A késői szüretelésű borok gyakran könnyedebbek, mint egy aszú, s általában nem is kerülnek annyiba.
Tokaj Kereskedőház: Grand Selection Késői Arany 2011
édes
Tokaj-Hegyalja
Illata intenzív, tele gyümölcsökkel (birs, körtebefőtt, érett szőlő, aszalt ananász, baracklekvár), édes virágokkal, mézzel. Érettség és frissesség egyszerre érezhető, ettől egyfajta izgalmas vibrálást mutat. Az alapanyag aszúsodott szemeket is tartalmazott. Az érettség ezzel érthetővé is válik. A frissességet pedig a vinifikáció módja hozza a borba: az alapanyagot kizárólag acéltartályban erjesztették és érlelték bizonyos ideig, így a gyümölcsök frissessége szépen megmaradt a borban. Kóstolva krémes textúra, intenzív aromákkal és zamatokkal. Harmonikus struktúra, testességgel, a cukrot éppen egyensúlyban tartó savakkal, moderált alkohollal. Lecsengése közepesen hosszú, rengeteg gyümölccsel (intenzív baracklekvár), sós-ásványossággal.
Tiszta, közérthető desszertbor Tokaj-Hegyaljáról, jó ár-érték arányban. A rendszerváltás óta az egyik legdinamikusabban fejlődő stílus Hegyalján a késői szüret. A borvidéki szabályozás – az aszúhoz vagy az édes szamorodnihoz képest – sokkal engedékenyebb e stílust illetően, valószínűleg ez is erősen közrejátszott abban, hogy egyre komolyabb szeltet hasít ki magának ez a stílus az össztermelésből. A másik ok, amiért sokan megkedvelték a késői szüretelésű borokat, hogy gyakran könnyedebbek, mint egy aszú, s általában nem is kerülnek annyiba.
S, hogy mennyire érdekes egy évjárat megítélése: 2010-et sokan, sok minden miatt leírták. Ennek a bornak a 2010-es változata szerintem izgalmasabb volt, mint a 2011-es. S miért? A magasabb savtartalom sokkal harmonikusabbá tette a bort. A 2011-esnél is meg van a harmónia, de a 2010-es savai azzal a cukorral még izgalmasabbá tették a bort.
Ételajánló
Például a kölessel és baracklekvárral készült Ország tortájával egyszerűen zseniális. Egy barackos-túrós rétes szinte kiállt érte. Ha nem édességben gondolkodunk, természetesen egy májpástétom vagy sült liba/kacsamáj is szuper hozzá. Lehetőség szerint adjunk gyümölcsöt is a pástétom vagy a máj mellé. Megéri.