HTML

Borteszt Online

Bortesztek, borírások, borkritikák, vásárlási útmutatók ( hogy ne a saját hibádból tanulj...:-)

Kereső címkék

**** (2) ***/**** (2) 0 pont (1) 10 pont (1) 120 (5) 1972 (1) 1983 (1) 1993 (1) 1997 (4) 1998 (2) 1999 (3) 1 9 pont (1) 1 er cru (2) 1 pont (1) 2.5 pont (2) 2000 (14) 2001 (8) 2002 (20) 2003 (54) 2004 (57) 2004 olaszrizling (1) 2005 (101) 2006 (272) 2007 (136) 2008 (24) 2009 (8) 2010 (4) 2011 (8) 2012 (2) 2013 (1) 2 pont (10) 3.5 pont (13) 3 pont (32) 4.5 pont (14) 4/5 pont (7) 4 pont (88) 5.5 pont (3) 5/5 pont (4) 58 pont (2) 59 pont (1) 5 pont (86) 5 puttonyos (3) 6.5 pont (2) 6/5 pont (2) 61 pont (3) 64 pont (2) 65 pont (2) 66 pont (3) 67 pont (4) 68 pont (5) 69 pont (6) 6 pont (91) 6 putonyos (1) 6 puttonyos (9) 7.5 pont (4) 70 pont (5) 71 pont (4) 72 pont (5) 73 pont (6) 74 pont (2) 75 pont (3) 76 pont (6) 77 pont (5) 78 pont (6) 79 pont (2) 7 es hordó (1) 7 pont (66) 8.5 pont (4) 8.8 pont (1) 80 pont (8) 81 pont (8) 82 pont (7) 83 pont (2) 84 pont (6) 85 pont (8) 86 pont (10) 87 pont (9) 88 pont (3) 89 pont (6) 8 pont (26) 90 pont (1) 91 pont (2) 92 pont (2) 94 pont (1) 95 pont (1) 9és5 pont (1) 9 pont (5) ákos pince (1) albor (1) áldás (2) áldozói kereklevelű (1) alföld (1) alma mézbor (1) aloxe corton (1) Alsace (1) altanus (1) amáta (1) andrea (1) andreas ebner (2) andré jalbert (1) arany sárfehér (1) árvay (1) árvay és társa (1) árvay és társa pincészet (1) aszú (13) áts károly (2) aurelius (1) a kutyafáját (3) babits pince (1) badacsony (16) badarka (1) baglas cuvée (1) bakonyi péter (1) balassa (1) balassabor (2) balaton (3) balatonboglár (8) balatonfőkajár (3) balatonfüred csopak (2) balatonlelle (2) balatonszőlős (4) balf (1) Balga (1) balla (1) balla géza (2) bandérium (2) barbár (1) bárdos sarolta (2) barrik (1) barrique (7) bátaapáti (1) báta cuvée (1) battonage (1) bazaltbor (8) bb (1) beaujolais (1) béla és bandi pince (1) belga boros chardonnay (1) benza györgy (1) béres (3) béres pince (1) bikavér (9) bikavér superior (1) biovitis (1) birtok (1) blanc (1) blaufränkisch (3) blum jános (1) bock (5) bócsa (1) bodegas artesanas (1) bodri (4) bodri pince (1) bodrogkeresztúr (1) bolyhos (1) bolyki (4) bolyki pince (1) bor (7) borbély (1) bordeaux (1) borpalota (1) borteszt (3) bősz (1) bősz adrián (1) bott frigyes (3) bott pince (2) bozóky (1) brunello di montalcino (2) buda (1) budai (1) budai zöld (1) budajenő (1) bujdosó (4) bukolyi (1) bukolyi lászló (1) bulgarini (1) bürgerspital (1) bussai (1) bussay (8) bussay lászló (1) buttler (2) cabenet sauvignon (1) cabernet (3) cabernet franc (21) cabernet rosé (1) cabernet sauvignon (29) cabernet sauvignon cabernet franc (1) cabernet syrah (1) cabernoir (1) capanna (1) carissimae (2) carmenere (1) castellani bianco (1) castello banfi (1) castel giocondo (1) cellars (2) centaur (1) cervaes (3) cervates (1) cézár pince (1) chablis (2) chardonnay (29) chateau (2) château dereszla (1) chateau dereszla (3) château kajmád (1) chateau kajmád (2) chateau langoiran (1) chateau megyer (2) chateau vanda bormanufaktúra (1) cheteau kajmád (1) chianti (1) chile (1) chrisma (1) ciacci piccolomini daragonia (1) cigánymeggy (1) civilis qv (1) concubina (2) concubina fehér (1) csaba (1) csakegyszóval (1) csáky dűlő (1) csanádi pincészet (1) csányi pince (1) csengőd (4) cserszegi fűszeres (2) cse ki pince (1) csibész (1) csobánc (3) csóbor pincészet (1) csomorika (1) csopak (7) csordás fodor (1) csörnyeföld (4) cuvée (23) cuveé (2) cuvee (1) cuvée 7 (2) cuvée carissimae (1) dac (1) da vino domaine ceptura rouge (1) debrő (3) debrői hárslevelű (1) degenfeld (3) dél (1) dél-balaton (1) dél afrika (1) dél balaton (2) del cinghiale (1) demeter (2) demeter zoltán (9) dénes (1) dénes hegybirtok (1) de gotho (1) dhc (1) dióbor (1) diós (1) disznókő (4) Disznókő (1) dobogó (1) dobogó pincészet (1) dolium (2) don (3) don simon (2) dr. axchs (3) dry (1) duennium (3) dula (1) dula bence (3) dunaszekcső (2) dúzsi (3) dúzsi tamás (6) ebner (2) eger (50) egerszalók (1) egerszólát (4) egervin (1) egri (1) egri bikavér (3) egri bikavérei (1) egri korona borház (2) eisenberg (1) elegance (1) el emperador (1) enjingi (1) erdély (2) erdőbénye (1) erdős borászat (1) ermitage (2) esküvé (3) essencia (1) eszterbauer (2) eszter bora (1) etyek (4) etyeki kúria (5) etyek buda (1) eva’s vineyard (1) excellence (1) ezerejó (1) ezerjó (10) ezredes (1) fattoria la magia (1) fehér (1) fehérvári károly (1) feind (5) feind borház (1) feind pincészet (1) fekete béla (1) fekete leányka (1) ferenc hegy (1) figula (5) figula mihály (3) figula pincészet (1) fine wine (1) finy (1) főbor (4) follin arbelet (1) font (8) fontányi (1) font pincészet (2) franc (1) francia (1) franc merlot (1) fratelli speri (1) fritsch (1) frittmann (12) fülöp (1) furmint (52) Furmint (1) fütyülős mézes barack (1) gál (1) gál lajos (5) gál tibor (5) gangl (1) garamvári (1) gedeon birtok (1) gella (1) gellavilla (1) gere (3) gere & weninger (1) gere attila (6) gere tamás (1) gere tamás és zsolt (1) gerumí garda (1) géza (1) goats do roam (1) gonda jános (1) gorelli (1) görögszó (1) götz (1) gőzmalmos (1) gran hacienda (1) grasevina (4) gris (1) gróf buttler (6) gróf buttler pince (1) gróf festetics (2) gróf károlyi (1) grüner veltliner (1) günzer (1) günzer tamás (3) gyöngyöspata (1) györgykovács (4) györgykovács imre (4) hagymási (1) hajós (1) halewood (1) halewood feteasca neagra (1) hárslevelű (19) harsona (1) hauer pince (2) hegybirtok (1) heimann (11) heimann cervaes (1) heimann zoltán (1) heinrich (1) hétszőlő (1) heumann (1) heumann pincészet (4) hilltop (5) hollókői mihály (1) hollóvár (2) hollóvár pincészet (2) homonna (2) homonna attila (1) horváth borház (2) horváth pince (1) hosszúhetény (2) hungarovin (1) id. lovró ferenc (1) id. schunk józsef (1) il poggione (1) immortal (1) infusio (2) insoglio (1) ipacs szabo istván (1) irsai (4) irsai olivér (6) istenhegy (1) istvándy (2) jandl (1) jásdi (2) jásdi istván (1) jásdi pince (1) jekl (2) juhász (1) juhász pincészet (1) juhász tibor (1) juhfark (8) juliusspital (1) kadarissimo (1) kadarka (25) kajmád (1) kajszibarack (1) kakas dűlő (1) kaló imre (3) kannásbor (1) karádi & berger (1) karádi és berger (2) karner gábor (1) kecskés (1) keindl (1) kékfrankos (46) kék medoc (1) keller (1) kereklevelű (1) kerkaborum (4) kerschbaum (1) kertész (1) kései szüret (2) késői szüret (1) késői szüretelésű (1) késői szüretelésű házasítás (1) kéthely (2) kikelet (1) kikelet pince (1) királyleányka (2) kiskunhalas (1) kislaki bormanufaktúra (1) kiss gábor (6) kiss gábor pincészete (1) kiss pince (1) kőlyuk (1) konyári (6) konyári pince (1) kopár (2) kopár dűlő (2) köpcös (4) köpcös pince (1) kovács tibor (1) kövérszőlő (1) kövidinka (4) kreinbacher (2) kreinbacher birtok (2) krutzler (1) kunság (1) kunsági (1) landord (1) lapis dűlő (1) laposa (2) laposa józsef (1) laposa pince (1) lászló (1) látrány (1) lazeretti (1) leányka (1) légli (4) légli 333 (1) légli géza (1) légli ottó (4) lelovits (1) lesencefalu (1) les vercots (1) le potazzine (1) le sommelier (3) liptai zsolt (1) liszt pince (1) loliense (1) london wine fair top 100 (1) lőrincz györgy (15) losonci (1) ludányi andrás (1) luka pincészet (1) maczko (1) maczkó róbert (2) mágus (2) majoros (1) majoros lászló (1) malatinszky (2) malatinszky csaba (4) malatinszky kúria (2) máléhegy (1) máléhegyi (1) mály (1) mandolás (1) mandulabor (1) marchesi di frescobaldi (1) marci (1) marketing (1) máté (1) máté mantus (1) mátra (2) mátraalja (1) mátra hill (1) maul pince (1) maurel vedeau (1) mayer (4) megyer (1) mendoza (1) ménesi kadarka (1) ménesi mustos fehére (1) merengő (2) merfelsz (1) merlot (28) merlot 2002 (1) merula cuvée (1) merum cuvée (1) mészáros (2) mészáros pál (2) mészáros pince (3) metha thema (2) mézes mály (1) mezey (1) mezey mayer dula pincészet (1) méze (1) mihalj (1) miklóscsabi (3) miklós csaba (1) mittelburgenland (1) mőcsény (1) molnár péter (1) monarchia (3) monarchia cellars (1) monarchia pincészet (1) monarchia selection (1) montana (1) mont de milieu (1) mór (7) mozsgó (1) müller jános (1) muscat lunel (2) muscat ottonel (1) művelt alkoholista (1) nachbil sangiovese (1) nagyapám bora (1) nagyréde (2) nagy eged (1) napbor (3) németh (2) németh attila (5) németh gábor (1) németh jános (1) neszmély (5) new generation (1) nobilis (1) noblesse (3) noir (2) nyakas (10) nyakas pince (1) nyakas pincészet (1) nyári ödön (3) nyúl (1) obsessio (1) olasz (2) olaszország (1) olaszrizling (69) olivér (3) olivier leflaive (1) oportó (1) ördöngős (1) öregbaglas (2) öreg tőkék bora (1) oremus (4) orsolya (3) orsolya pince (4) orsolya pincészet (1) ősi családi pincészet (1) ostoros (2) oszvald pincészet (1) ötpontos (1) palandor (1) pálinka (1) pálos miklós (1) pannonhalma (4) pannonhalmi apátság (1) pannonhalmi apátsági pincészet (3) patrícius (1) patricius (2) patricius borház (1) pauleczki (1) pécs (4) pécsely (1) pécsi püspöki pincészet (3) pécsvárad (2) perle (1) pfneisl (1) pfneiszl (1) pinot (3) pinot blanc (6) pinot gris (8) pinot noir (42) podrum belje (1) poggio di castellare (1) pók tamás (1) polgár (3) polgár pince (1) polgár pincészet (1) polgár zoltán (2) pontrendszer (1) porkoláb cuvée (1) portugieser (25) premiere cotes de bordeaux (1) prestige (1) primus (2) q cuvée (1) rajnai (3) rajnai rizling (12) ráspi (11) ráspi józsef (1) régimódi (1) renana (1) reserva (1) reserve (6) riesling (2) Riesling (1) riesling kabinett (1) rizling (11) rizling2 (1) rizling válogatás (2) rókusfalvy (1) románia (2) rose (1) rosé (9) rosé cuvée (1) rosé figula (1) rosso di montalcino (2) róth (1) róth pincészet (1) royal (1) royal tokaji (1) rozé (25) rózsakert (1) rózsakő (1) ruppert ákos (1) s (1) salentein (1) sanctus (1) santa rita (5) sárfehér (1) sárgamuskotály (1) sasso di sole (1) sauska (3) sauska pincészet (2) sauvignon (3) sauvignon blanc (21) scheller (1) scheller szőlőbirtok (1) schiefer (1) sebestyén (1) sebestyén pince (2) selection (7) Selection (1) selection nagy eged (1) sessio (1) shiraz (6) sigillum (1) sigillum loliense (1) sike (1) sike tamás (3) siklós (4) siller (6) simon (4) simon pincészet (1) sipos borház és vendégház (1) soltvadkert (11) solus (1) solymász (1) somlai hárslevelű (1) somlai pince (1) somló (28) somlo (1) somlói apátsági pince (1) somlói apátsági pincetramini (1) somlói juhfark (1) sopron (19) soproni kékfrankos rozé (1) sóskút selection (1) spanyolország (1) spar pincemester (1) speri classico (1) spern steiner (1) spérn steiner (1) spiegelberg istván (1) st. (1) st. andrea (23) stílusgyakorlat (1) strekov (1) sümegi (1) sümegprága (1) svatovavrinecke (1) Syrah (1) syrah (15) szabó zoltán (1) szárhegy (1) szász (1) szászi (4) szászi endre (4) szecskő tamás (1) szegzárdi (1) szekszálr (1) szekszárd (63) szekszárdi bikavér (1) szekszárd zrt. (1) szeleshát (1) szél fiai (2) szél géza (1) szemelt rizling (1) szemes dél (1) szemes józsef (1) szende (1) szentantalfa (1) szentesi józsef (1) szentesi pince (4) szentgyörgyhegy (1) szentgyörgy hegy (1) szentgyörgy pince (1) szent gaál (1) szent gaál pince (2) szent györgy hegyi (2) szent ilona (1) szent istván korona (1) szent tamás (1) szepsy (5) szerelmi dűlő (1) szeremley (5) szigliget (2) szilágyi pince (1) szlovákia (2) szőke mátyás (1) szőke mátyás és zoltán (1) szöllősi pincészet (1) szőlőskislak (2) szomolya (2) szó lá ti (1) szt. gaál (1) szt. gaál pince (1) szt. gaál pincészet (1) szürkebarát (4) tabdi (1) takács (2) takács lajos (2) takler (7) takler pince (2) takler pincészet (1) talentum (1) tamás (3) tamás & zsolt (1) tamás pince (3) taposó kút küvé (1) taschner (1) teleki (3) tempranillo (1) tenor (1) tenuta oliveto (1) tercett (1) terézia (1) tesco (1) thummerer (2) thummerer pincészet (1) tibor (1) tiffán (2) tiffan (1) tiffán ede és zsolt (1) tiffán imre & fia (1) tisli (1) tóbérc dűlő (1) tök (8) tokaj (50) tokajicum (2) tokaji aszú (1) tokaji furmint (1) tokaj hegyalja (8) tokaj kereskedőház (1) tokaj nobilis (5) tokaj royal (1) tolna (3) tolnay (1) tornai (1) tornai pincészet (4) torres sangre de toro (1) tóth és tóth (1) tóth istván (3) tóth sándor (1) tramini (5) treii gratia küvé (1) trilógia (1) turay pincészet (1) tüske (1) tüske pince (3) tűzkő (2) tűzkő birtok (1) ucceliera (1) uccelliera (1) úrágya (1) úrráteszi (1) vabrik (1) válogatás (4) varga árpi (1) varsányi pince (2) vásárhelyi szilárd (1) vass (1) veresföld (2) verpelét (1) vesztergombi (3) vesztergombi józsef (2) vesztergombi pince (1) vida (1) vida péter (2) villa (1) villány (80) villányi (2) villányi merlot (1) villay tolnay (1) villa márika (1) villa quaiar (4) villa tolnay (8) vinarija kovačević (1) vincze béla (3) vincze cuvée (1) viniqum (1) vino tavola (1) vinum somlaicum (1) viognier (1) vitényi (1) vivamus (1) vlašský (1) vörcsök (2) vörös (1) vylyan (18) vylyan borászat (1) vylyan evolution (1) w. fevre (1) walter gyula (2) wassmann (1) weinhaus (1) wekler családi pincészet (1) weninger (6) weninger & gere (1) weninger gere (1) weninger pincészet (2) wine princess (1) wunderlich (1) würzburger pfaffenberg (1) xy (1) z (1) zala (2) zemplén (2) zengő (1) zenit (2) zenit müller thurgau (1) zöldveltelini (2) zöld veltelini (3) zoltán (1) zsindelyes (1) zweigelt (6) (2) selection (1) „áldás” (1) „montmains” (1) Címkefelhő

