és a bikavér, enyémek a shiraz és a bikavér voltak, a pinot-ra még visszatérünk. Családias és mégis informatív est volt, sok ilyet.
innen van:http://fater.blogol.hu/