Alkonyi László, eletstilus@hetivalasz.hu
Törvények születnek, és törvények töröltetnek - a borissza fejében is. Egykor azt hallottuk, hogy délen csak vörösborral érdemes foglalkozni, aztán megtanultuk, hogy fehérrel is. Előbb azt gondoltuk, hogy a Balaton északi partja a fehérboroké, aztán megtanultuk, hogy a vörösöké is.
Ám annak befogadására, hogy Somló, pontosabban a hozzá tartozó Ság hegy is remek minőségekre képes a vörösborok világában, szinte még manapság is felkészületlenek vagyunk. Pedig az első fecske megérkezett. Az alig egy éve országos ismertséget szerzett Dénes Hegybirtok a 2006-os évjáratból nagyszerű kékfrankossal lépett a piacra. Illatában a bogyós gyümölcsök uralkodnak, a szánkban a cseresznyés jellegé a főszerep. ízében és illatában is tetten érhető valami szép ásványosság, amire mondhatjuk: ez a Ság hegyi terroir.
Ezek a jegyek gazdag és élénk savszerkezetre épülve - a visszafogott csersavtartalom mellett - már igazi karaktert formálnak a borból. De ne felejtsük el, ez csak a kezdet. Két szempontból is: először is azért, mert az első évjáratot bizonynyal több tucat fogja még követni. Másodszor pedig azért, mert ez a tétel igencsak igényli még a palackos érlelést: néhány évi babusgatás a butéliákban még csodákat nyithat ki, s ezzel együtt a bor besorolása is tovább javulhat.
Dénes Hegybirtok, kékfrankos, 2006, ***/****
Ám annak befogadására, hogy Somló, pontosabban a hozzá tartozó Ság hegy is remek minőségekre képes a vörösborok világában, szinte még manapság is felkészületlenek vagyunk. Pedig az első fecske megérkezett. Az alig egy éve országos ismertséget szerzett Dénes Hegybirtok a 2006-os évjáratból nagyszerű kékfrankossal lépett a piacra. Illatában a bogyós gyümölcsök uralkodnak, a szánkban a cseresznyés jellegé a főszerep. ízében és illatában is tetten érhető valami szép ásványosság, amire mondhatjuk: ez a Ság hegyi terroir.
Ezek a jegyek gazdag és élénk savszerkezetre épülve - a visszafogott csersavtartalom mellett - már igazi karaktert formálnak a borból. De ne felejtsük el, ez csak a kezdet. Két szempontból is: először is azért, mert az első évjáratot bizonynyal több tucat fogja még követni. Másodszor pedig azért, mert ez a tétel igencsak igényli még a palackos érlelést: néhány évi babusgatás a butéliákban még csodákat nyithat ki, s ezzel együtt a bor besorolása is tovább javulhat.
Dénes Hegybirtok, kékfrankos, 2006, ***/****
forrásom a http://www.hetivalasz.hu/cikk/0804/sagi_voros