Linkblog

Bortesztek innen-onnan, a teljesség igénye nélkül. Tesztbeküldés: tester@fw.hu

2013.12.09. 10:38 Wine T. Ester

Borok 1000 alatt ...

Címkék: merlot kékfrankos bor chianti cabernet noir 2012 sauvignon pinot 2011 2010 borteszt 2013

Kis téli borteszt 1000 forint alatt

Télen sláger a forralt bor, az ünnepekkor pedig szinte minden asztalra kerül egy palack a vacsora mellé. A nyári könnyű, gyümölcsös fehérek után, ilyenkor a kosárba általában inkább vörösbort teszünk. Íme, a mezítlábas hétköznapi fogyasztói dugózásunk az ezer forinton aluli vörösborok szupermarketes frontjáról.

Letudtuk az őszi borfesztivál-dömpinget, kipipáltuk a Márton napi újborozást, együttéreztünk az András napjától életveszélybe kerülő disznókkal. Most viszont készülünk a karácsonyi vacsorához szükséges borok beszerzésére, így összeszedtünk néhány vörösbort standard, mezei lelőhelyeinkről: a magyarországi szupermarketek polcairól. Amatőr szerkesztőségi csapatunkat szerettük volna egy renomés sommelie-vel erősíteni, de senki nem vállalta be, mikor meghallotta, hogy milyen árkategóriában, hanyadik polcról is válogatunk. A cél: találni ízletes, legalábbis elfogadható vörösbort 1000 forint alatt.

Magunkra maradva azért betartottuk a játékszabályokat: vakon kóstoltunk, csak a végén hullt le a lepel a palackokról. A szín, az illat és az íz összhatását pontoztuk, illetve mértük dugóban a 20-as skálán csakúgy, mint azon a szép augusztusi délutánon, amikor először bátorkodtunk neki a fehér és a rozé kategóriában. 

Tesztelési szempontjaink a lehető legegyszerűbbek voltak: ahogy azt minden borítész-iskolában ábécéként tanítják, előbb a szemünkkel, aztán az orrunkkal vizsgáltuk meg a borokat, végül megkóstoltuk.

Előrebocsátjuk:  10 pont (azaz dugó) alatti tételt csak saját felelősségükre fogyasszanak, de minimum kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket! Ugyanakkor most is kiderült, hogy lehet ezer forint alatt is iható bort találni.

A nagy vörösborteszt

Fotó: Stiller Ákos

Az úgy nevezett belövő borral indítottunk ezúttal is: ez az, amivel " megágyaznak " a teszteknek, amikor együtt beszélik meg a bírálók a tapasztalatokat, hogy kicsit csiszolódjanak. Így összesen tíz palack került elénk, a legolcsóbb 799, a legdrágább 999 forintos polcáron. A belövéshez egy 2012-es Cabernet Sauvignon-t választottunk a Mátra vidékéről, ami mindjárt össze is kovácsolta kis közösségünket: a savanykás, kesernyés, büdöskés kortyok a 10 dugós lélektani határon bugyborogtak, vagyis éppencsak elfogadhatónak ítéltük. 

Azt nem állitjuk, hogy ezek után a legrosszabbra készültünk, de akadt kolléga, aki kijelentette, legközelebb csak veszélyességi pótlék fejében vállalkozik ilyesmire, tekintettel arra, hogy még fel kell nevelnie kiskorú gyermekeit.

1. tétel: Corte Alle Mura Chianti 2012 - Lidl, 799 Forint

Általános vélemény: A virágos illat csalóka, inkább éget, mint cirógat, csak ha nincs más tipikus esetére ajánljuk. Renitens kiszólás: Súlyos vegyszer íze van, háztartásban szaniterek pucolására alkalmas.

Összhatás: 10 dugó

Leleplezés után a címkéről egészen más derül ki a minden körülmények között minőséginek hangzó chiantiról: "Rubinvörös, száraz ízvilágú, harmónikus, telt , fűszeres buké jellemzi. Sötét [gratulálunk a fordításhoz - a szerk.] húsételek és vadhús specialitások kísérője". No comment.

2. tétel: Villányi Merlot- Cabernet Sauvignon 2010 - Auchan, 999 Forint

Általános vélemény: Színe, illata, íze egészen borszerű,  az előzőhöz képest felüdülés. Renitens kiszólás: Sápadt, picit benzines, gyomorfekélyre nem ajánlatos.

Összhatás: 12,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: " Lendületes vörösbor Villányból ( Vylyan, ki gondolta volna?). A mindennapok bora, beszélgetések, vacsorák kiváló kísérője". Hát, fogjuk rá.

