forrás: Bortársaság
Nem puffogtatok közhelyeket és nem zengek ódákat. Igazi terroirista borok, melyek bizonyos szemmel nézve csodálatosan hasonlóak, másfelől ég és föld a három. Mint a külön szexepillel és egyéniséggel bíró hármasikrek. Frissen nyitva mindháromban a szarvasgomba volt a vezető ízjegy, abból is a kokira kitekert resonance-al hangolt változata. Párom és Öcsém szerint is kilógott a sorból a középső tétel, egy más, bizsergetőbb, eltérő gyümölcsöket mutató (Páromnak zavaró, Öcsémnek szimpatikus) világba vezetett. Gyengének mondott évjárat ellenére érett anyag, mindhárom borban simogató tanninokkal. Ezek a borok legalább 8 pontosak. Bukolyi egyértelműen rokon lélek Ráspival az én olvasatomban, azt a mentalitást adja és hasonló, vagy azonos felfogásban készíti borait. Mondhatni itt felülírja a hely a fajtajelleget, de a hely sem téveszhető össze mással. Mindhárom bort ajánlott jelentősebb ideig szellőztetni.

Szarkás-tető 200-300m, alc13%
Ezzel a fajta syrah-iskolával még nem talákoztam Magyarországon. Egyértelmű, hogy a tegnapi Buttler "B"-vel azonos kéz alkotta. Más felfogás, már értelmezés ez a sor. Mély összetettséget ad a "legkisebb" test mellett is. A levegő nagyon szépen megnyitotta, a nyelvem hegyén érezni valami bizsergést: fajbornál nehézség ezt valamelyik összetevőre kenni. Ez a syrah egri arca, terroir-syrah, nem is a syrah-ságát értékelem benne. Az illatban már itt mutatkozik a bőrösség, húsosság, virágok, ízében erdei gyümölcsök. Újabb órás várakozás után megjelenik illatban is a borsos-húsos syrah-döglöttség, ha nem is harsányan, de a syrah-ismerők nem tévednek majd. Másnap: előtérbe kerültek a gyümölcsök.
Nagy-Eged 300-400m, alc14%
Kis lilás reflex színben, egészen speciális íz. Itt kicsit még érezhető az alkohol, a harmadikban már nem fed semmit. Nagyon ásványos, sóbányás. Az illata is egészen extrém mineralitást mutat, majd ibolyát. Ízében ott maradt a szarvasgomba, a cseresznye. A tanninokat erősebbnek, lendületesebbnek, élőbbnek érezni levegőzés után, ezek a borok a levegőn válnak élővé. További levegőzés után sötétebb, csokis és bőrös jegyek. Ízből eltűnt a bizsergés, viszont a minerális jegyek és a cseresznyésség -jól értve!-, mint egy sínpár, ami eltűnik a horizonton, nem kilógva, hanem kivezetve, ízszálként még percekig érezhető marad. Másnap: kissé az alkohol került előtérbe, illatában az ibolya és virágok. Ízben pedig sajnos előjött valami szappanosság.
Ezzel a fajta syrah-iskolával még nem talákoztam Magyarországon. Egyértelmű, hogy a tegnapi Buttler "B"-vel azonos kéz alkotta. Más felfogás, már értelmezés ez a sor. Mély összetettséget ad a "legkisebb" test mellett is. A levegő nagyon szépen megnyitotta, a nyelvem hegyén érezni valami bizsergést: fajbornál nehézség ezt valamelyik összetevőre kenni. Ez a syrah egri arca, terroir-syrah, nem is a syrah-ságát értékelem benne. Az illatban már itt mutatkozik a bőrösség, húsosság, virágok, ízében erdei gyümölcsök. Újabb órás várakozás után megjelenik illatban is a borsos-húsos syrah-döglöttség, ha nem is harsányan, de a syrah-ismerők nem tévednek majd. Másnap: előtérbe kerültek a gyümölcsök.
