Szászi Endre Szigligeti Olaszrizling 2006 Kabócás-dűlő alc13.5%
Nálam ő az új viszonyítási pont rizling-téren. A máshol megénekelt citrusos-vidám-gyümölcsbombából egy falatot sem találok. Olyan szinten persze meg lehet találni, mint mondjuk egy reduktív sauvignon blanc-ban, hehe. De az olaszrizling nem erről szól. Félszáraznak mondott bor: fel is sejlik benne némi cukor, de nem zavaróan. Ettől még szikár és karakán bor. Egyensúlyban van... aki szerint ez gyümölcshangsúlyos, az nyalogasson mandulát. Csonthéjas gyümölcsök, dió a lecsengésben, ami nagyon hosszú, fél perccel a nyelet után is harapható. Ennek ellenére nőknek is kínálnám, mert selymes. A bor olajos és vastag, amit én nagyon pozitívnak élek meg. Nem nagyon tudok jobbat elképzelni olaszrizlingből - talán csak akkor, ha ugyanezt az egyensúlyt ezzel a savszerkezettel és kevesebb cukorral is hozni tudná. Nem megyek bele a talaj és a környezet elemzésébe, fél lábbal évekig éltem a helyen és ismerek minden domboldalt. Jó lenne egy Laposával összekóstolni. Másnapra hihetetlen fejlődésen ment át és mostmár nyugodt szívvel adok rá nyolc pontot.
innen van: http://fater.blogol.hu/