Fotó: Stiller Ákos

3. tétel: Mátra Hill Nagyréde Cabernet Sauvignon 2012 - Tesco Expressz, 999 Forint

Általános vélemény: Szép szín, semmilyen illat, savanykás-kesernyés íz, de nem kifejezetten rossz a benyomás. Renitens kiszólás: Minden szinten elveszett.

Összhatás: 11 dugó

Leleplezés után a címkéről: az előállító a 2002-es év pincészete (de honnan, kitől, miért? 11 év után emlékszik még valaki?)

4. tétel: Pinot Noir 2011 - Aldi, 799 Forint

Általános vélemény: Fakó szín, kevéske illat, házi ecetes íz, megboldogult ifjúságunk kocsmavilága. Renitens kiszólás: Műbeles virslihez csúszik, ami hiányzik belőle, azt a kóla beleteszi.

Összhatás: 10,5 dugó

Leleplezés után a címkéről megtudhatjuk, hogy " Franciaországból származó, jó minőségű fajta, de mind a szőlő termesztése, mind a szőlő feldolgozása az átlagosnál nagyobb figyelmet igényel az emberektől." Hát, itt - a Pannon borrégióból a Danubiana jóvoltából palackozva - mintha kissé lankadt volna a figyelem.

Fotó: Stiller Ákos

5. tétel: Teleki Villányi Kékfrankos 2011-  Spar, 849 Forint

Általános vélemény: Ebben már összejött a szín, az illat, az íz, nemcsak az alkohol érződik. Rendben van, meginnánk magában is (meg is ittuk a végén). Renitens kiszólás: Itt a jackpot? Vadast neki!

Összhatás: 16 dugó

Leleplezés után a címkéről: a Csányi pincészet üzenete a palackon:" Aki szeret, azt viszont is szeretik".

6. tétel: Vega Libre 2012 - Auchan, 999 Forint

Általános vélemény: Közepes szín, az  illat és íz teljesen rendben. Hozzáadott cukor érezhető, de ereje is van. Renitens kiszólás: Abszolút randi bor, megnyerő, ágybavivős.

Összhatás: 16,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: " Ideális könnyű spanyol bor".

7. tétel: Toscana 2010 - Aldi, 999 Forint

Általános vélemény: A színe szép, az illata vonzó, zamatában (!) keserédes harmónia. Megvan benne minden, ami egy iható bortól elvárható. Renitens kiszólás: Úgyis tök jó, hogy tudjuk, blöfföl.

Összhatás: 16,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: " Ez a bor híven tükrözi a Toszkán borvidék valódi karakterét". Ígéretes kezdet a karakter megismeréséhez.

Fotó: Stiller Ákos

8. tétel: V Merlot 2011 - Tesco Expressz, 895 Forint

Általános vélemény: Ne higgy a szemednek, ennek csak színe van (de nem biztos, hogy a szőlőtől) és bűze: kesernyés, penészes, acetonos. Renitens kiszólás: Nem gondolom, hogy rosszabb, mint a legelső.

Összhatás: 9 dugó

Leleplezés után a címkéről: "Villányban kiváló otthonra lelt ez a fajta. Magas cukorfokkal és megbízhatóan terem". Az lehet, de mi történt vele utána?

 9. tétel: Teleki Villányi Pinot Noir 2011 - Spar, 799 Forint

Általános vélemény: Szép, mély szín, testességet igérő illat, amely sajnos becsapós volt, mert  korántsem hozta a várt ízélményt. Renitens kiszólás: Nem jó, de ne legyen nagyobb bajotok.

Összhatás: 12,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: "Hangulat: álmodozó. Ajánlott esti ellazuláshoz, kerti partira." Na, ezzel el is lazultunk, és haza mentünk.

Fotó: Stiller Ákos

Csekély volt a kéj, de azért kiderült, hogy 1000 forinton alul is mérnek egy-egy szép pillanatot. Mindenesetre: ne a szemünknek higyjünk, inkább az ízlelőbimbóknak.

forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20131206_1000_forint_alatti_vorosbor_teszt?FullComment=true

 

1 komment

2013.06.14. 14:17 Wine T. Ester

Balga Pincészet: Dante Syrah 2011 Eger

Címkék: eger 2011 Syrah Balga

Péntek esti borEgy apró egri családi pincészet gyümölcsös és fűszeres syrah-ját ajánljuk olvasóink figyelmébe. Feszes, lendületes és nagyon gyümölcshangsúlyos

Balga Pincészet: Dante Syrah 2011
Eger

Tiszta, közepesen intenzív bíbor színű bor. Illatban közepesen intenzív, nem tolakodó, de mégis kifejező. Izgalmas és sokrétű fűszeressége, kifejező meggyessége és diszkrét hordós jegyei kívánatossá teszik. Egységes, tiszta és kifejező vörösbor illat. A háttérben – plusz fűszerként – ott a kovás, tűzköves ásványosság is. Kóstolva szinte ugyanazt kapjuk, amit az illat ígért: rengeteg fűszert és gyümölcsöt, diszkrét hordós keretbe foglalva. Közepesnél kissé testesebb bor, lendületes savakkal, kellő feszességet adó tanninnal, arányos alkohollal és remek koncentrációval. Lecsengése közepesnél hosszabb. Fejlődésben lévő, nagyon fiatal bor, mely már most is fogyasztásra érett, de meghálálja a további palackos érlelést.

A címkét Ferenczi Barna tervezte a „CÉGÉR - Jó bornak tervezz címkét!” elnevezésű alkotói pályázat keretein belül. Jó látni, hogy a fiatal grafikus és a fiatal borász (Adamovich Károly, aki egyébként a Gróf Buttler Borászat egyik borásza is egyben) közös – most már valós – munkába kezdett, s a frissen tervezett címke már is ott díszeleg a Balga pincészet több borán is, a Dante Syrah-n és a Bikavéren is.

A Balga pincészet egy apró családi vállalkozás, amely az Egri borvidék több dűlőjében (Pajdos, Szarkás, Egedoladal, Vidra, Steiner) mintegy négy hektáron gazdálkodik. A pincészet két helyen dolgozza fel a szőlőt (erjedés, érlelés). A metamorfózis maga a Könyök utcai pincében, míg az érlelés és a palackozás a Verőszala utcai pincében történik meg.

Jellemzően hagyományos módon dolgozzák fel a szőlőt. A syrah-nál a bogyózást követően nyitott kádakban – mintegy - 14-20 napig héjon erjesztették a szőlőt. Az alkoholos erjedést szinte mindig a vadélesztőkre bízzák, ettől csak néhány kivételes esetben térnek el, elsősorban az évjárat hatásait korrigálva.

Fontos, szemléletet tükröző információ, hogy a vörösborokat minimum egy évig érlelik kis méretű tölgyfahordókban (barrique – 225 l), s a csomagolást követően minimum fél évig még palackban érlelik, mielőtt forgalomba hoznák.

A Dante Syrah alapanyaga a Pajdos-dűlőben termett. Eger egyik méltán elismert termőterületén mintegy 1,8 hektáros területe van a pincészetnek. A rilolittufás alapkőzetet barna erdőtalaj fedi, ami kiváló feltételeket biztosít a szőlőtermesztésre.

A Pajdoson lévő 0,4 hektáros, DK-i fekvésben telepített syrah-t középmagas kordonon termesztik, mintegy 270 méterrel a tengerszint felett.

forrásom a http://www.metropol.hu/mellekletek/tudomany/cikk/1049828-pentek-esti-bor

Szólj hozzá!