Nagy-Eged 300-400m, alc14%
Kis lilás reflex színben, egészen speciális íz. Itt kicsit még érezhető az alkohol, a harmadikban már nem fed semmit. Nagyon ásványos, sóbányás. Az illata is egészen extrém mineralitást mutat, majd ibolyát. Ízében ott maradt a szarvasgomba, a cseresznye. A tanninokat erősebbnek, lendületesebbnek, élőbbnek érezni levegőzés után, ezek a borok a levegőn válnak élővé. További levegőzés után sötétebb, csokis és bőrös jegyek. Ízből eltűnt a bizsergés, viszont a minerális jegyek és a cseresznyésség -jól értve!-, mint egy sínpár, ami eltűnik a horizonton, nem kilógva, hanem kivezetve, ízszálként még percekig érezhető marad. Másnap: kissé az alkohol került előtérbe, illatában az ibolya és virágok. Ízben pedig sajnos előjött valami szappanosság.
.
Nagy-Eged 400-500m, alc14%
A legnagyobb sem a testességre, inkább a komplexitásra gyúr. Nagyon összetett és nagyon hosszú lecsengésű. Érezhetően komoly bor, mégsem radírozza az ember száját és gyomrát. Egyértelmű ásványosság, a hegyről szól. Borsos, csokoládés, aszaltszilvás illatjegyek, mélyebb és teltebb egy-két óra szellőzés után. Lilából bíborba hajlott a szín. Szarvasgomba, bőr, bors, nagy tanninok, hosszú lecsengés A levegőztetés mutatja meg az igazi különbséget a három bor között. Próbálok az emlékeimben kutatni és hasonló syrah-t mondani, de nincs. Minerális, élénk savú, Egerről, sőt a Hegyről szóló bor. Klasszikus terroir-bor, talán pont emiatt a syrah-rajongókat némileg megoszthatja. További órákat kapott: illatban mineralitás, szolid virágok, ne restelljük bedugni az orrunkat a pohárba tövig és szippantani egy hosszút. Vastag, tintás, nyelv két oldalán húzódó sós gyümölcsök (aszaltszilva-csoki-bőr vonal még mindig). Apám szerint csalán és vegetális-gyógynövényes jegyek, valamint karamell is felfedezhető, ebben a legtöbb a tannin és kissé asztingens. Szárazillata babér és ribizli, hosszan marad a pohárban. Másnap: a bőrös és húsos jegyek kerültek előtérbe. Ez még most is megcsap: sötét, de nem borongós; komoly, de nem komor.
innen van: http://fater.blogol.hu/
A legnagyobb sem a testességre, inkább a komplexitásra gyúr. Nagyon összetett és nagyon hosszú lecsengésű. Érezhetően komoly bor, mégsem radírozza az ember száját és gyomrát. Egyértelmű ásványosság, a hegyről szól. Borsos, csokoládés, aszaltszilvás illatjegyek, mélyebb és teltebb egy-két óra szellőzés után. Lilából bíborba hajlott a szín. Szarvasgomba, bőr, bors, nagy tanninok, hosszú lecsengés A levegőztetés mutatja meg az igazi különbséget a három bor között. Próbálok az emlékeimben kutatni és hasonló syrah-t mondani, de nincs. Minerális, élénk savú, Egerről, sőt a Hegyről szóló bor. Klasszikus terroir-bor, talán pont emiatt a syrah-rajongókat némileg megoszthatja. További órákat kapott: illatban mineralitás, szolid virágok, ne restelljük bedugni az orrunkat a pohárba tövig és szippantani egy hosszút. Vastag, tintás, nyelv két oldalán húzódó sós gyümölcsök (aszaltszilva-csoki-bőr vonal még mindig). Apám szerint csalán és vegetális-gyógynövényes jegyek, valamint karamell is felfedezhető, ebben a legtöbb a tannin és kissé asztingens. Szárazillata babér és ribizli, hosszan marad a pohárban. Másnap: a bőrös és húsos jegyek kerültek előtérbe. Ez még most is megcsap: sötét, de nem borongós; komoly, de nem komor.
innen van: http://fater.blogol.hu/