Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2006
Egyszer már tetszett, ha fenntartásokkal is. És tetszik most is, bár másképp. Egy azonban érződik: fél év nagy idő egy etyeki bor életében. Ez az SB már lefelé tart, de erényei még mindig számtalanok. A legfőbb, hogy határozottan borszerű: a fajtajegyek megvannak, de visszafogottabban, kevésbé harsogón tudatják létüket, mint a Nyakas SB-ben. Itt az összkép sokkal árnyaltabb és összetettebb. Savai lágyabbak (talán fáradtabb?) – ebből adódik egy kis bizonytalankodás is, de csak egy pillanatra. Illatában az elsődleges fajtajelleg mellett citrusfélék – elsősorban grépfrút és érett, illatos citronádhéj – csipetnyi barackkal, meg sok egyéb felfedezésre váró rejtett részlet. Akárcsak ősszel, most is érezni véltem a feketeribizlis, cassisos jelleget. Az enyhe szénsav viszont zavart, anélkül talán érdekesebb lenne, jobban érvényesülne a bor aromáinak bonyolult építménye, a szénsav ugyanis visz előre, és így rengeteg kis zug, beugró, mellékfolyosó marad feltáratlan. Még jelen állapotában is megér legalább 5 pontot, de már nagyon várom a 2007-est. (WY)
innen van: http://alkoholista.blog.hu/2008/04/03/nyakas_a_tilon#more407651