2013.06.09. 11:52 Wine T. Ester

Etyeki Zöld Veltelini 2011

Címkék: etyek 2011 zöld veltelini vabrik

Egy etyeki zöld veltelinit ajánlunk, amely szépen mutatja meg a fajta és a termőhely szimbiózisát. 
Vabrik Pincészet
Etyeki Zöldveltelini 2011
Kajászó, Etyek-Budai borvidék

Tiszta, közepesen intenzív citrom színű bor. Illatban közepesen intenzívek az aromák, elegáns fehérbor-jelleg. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, salátás, fehérborsos jegyek, érettség és frissesség egyben. Szépen fűszerez a meszes ásványosság.

2011-ben két eltérő időpontban szüreteltek a Vabrik Pincészetnél. Eredetileg azt tervezték, hogy a két szüretből származó alapanyagból egy bort készítenek, de végül a külön feldolgozott szőlőből két bort készítettek. Született egy könnyedebb, egyszerűbb és direktebb változat, s egy érettebb komolyabb mélységeket mutató bor is. Tavaly kóstoltuk mindkettőt, s akkor jobban átjött a frissebb, direktebb verzió. Ez a bor idén már némileg mutatta a fáradás jeleit – persze abszolút iható volt –, de a második szüretből származó bor idén kezdett el igazán magára találni.

Az érettebb veltelini most nagyon szép arcát mutatja, s még mindig komoly potenciál van benne. Szépen összeérett benne minden, s most igazán harmonikus.

A jó közepes testhez szépen kerekedő, de lendületes savak társulnak, arányos alkohollal. Ugyan még nem alakultak ki a mézes, toastos jegyek, de az érettség érződik rajta. Elegáns, tartalmas fehérbor, fajtajelleges karakterrel. Lecsengése közepesnél hosszabb, lime-os, salátás, fehérborsos, s diszkréten ásványos.

Többször írtunk már arról, hogy az Etyek-Budai borvidék adottságaihoz nagyon jól illik a zöld veltelini. A fajta kifejezetten szereti a löszös talajt, s ha még egy kis meszesség is társul hozzá, kifejezetten izgalmas, harmonikus és kifejező fehérborok születhetnek ebből a frigyből. A Vabrik pincészet 2011-es Zöld veltelinije is ezt látszik igazolni.

Szárnyasokból készült ételek mellé, egy comtéhoz, de akár egy jó rakott káposztához is kiváló választás lehet. 
Forrásom a http://www.metropol.hu/mellekletek/vorosesfeher/cikk/1046989-pentek-esti-bor

Szólj hozzá!

2013.04.07. 08:44 Wine T. Ester

Kadarka

Címkék: kadarka bor

Kadarka 2011

Míg az egykori Nagy-Magyarországon a meg termelt szőlőnek több mint felét, sőt a kékszőlőnek kétharmadát kadarkaként ismerték, mai aránya csupán az egy százalékhoz közelít. Hogy miért beszélünk róla mégis? Hajt minket a kíváncsiság, mert az elmúlt években több olyan felvillanásával találkoztunk a fajtának, hogy meg kerülhetetlen tényezőnek látszik a „magyar pinot noir”. Ezért mentünk utána, kóstoltuk meg és kérdeztük néhány borász véleményét.

 

A kadarka mint hungarikum 

Lánchídi boltunktól alig néhány méterre ez a fajta borította a Tabán oldalát a XVIII . században. Bár nem magyar eredetű, története és egykori népszerűsége miatt ma már hungarikumként tekintünk rá. Egykor a mindennapok ivóbora volt, bakon, gyalogtőkén termett, a leírások szerint szép, harmonikus, fűszeres bort adva. Később a nagyüzemi termelésben bőven termő szőlő asztali borává deg-radálódott, ma pedig mint lehetőségre tekintenek a borászok. 

A szőlőfajta majdnem olyan sokféle néven ismert, mint A gyűrűk ura Gandalfja. Hívják többek között  fekete budainak, a termőhelye után, törökszőlőnek, mert velük egy időben hozták az országba a rácok, skadarkának, talán mert a tótok szeretik a mássalhang- zókat. Változata is számos: levele, virága, gyümölcse alapján régóta megkülönböztetnek nemes, keresztes, fügelevelű, csillagvirágú típust, hogy a szebbeket említsük, vagy bolondot, dinkát, lúdtalpút – többek között. 

Feltételezhető őshazája a Földközi-tenger, ahonnan a Balkánon át érkezett hozzánk a török elől menekülő szerbekkel és más déli népekkel. Bár a török uralom előtt a Kárpátmedencében nép- szerűtlenek voltak a vörösbort adó fajták, ez a gyalog- és bak- művelésben egészséges termást adó szőlő néhány évtized alatt hihetetlen népszerűségre tett szert. 

A XIX. században a filoxéravész ezzel a fajtával is végzett, a kötött talajú területek nagy részén  elhaltak az ültetvények, csak a magas mésztartalmú, homokos talajon maradhatott meg a kadarka, ahol a gyökereken élősködő „undok féreg” járatai beomlottak. Így lehet, hogy a vajdasági  Szerémségben, Maurer Oszkárnál az 1880-as telepítés gyümölcsét szüretelik ma is. 

A rezisztens alapra oltott újratelepítések után ismét felívelt a kadarka csillaga. Rendkívüli  népszerűségének a nagyüzemi termelés vetett véget – negyven év alatt 1%-ra csökkent az ültetvények aránya. Ahol nem tudták gépesített magas művelésre kényszeríteni, más, népszerű világfajtákkal váltották le, de fagyérzékenysége miatt is sokhelyütt kiszorították a nagyüzemben az ellenállóbb, könnyebb fajták. Ezeknek az éveknek az emléke ma is él: sokak számára a kadarka a nagyüzemben, magas kordonon, bőven termő, híg, könnyű asztali bor szinonimája. 

Hogy mi a fajta jelene és jövője, hogy melyek azok a kadarkaklónok, amelyekre e változatos fajta jövőjét építeni lehet, arról a Pécsi Kutatóval tíz éve együtt dolgozó Heimann családot és a kísérlethez 2009-ben csatlakozó villányi Sauska Pincészet egyik borászát, Markó Ildikót kérdeztük meg.

Heimann Kadarka 2Heimann KadarkaMaurer 1880Heimann ÁgiHeimann Ági és ZoliKadarka TőkeKadarka tőke 2Markó IldikóSauska címke

Néhány szóban a klónokról 

A kadarkának két alaptípusa ismert, a kék és a szürke. Ezen belül több, a genetikai, szőlészeti és borászati kutatások során elismert klónja van. Legismertebb az egykor Németh Márton által szelektált fűszeres, telt, nagyfürtű P9-es, amely ma is meghatározó részét adja 
a hazai kadarkatermésnek, persze már nem a nagyüzemi körülmények között, hanem tudatosan terméskorlátozva. Mellette az évtizedes klónszelekciós és nemesítési kísér- letek célja a kicsi, laza fürtű, vastagabb héjú, egységesen érő alfajok megtalálása volt, amelyek ellenállóbbak a fer- tőzésekkel szemben és magukban hordozzák a fajta eré- nyeit. Az első nagy válogatást Kozma Pál szervezte meg a II . világháború után. A 2000-es évek elején Pécsett az ő fia, ifj. Kozma Pál és Werner János kezdte meg a bara- nyai és szekszárdi anyatőkék (jó tulajdonságokkal rendel- kező öreg tőkék) megjelölését, kiválasztását, majd öt év után ezek oltványai kerültek eltelepítésre Heimannéknál, hogy ott a növény, a gyümölcs és a belőle készülő bor folyamatos vizsgálatával a legjobban teljesítő, a legszebb bort adó klónokra rátaláljanak. 20-30 éves munka eleje ez, közben a borászok kísérleteznek, megismernek és az átporzással, mutációkkal a természet is belefolyik a fajta színesítésébe.

