Laposa kóstoló
Laposa Bence tartotta a kóstolót, bevezetőjéből egy mondatot írtam fel: a 2007-es év számukra nehéz volt. Őszintének kell lennünk, ez a borokon is meglátszik. A pincészet egyébként élvezi személyes szimpátiámat, főleg a 2006-osok - akár Etyeken, akár Budafokon, akár a pincében kóstoltam őket (főleg az idősebb Laposával) - férfias, tüzes és mégis szerethető fehérek.
Laposa Juhfark 2007 - a vártnál kevésbé fickós savak, sok vegetális jegy. Laposa azt mondja, hogy nem egy harsány, hanem egy "finom" juhfarkot szerettek volna készíteni (ez sikerült is). 4p
Laposa Badacsonyi Olaszrizling 2007 - sok területről szüretelt, legalább 4-5 külön érlelt tétel házasítása. Fele-fele érett acélban és fában, OR-hez képes magas mustfokú (20-21) alapanyag. Érezhető kis maradékcukor 4p
Laposa Somlai Olaszrizling 2007 - mélyebb sárga szín, hosszabb lecsengés. Behízelgőbb, testesebb és szép vegetális (de nem zöld) aromák mutatkoznak. 5p
Laposa Bazalt Cuvée 2007 - olaszrizling és pinot blanc került a palackba. Érezhető még a széndioxid, szinte újboros jellege van. Kapros, minerális ízvilág, de nem igazán került a két fajta most szinergiába, csak állnak egymás mellett. Felér-e a csúcsra, mielőtt elöregszik? Ebben is van egy kis édesség, talán a koncentrációt
hiányolom még kissé. 5p
Laposa Badacsonyi Szürkebarát 2007 - Közepes koncentráció, kerek és kezd komplexitást mutatni, csak az alkohol magas kissé 6p
Laposa Rizling^2 - rizlingnégyzet a becsületes neve, olasz és rajnai, nyilván. Azt hittem a tavaly kóstolt és szuper rizling szelekció (lásd budafoki borfesztes írásom). Eluralja a rajnai rizling az összképet. Magas de sima alkohol, erős extraktédesség, jó fahasználat (érezhető, de integrálódott). Szép. 6,5p
Laposa Rózsakő - teljesen édes, citromos, furcsa íz. A Badacsonyi Kutatóintézet nemesítette kéknyelűből és budai zöldből (porzó). Asztalunknál egyöntetű elutasításra talált.
- zárkózott illat után sok ásványosság, nagy test, közepesen koncentrált anyag. Fajtajelleg még nem bontakozott ki, nagyon fiatal, ezért nem is pontoznám, de kíváncsi leszek rá jövőre.
Összkép: derék munka, no de a hatosok, azok aztán ütöttek. És a végére meglepetés: jelentősen emelkedtek az árak az elmúlt évhez képest,(lehet, hogy csak a kóstoló végén), ami kissé szíven ütött. Mindenesetre jó benyomásokkal tértünk haza, mivel a gazda rendes, a vendéglátás pedig kedves volt.
innen van : http://blogol.hu/comment.php?log=2231556