Tokaji Furmint 2004
A 2004-es év nem kényeztette el a száraz borok készítőit Tokajban: a hűvös, csapadékos évben elhúzódott az érés, nagyobb volt a rothadás veszélye. Volt nehézség bőven, bár a Tokaj Renaissance ez év májusi évjáratkóstolóján, ahol éppen a 2004-es aszúkat mutatták be, így jellemezték az évet „Elegáns, gyümölcsös, selymes textúrájú aszúk várhatók az évtől.”. Aszúk igen. És a száraz borok? Az évjárat nehézségei tükröződnek abban, hogy 2004-ben Berger Zsolték nem készítettek dűlőszelektált száraz furmintot, mert az egyik dűlő savhangsúlyos, a másik meg magas alkoholú bort adott. Így aztán jött a házasítás, ami jó másfél éve is tetszett. Nagyon. Aztán kóstoltam tavaly nyáron egy gyorsmustrán, és elvarázsolt, főleg az elegáns fahasználatával, a finom mineralitásával, az izgalmas savaival, a hibátlan szerkezetével és arányaival. Mostanság pedig egyenesen elolvadok tőle, ha a néhány betárazott palackom egyikét-másikát felnyitom – és nem azért, mert közben a Pannon Bormustra csúcsbora is lett. Sokkal inkább azért, mert az elmúlt másfél évben a kiálló szögletek, a sorják lecsiszolódtak, az aromák összeértek, és ami kijött ebből, az maga a csoda.
Közepesen hidegen, kb. 12 °C-on mutatja meg legszebb formájában az összetettségét, a szerkezet és a test harmóniáját, az illatok és ízek gazdagságát. 14 százaléknyi alkohol szorult beléje, ami szinte fel sem tűnik; na ja, van mellette 25,4 g cukormentes extrakt meg 6,6 g sav. Lehengerlően gazdag: a trópusok (általam a piaci gyümölcsök szegényes illatvilágából felépített és képzeletem segítségével extrapolált) illatorgiája, a citrusfélék illóolajai, a nyári alma egyenessége, a birs fanyar, mégis fűszeres illata, a kajszi, az arany mazsola keveredik csipetnyi dohánnyal, vaníliássággal, franciásan pörkölt kávéval, sárgadinnyével. Szájban ugyanez a komplexitás, meg persze mozgalmasság, üdeség és testesség. Karakteres és lehengerlő, olajosan sima, és üdítően friss. Az ízkép hosszú, a végében valami – általam ősinek gondolt, de mégis vonzó – brutalitás és finom kesernyésség. Csak kapkodom a fejemet, mi is történik itt – aztán a hőmérséklet kicsit feljebb kúszik, a savak karcosabbá válnak, a hordó erőre kap, de még így is lenyűgöző élmény. 7 pont, már majdnem 8. Szebb bort biztosan ittam, de kevés izgalmasabbat. És persze hatalmas besztbájt is adjunk neki iziben, mert erősen kettő darab ezres alatt van az ára. Készült belőle ötezernégyszáz palack. Fusson, akinek nincs bora...
innen van: http://alkoholista.blog.hu/2008/05/15/gyujtoknek_valo