 

Heimann Ágnes, borász

2002-ben, az első kadarkatelepítéskor döbbentünk rá Zolival, hogy gyakorlatilag csak a fűszeres P9-es oltvá- nyokat tudjuk beszerezni. Az izgalmas téma mellett többek között ezért is álltunk a Pécsi Kutató vizsgálata mellé, akikkel tíz éve kutatjuk a fajtát. Az első öt évben 
a Kölesden és más kis tolnai falvakban fellelt 80-100 éves anyatőkéket válogatták ki és jelölték meg a pécsiek, amelyek a filoxéra utáni telepítések közül a legellenállób- bak, leginkább fajtajellegesek voltak.

Az ezekből eltelepített klónokat öt éven át együtt vizs- gáltuk közösen: fürtméretet, bogyósúlyt, mindent meg- mértünk, feljegyeztünk a szőlőben és a pincénél. Ezt követően azonos körülmények között feldolgozva, azonos élesztővel beoltva, külön-külön készítettem el az egyes klónok borát, míg végül borászokkal együtt kóstolva vontunk le következ- tetéseket, választottuk ki a kísér- letek mostani szakaszának végeredményét.

A tíz éve tartó kísérletsorozat most jutott a harmadik fázisba: a kiválasztott klón nálunk csak kadarka lehet, nem kadarka közeli szőlő, s bár a szelektálás folya- matos, a legjobb oltványok mind több helyre jutnak el, hogy másutt is megismerjük az egyes változatok jó és rossz tulajdonságait. Még legalább 10-15 évre szüksége van a fajtának a finomhangoláshoz. Nálunk alapvetően hét típus került végleges telepítésre a harminc változatból. Elsősorban a fűszeresebb, vibrálóbb vonalat szerettük meg, amilyenek a 120-as sorozat borai (P122, 123, 124), de szépen színezik a kadarkát a tanninosabb, markán- sabb klónok is, mint a 147-es vagy a 173-as. 

Ma még a P9-es adja kadarkánk gerincét, de az új telepítésekkel 60%-ra növekszik az új klónok aránya, és ez a többszínűség reményeink szerint a készülő borok előnyére válik majd. Itt, Szekszárdon óriási lehetőséget látunk a fajtában. Nagy fajtaborként önállóan, bikavér-alapanyagként, a helyi sillerben, a Fuxliban vagy vibráló rozéként is meghatározó és felismerhető fajtája lesz a borvidéknek. 

 

Markó Ildikó, borász, Sauska pincészet 

Ha jó, sokat várhatunk tőle mint a minőségi magyar vörösbor hírvivője a nemzetközi piacon – helyi fajta, ezért a felfedezés örömét adja a hazai és a külföldi fogyasztó számára egyaránt. A kadarkareneszánsz egyik oka a jó értelemben vett nosztalgia. Élénken él az emberek emlé- kezetében mint asztali bor, a családi étkezések része, bor a nagypapa pincéjéből. Talán az egyetlen vörös fajta, aminek mindenki tudta a nevét akkor is, ha nem borivó. Fontos örökségünk.  

Helyi fajta, olyan erős karakterrel, hogy önállóan is töké- letesen áll a lábán. Rengeteg szép részlet összhangja. Fiatalon élmény, optimális esetben, jó érés mellett jól áll neki az idő is. Mi ez, ha nem izgalmas így együtt? A fur- mint szokott ilyen szenvedélyeket kiváltani a csapatunkon belül. A jó kadarka könnyed, de nem komolytalan, nem szimplán elegáns, hanem izgalmas. Ellenállhatatlanul jön belőle a gyümölcs és fűszer, az első találkozásra. Meg kell jobban ismernünk a fajtát és más fejjel gondolkozni a szőlőben és borászatban egyaránt. De az egész hihetet- lenül izgalmas szakmailag, főleg azért mert ez a kísérlet borvidékeken átívelő. Azt hiszem azok, akik találkoztak a különböző klónokkal abban egyetértenek, hogy nem vala- mi helyett, hanem valami mellé keresünk új jelölteket. 

A jelenleg meghatározó P9-es nagyon jó potenciállal ren- delkezik megfelelő hozamkorlátozás mellett. A szelekció célja elsősorban az, hogy emellett olyan típusokat válo- gassunk ki, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, vastagabb a héjuk, kevésbé kompaktak, szoros fürtűek. A különbség egy skálán helyezhető el. Vannak tanninosabb, mélyebb színű jelöltek (pl. P147, P167, P173), nekünk ezek közül a 147, 167-es vált be nagyon, persze tanninossága, mély színe miatt csak fűszerként használva. A 110-es és 120-as sorozat a világosabb, fűszeresebb, légiesebb karaktert jelöli. A 124-es például nagy kedvencem: nagy gerincet, fűszeres, gyümölcsös bort ad, de ellenállóbb, mint a hasonló P9-es. Villányban mi a P9-es mellett 15 klónt telepítettünk Heimannék kísérleteiből, ebből mára öt vált be, amelyekkel hosszú távú terveink vannak. Dűlőinknek és a borászati elkép- zelésnek (pl. fahordós érlelés) megfelelően a kicsit tan- ninosab, teltebb jelöltek jönnek szóba, de a 120-as soro- zatban is hiszünk, mert kellenek a könnyű jegyek az ele- ganciához. Nagyon szeretjük, amit a fajta az elmúlt néhány év alatt a villányi talajon produkált. Most egységesítjük az ültetvényeket, tovább figyeljük a talaj- és időjárásbeli összefüggéseket a konkrét évjárat függvényében. Ismerkedünk.

Szólj hozzá!

2013.03.31. 10:23 Wine T. Ester

Tesco Finest Alsace Riesling 2010

Címkék: tesco 2010 4 pont 5 pont Alsace Riesling

Tesco Finest Alsace Riesling 2010

Azt hiszem nem titok, hogy a Tesco borválogatását, és annak akcióit erősen figyeljük. Kíváncsi voltam mit mutat, egy elzászi rizling 1200forintért. Lehetne fiatalabb, kint már a 2011-e forog, palackon is az áll, hogy piacra kerülés után legkésőbb 2 évvel fogyasszuk el. Ez az időpont itt is van, de én még bevállaltam egy palackot az esti rántott ponty mellé. Nem is bántam meg.

A bort Jean-Michel Lihrmann készítette. A pincészet honlapját itt lehet megtalálni, érdemes körbenézni. Csavarzáras. Illatában zöld fűszerek, füvesség, citrusosság, egy kis fehér virág. A korty szép kiegyensúlyozott, ízében is hozza azt, amit illatában, kellemes enyhe fanyarsággal. Van eleje, közepe, vége. A savai csiszoltak, enyhe selymesség érezhető a boron. Nem csontszáraz, van benne egy kis maradékcukor, de nem sok. Ráadásul nem az a habkönnyű reduktív darab, hanem egy közepes testű nagyon kellemes bor. Vacsora, film mellé tökéletes, 1200 Ft-ért megéri pénzét (egyébként 1500). Meg kell venni, hűtőbe betenni, és meginni. Most. 4,5 pont.

