Vylyan Evolution 2005 alc13% forrás:Monarchia Borszaküzlet, ár: 3850Ft
Manapság megesik velem, hogy elcsábulok és képes vagyok elmenni egy üveg borért a gondolata miatt, egy olyan borért, aminek az íze eszembe jut. Tegnap nem tudtam szabadulni az Evolution gondolatától és felkutattam egyet, szerencsére olyan messzire nem is kellett menni érte. A borhűtőmbe került még egy üveg a kistesóból (Mini Evolution), ráadásul az most akciós áron fut (1840 Ft).
Ami elsőre szembetűnő ezen a boron, az a béna címke. Művészire vették a figurát (persze, nekem is eszembe jutott Figula neve, ahogy ezt leírtam) de a tipográfia csapnivaló, a szín jellegtelen, az egész összhatás nagyon bamba. Az igen kellemes és egységes Vylyan arculattól elüt, dehát ez csak külcsín, nézzük, mit is tartogat a belbecs.
Ezt a bort többször is volt szerencsém kóstolni, legutóbb a idén júniusban és akkor már felvéstem a blogba az összetételt: 34% kékfrankos 18% merlot 17% cabernet sauvignon 18% zweigelt és 13% syrah adja a házasságot. Színében, állagában nincsen semmi különös, vagy említésre méltó: kissé lilás, könnyen forog a pohárban. Az első korty után azonnal felkiáltójel jelent meg a fejem felett: LEKVÁR. És rögtön utána: Montenuovo 2005. A Montenuovoról illik tudni, hogy bordeaux-i cuvée, de a 2005-ös formabontó, mivel került bele syrah is. Akkor lássuk az átfedést: a Montenuovo jó ezerrel olcsóbban bordói, megerősítve syrah-val (gondolom nem a Mandolás-dűlő legértékesebb fürtjeit dobták egyik küvébe sem), tehát az átfedés a sauvignon és a syrah. Én mindenképpen ez utóbbira tippelnék a lekváros, egész kompozíciót belengő ízjegyet illetően.
/Szolgálati közlemény: ezen sorok írása közben gyorsan leütöttem egy netes árverésen a 2004-es Vylyan Syrah-ből egy üveggel potom 4900 Ft-ért/.
A Montenuovo - és abból főleg a 2003-as - az egyik kedvenc magyar "bordói blendem", várom már, hogy a 2006-os is megfelelő palackos érlelés után is kóstolható legyen, mert már most nagyon szép. Az Evolution nagyban hasonlít a Montenuovo-ra, két szóval tudom jellemezni a különbséget: ez a bor rafináltabb és komplexebb. Aki megszagolta a családból, szilvás, aszaltszilvás jegyeket talált benne. Ez a nagy fajta-kavarodás igen egyedi jellegűvé teszi és a bor ízre, illatra áraszt magából egyfajta frissességet, ami mögött komoly test áll. Ez a lekváros-szilvás jelleg írja le legjobban a bort, ami nem robusztus, de kellemesen testes. Nincs túlfázva, nem lóg ki az alkohol, egyben van. Egyedisége miatt érdemes kóstolni. Vastag 6, mondhatnám 6 és fél pont.
Szeretném sajnálatomat kifejezni, hogy a blogol.hu alatt kezdtem írni. Bár szeretem ezt az oldalt, de itt nem lehet legördülő cikket írni, sem keresni, sem rendszerezni, sem címkéket tenni. Én kérek emiatt az olvasóktól elnézést.
innen van: http://fater.blogol.hu/