Alkonyi László, eletstilus@hetivalasz.hu
apott ezenkívül a csapadékosabb évjáratokra egy kiegészítő fajtát, a hárslevelűt, valamint egy parfümös kedveskét, a sárga muskotályt a tapasztalatlanságból fakadó "perverzitás" kielégítésére. Ez a szűk mozgástér hozzájárult ahhoz, hogy a borvidék erős identitást alakítson ki az elmúlt évtizedben, a termelők a minőségfejlesztésre fordítsák energiájukat.
Ettől függetlenül mindig is próbálkoztak újabb fajtákkal. Ennek egyik nyoma a sárospataki Megyer-dűlőben lévő chardonnaytábla, melynek gyümölcsét a termőhely nevéről elkeresztelt birtok dolgozza fel. A borásznak nehéz legyőzni a vágyat, hogy egy szőlőfajtán keresztül összemérhetővé tegye szűkebb pátriáját a világ nagy borvidékeivel. Ha tehát megörököl egy ilyen táblát, akkor azt próbára is teszi. A Megyer esetében: szerencsére.
A 2005-ös évjáratból ugyanis időtálló, most is friss, tartalmas chardonnayt készítettek. Illata és íze vajas, mogyorós, finoman mézes - kiegészülve egy kis mineralitással. Textúrája olajos, felszíne sima. Tartalmas és elegáns bor, általa összemérhető Tokaj-hegyalja.
Chateau Megyer Pincészet, chardonnay, 2005,****
innen van: http://www.hetivalasz.hu/cikk/0803/vajas_mogyoros