Forrás

Szólj hozzá!

2013.03.24. 11:21 Wine T. Ester

Badacsonyi borok

Címkék: marketing badacsony bor

A szürke 30 árnyalata Badacsonyból

Március 20-a délután Badacsony és pincéi New Yorkba költöztek. Legalábbis a New York Palotába Budapestre. 30 pincészet több mint 150 borát kóstolhatta meg az érdeklődő közönség. Az idei esemény fő fajtája a szürkebarát volt, innen jött az elnevezés. A szürkebarátok mellett a pincék igyekeztek felvillantani szortimentjük legjavát. Ez jól sikerült, és egy hangulatos, teltházas kóstolón vehettünk részt.

image

A szürkebarát Franciaországból származik, közelebbről is Burgundiából, és a pinot családba tartozik. Lilásvörös bogyói vannak az érett gyümölcsnek, ezért színe akár rózsaszínes, rosékhoz hasonló színű is lehet. A legnagyobb problémám az volt, hogy a kóstoló alapján a fajta egy kissé jellegtelen, és eltörpül a kéknyelű, és az olaszrizling izgalmassága mellett. A fajta és borai picit elvesztek a többi badacsonyi mellett.

A Nap szürkebarátja címet végül nem is osztottam ki. Igazából nem találkoztam olyannal, ami nagyon megragadta volna a fantáziám. Sok hordóminta volt még kint, és több helyen mondták, hogy azért hoztuk, mert kellett. Lehet, külön kellene rá figyelni, nem a többiek mellett. Egy nap, ami tényleg csak a szürkebaráté, nem másé.

Azonban valóban sok szép és izgalmas borral találkoztam a kóstolón. A saját listám így alakult a kóstolóról:

image

A nap bora: Villa Sandahl – Recept 2010
Sandahlék Receptje volt a legelső bor, amit kóstoltam a nap folyamán, mégis végig az élen maradt. A bor hozza a Rajnai Rizling a fajtajegyeit, Badacsony ásványosságát, és egy kis maradékcukor teszi nagyon izgalmassá. Kristálytiszta korty, és élmény. Nagyon szerethető, közepesen testes darab. Különleges.

A nap Olaszrizlingje: Bakó Ambrus – A Rózától 2011
Tömör, nagy, eszeveszettül komplex. Hordós jegyek kísérik végig, mely krémessé teszi. Barackosság, mineralitás, parfümösség. Nagyon szép darab, talán még nem is ért a csúcsra!

A nap Kéknyelűi: Villa Tolnay – 2011, Válibor – 2011, Szászi Endre – 2012
A Kéknyelű talán az egyik legizgalmasabb magyar fajta. Sőt szinte badacsonyi. Szerencsére egyre több pincészet foglalkozik ezzel a majdnem elveszett fajtánkkal. Én ennek nagyon örülök. Bakó Ambrust kérdeztem a fajtáról, aki azt mondta, hogy a legnagyobb ígérete Magyarországnak a Kéknyelű. Habár nagyságát még csak ritkán villantotta meg, akkor azonban olyat mutatott, mint egyik fajtánk se. Szerinte a furmint túl neutrális, míg a hárslevelű túl illatos fajta ahhoz, hogy sikerüljön vele Magyarországnak berobbanni. Azonban a Kéknyelűvel még ismerkedni kell!

Nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő Kéknyelű ügyben. Marad továbbra is Badacsonyban, vagy esetleg máshol is megpróbálkoznak vele? És ha csak Badacsony, akkor vajon az elég lenne-e ahhoz, hogy a nagy magyar fajta legyen, mint Ausztriának a GV? Vagy a furmint mögött marad? Érdekes kérdések ezek. Azonban addig is sok szép borral találkoztunk a fajtából. A Villa Tolnay kínálatában újdonság a Kéknyelű, de a bemutatkozás jól sikerült. Közepes testű, szép, egyensúlyos, jól fogyasztható bor lett, ami még fejlődhet. Váli Péter Kéknyelűjéről octopus írt (itt). Tényleg rendben van, nehezebb, nagyobb, mint a Villa Tolnay. A legnagyobb meglepetést azonban egyértelműen Szászi Endre 2012!-es Kéknyelűje okozta. Egy kész borral találkoztam, ami az eddigi ismereteimnek a fajtáról teljesen ellentmondott. Könnyed, virgonc savai élettel töltik meg a bort. Májustól kapható, ha minden igaz, mindenképp érdemes megkóstolni!

image

A nap vörösbora: Csobánci Bormanufaktúra – Kékfrankos 2010
A Csobáncsi Bormanfaktúra fehér borai nem tetszettek a kóstolón. Szappanosak voltak, kicsit gyógyszer ízűek. Félve is kóstoltam a vörösöket. Azonban a kékfrankosuk nagyon tetszett. Nagyon szép, tiszta, gyümölcsös és mellé gesztenyepüré. Mint a Gizella pince boraiban. Az pedig a gyengém. Még kissé össze kell érnie az ízeknek. Van még ideje. Májustól lesz kapható.

A nap édes bora – Válibor Késői Olaszrizling 2010/11
Váli Péter késői Olaszrizlingje két évjárat házasítása. 2010-ből egy barrique hordónyi maradt, amihez a 2011-es szüret termése került tartályos érleléssel. Izgalmasak a hordós ízjegyek a borban. Nem veszett el benne az olaszrizling, tisztán érezhetőek a fajta jegyei, a cukor se sok, se kevés. Szép kiegyensúlyozott darab, még 2-3 évig biztos élmény lesz, de lehet tovább is! 2011-esként kapható.

A nap Best Buy pincéje: Varga Pincészet
A Varga Pincészet az Aranymetszés szériájával érkezett a kóstolóra. És bizony az a széria nagyon rendben van. 1000-1500 forint egy palack, elérhető áron, valódi bor élményt nyújt. A száraz és az édes Olaszrizlingjük tetszett a legjobban. A Caubernet Sauvignon nekem nem jött be, de nagyon korrekt 4,5 – 5,5 pont körüli bor volt mindegyik. Biztos választás lehet, ha nem szeretnénk sok pénzt kiadni, de nem a reduktív könnyedséget keressük!

image

A Nap pincészetei: Villa Tolnay, Válibor
Talán nem meglepő, hogy ezt a két pincészetet választottam személyes kedvencemnek a kóstoltak közül. Szép egységes sor volt mindkét pincészetnél, egyedül Váliék Luca bora nem tetszett. Tolnayék 2009-es olaszrizlingje hasonlított Bakóéhoz, kicsit könnyedebb kivitelben, 2008-as Névtelenjük pedig újfent bizonyította, hogy van hely a vörösöknek Badacsonyban. A Válibor több boráról szóltam már fentebb, talán az ő szürkebarátjuk volt az egyik, ami picit kitűnt. Tetszett a budai zöldjük is. Ez a két pince tényleg nagyon szép borokkal növeli Badacsony hírnevét!

A borvidéki összefogás, akár kisebb, akár nagyobb mindig jó, és öröm a fogyasztók számára. Remélem, egyre több borvidékkel találkozhatunk ehhez hasonló, közös rendezvényeken!

(A képeket Sabaréktól, Sandahléktól, Tolnayéktól, és Váliéktól metszettem.)

Forrás

Szólj hozzá!

2013.01.30. 08:47 Wine T. Ester

Disznókő, Furmint, 2011

Címkék: tokaj 2011 Furmint Disznókő

Péntek esti borSzépen elkészített könnyed fehérbor, tartalommal. Jó ivású, fajta és terroir-jegyeket is mutat.

