Miklóscsabi Csibész Mór 2006
A pincéről hosszabban, és erről a borról is néhány szót lehetett már olvasni nálunk. Nekem ez az első találkozásom velük, és ígéretesnek találom a kezdést. A szőlő a móri Csóka-hegyről származik, ahol már a Vértes a felső szomszéd. Szintén tartályban erjedt, cukor nem maradt benne. 7,8-as savját le sem tagadhatná, alkoholja 13%. A 2007-es, Punktum névre keresztelt utódja állítólag még jobb, meg kell majd vizsgálnom, ám most 2006-ban járok. A Borfalu bortékában vettem, ha jól emlékszem 1200 Ft körüli áron (napok óta halódik az oldaluk, nem tudtam online ellenőrizni.)
Halvány zöldessárga, szintén vastag gyűrűvel. Sűrűbb, kesekenyebb ablakokat rajzol. Orrban direktebb, édesebb, gyümölcsösebb jellegű, mint osztrák párja. Körtés, teás, szőlőcukros: kicsit hasonlít illatában egy tartályos furmintra.
Szájban egyenes, hosszú, kissé túlzottan hangoskodó savai dominálnak. Mögötte friss, ropogós gyümölcsösség, főleg zöldalma, kemény körte. Inkább vékony test, ami a korty közepén elmélyül cseppet. Akárcsak az előző bornál, itt is érkezik egy fűszeres, leheletnyit ásványos, kesernyés zamat, ami jót tesz az összehangnak, és egy polccal feljebb helyezi a bort. A Csibész kellemes, mégis figyelemreméltó étvágycsináló itóka. Akik kevésbé tolerálják a zajos savakat azoknak inkább négy, nekem már talán 5 pont.
innen van: http://alkoholista.blog.hu/2008/05/09/zoldveltelini_jegyzetek_1#more402578