Árvay és Társa Zempléni Sauvignon Blanc 2006
Tájbor, ugye, mert Tokaj-Hegyalján a sauvignon blanc nem engedélyezett fajta, de oda se neki, a franciákat sem nagyon érdeklik újabban az ilyen problémák, legalábbis egyes borászok éppen abból kovácsolnak erényt, hogy adott borvidéken nem engedélyezett fajtákból készítenek egyre nevesebb, jobb és drágább bort (vö. vin de pays). A száz pontra hajtó Árvay Jánoséknak megvan a maguk indoka, hogy nem engedélyezett fajtából készítenek bort: világfajtákkal – ami esetükben sauvignon blanc-t és chardonnay-t jelent – megnyerni a világot Tokajnak. 2004-től kísérleteznek sauvignon blanc-nal, de az első komolyabb tétel a 2006-os évjáratban készült, felvásárolt szőlőből, amely ha jól tudom, ugyanarról az ültetvényről származott, ahonnan a Dereszla is szerzi a sauvignon blanc-ja alapanyagát. Árvay szerint a bor sikeres. Kereskedelmileg bizonyosan az is. Erénye az, hogy technológiailag hibátlan, meg hogy tartalmas, meg hogy érdekes... hogy nem lehet elmenni mellette szó nélkül, mert Tokaj-Hegyalja új arcát mutatja be: hogy hányadán is állna a borvidék azzal a híres terroirral (jelentsen e szó bármit is). Egy éve Albert gazdának tetszett, és most alapvetően nekem is.
Nyitás után fülledt, nehézkes, a fajta illatjegyei egyáltalán nem érvényesülnek, de ha türelmesek vagyunk, kis levegőzés után megérkezik, amit az első pillanatban is vártunk: lesz friss széna, alma, szegfűkörte, trópusi egyveleg, sőt mintha került volna bele túlérett gyümölcs is – végül kikerekedik egy sauvignon blanc, ami mégsem az. Szájban a fajtajelleg, a karakteres savgerinc ásványos-sós ízvilággal párosul, amitől az összkép kifejezetten izgalmas lehetne. Ha... Van ugyanis vastagság, azaz magas extrakt, vannak savak, meg van 15% alkohol, amit a magas extrakt megfelelő hőmérsékleten (tapasztalatom szerint 10-11 °C-on) felszippant, szinte észre sem vesszük. Ha azonban csak egy picit is melegszik, a magas alkohol orrba ver, éget, csíp. Az pedig megfelelő hőmérsékleten is szembeötlő, hogy a szerkezet rendezetlen: hiába töltött el sok időt palackban, a savak, az alkohol és a test külön életet élnek. Értékes és érdekes kísérlet tanulságos eredménye, ismétlésre érdemes. Szerintem. Így 6 pont, de annak az alsó határa, már majdnem öt
innen van: http://alkoholista.blog.hu/2008/06/13/tanulsag_nelkul#more515562