​Világos citrom színű, tiszta bor. Illatában elsősorban friss gyümölcsös (alma, friss körte, diszkrét citrusos, grapefruitos jegyek), virágos, s decensen ásványos (fémes). Közepesnél intenzívebbek az aromák, tiszták, közérthetőek és kifejezők. A reduktív feldolgozással szépen őrizték meg a szőlő friss, lendületes aromáit.

Kóstolva szinte ugyanazt kapjuk, mint amit illatban ígért: gyümölcsök, virágok, s a lecsengésében komolyabb sós-ásványosság. Talán illatban egy kicsit intenzívebb, mint ízében. Könnyed, max. közepes test, igen lendületes, de nem túlzó savakkal, moderált alkohollal. Az üde gyümölcsök és savak egészen felfrissítik a szájat, szinte ropognak az ízek. Lecsengése közepesen hosszú, melyet leginkább a citrusos, almás és ásványos jegyek határoznak meg. Szépen elkészített könnyed fehérbor, tartalommal. Jó ivású, fajta és terroir-jegyeket is mutat. Szép példa arra, hogy hordó nélkül is lehet komoly furmintokat készíteni.

Ha étel mellé szeretnénk fogyasztani, tökéletes könnyedebb, lágyabb sajtokhoz, almás sültekhez, de egy paradicsomos alapú étel mellé is nyugodtan megpróbálhatjuk.

Szólj hozzá!

2013.01.23. 08:04 Wine T. Ester

Grand Selection Késői Arany 2011

Címkék: tokaj tokaj kereskedőház 2011 Selection

Péntek esti borA késői szüretelésű borok gyakran könnyedebbek, mint egy aszú, s általában nem is kerülnek annyiba.

Tokaj Kereskedőház: Grand Selection Késői Arany 2011
édes
Tokaj-Hegyalja

​Illata intenzív, tele gyümölcsökkel (birs, körtebefőtt, érett szőlő, aszalt ananász, baracklekvár), édes virágokkal, mézzel. Érettség és frissesség egyszerre érezhető, ettől egyfajta izgalmas vibrálást mutat. Az alapanyag aszúsodott szemeket is tartalmazott. Az érettség ezzel érthetővé is válik. A frissességet pedig a vinifikáció módja hozza a borba: az alapanyagot kizárólag acéltartályban erjesztették és érlelték bizonyos ideig, így a gyümölcsök frissessége szépen megmaradt a borban. Kóstolva krémes textúra, intenzív aromákkal és zamatokkal. Harmonikus struktúra, testességgel, a cukrot éppen egyensúlyban tartó savakkal, moderált alkohollal. Lecsengése közepesen hosszú, rengeteg gyümölccsel (intenzív baracklekvár), sós-ásványossággal.

Tiszta, közérthető desszertbor Tokaj-Hegyaljáról, jó ár-érték arányban. A rendszerváltás óta az egyik legdinamikusabban fejlődő stílus Hegyalján a késői szüret. A borvidéki szabályozás – az aszúhoz vagy az édes szamorodnihoz képest – sokkal engedékenyebb e stílust illetően, valószínűleg ez is erősen közrejátszott abban, hogy egyre komolyabb szeltet hasít ki magának ez a stílus az össztermelésből. A másik ok, amiért sokan megkedvelték a késői szüretelésű borokat, hogy gyakran könnyedebbek, mint egy aszú, s általában nem is kerülnek annyiba.

S, hogy mennyire érdekes egy évjárat megítélése: 2010-et sokan, sok minden miatt leírták. Ennek a bornak a 2010-es változata szerintem izgalmasabb volt, mint a 2011-es. S miért? A magasabb savtartalom sokkal harmonikusabbá tette a bort. A 2011-esnél is meg van a harmónia, de a 2010-es savai azzal a cukorral még izgalmasabbá tették a bort.

Ételajánló
Például a kölessel és baracklekvárral készült Ország tortájával egyszerűen zseniális. Egy barackos-túrós rétes szinte kiállt érte. Ha nem édességben gondolkodunk, természetesen egy májpástétom vagy sült liba/kacsamáj is szuper hozzá. Lehetőség szerint adjunk gyümölcsöt is a pástétom vagy a máj mellé. Megéri.

Forrásom

Szólj hozzá!

2013.01.14. 08:07 Wine T. Ester

Sauska borok 2009 és 2011 -ből

Címkék: kadarka chardonnay villány cuvée 2009 siklós 2011 sauska

Sauska Gyorsszemle

A KÖVETKEZETESSÉG FONTOSSÁGA

Tavaly év végi toplistámon a Sauska eddigi villányi munkássága tavaly ötödiknek jött ki. Jelentsen ez bármit is. A 2006 óta egyértelműen szemeink előtt munkálkodó villányi intézmény sokféle bort letett az asztalra indulása óta, s nekem meggyőződésem, hogy a mai napig messze ők csinálják a legizgalmasabb, s ami még fontosabb legkövetkezetesebb dolgokat nem csak Villányban, de az egész déli országrészben. (Az új évezred fordulóján már készített a pince borokat, méghozzá Gere Attila segítségével; az innen fönnamaradt 'Korai' cuvée-kísérletek pedig több, mint szépen formálódtak az évek folyamán.) A debütáló 2006-os borok aztán szép sikereket besöpörve villantották meg, hogy itt nem csupán a pénzt engedték le a pincébe, hanem sikerült nemzetközi színvonalú tudást, precizitást és profizmust is mellérendelni. A 2007-es évjárat hasonlóan remek folytatást jelentett, ekkor még inkább fölfelé nyújtózkodott a polcokon a Sauska-szortiment, hogy aztán 2008-tól lefelé, az alapoknál is megtörténjen az egyensúly kiegyenlítési-kísérlet (korrekt roséval, sillerrel, vörösben a belépő szintű cuvée 13-al és Cabernet sauvignonnal). Aztán ahogy egy ideig divat lesz megvenni, ugyanúgy divat lesz szkeptikusan vélekedni egy-egy nagy sikerű pince borairól….

Akárhogy is van, Latorczai László, borász kezdetek óta jelen van a pincénél, a fiatal csapat élén. Kúcs Gyula idő közben lelépett a színről. Lettek borok, melyek érzésem szerint is sterilebbek lettek az évjáratokkal (a 2006-os cuvée 11-es okozta élményt például életem meghatározó villányi élményei közt őrzöm emlékeimben, s azt a lécet más cuvée 11-esek eddig nem ugrották meg), de úgy vélem, fajtaboroktól és cuvée 7-esektől fölfelé messze ők készítik idehaza a legizgalmasabb, s ami manapság talán még fontosabb: leginkább következetes vörösborokat! (Nos igen, ismerek én is egy-egy szebb, magyányos menhirt más pincétől is, de amíg amazoknál stílusbeli, méretbeli és minőségbeli változás van minden évben, az alapborok ingadozóak, addig hajukra kenhetik azt az egy 2006-os 99 pontos menhirt, ami már csak gyűjtőknél van…).
A Sauska borokban is van technológia, van újvilági hatás, így van hordó is, van sok alkohol is, de (összefoglalva) nekem az a tapasztalatom, hogy szignifikánsan jóval kevesebb keserű pillanatot okozott nekem eddig a Sauska, mint más dél-pannon pince. És ha mondanom kéne dolgokat, amit elvárok egy kortárs (nem feltétlenül terroir-szemléletű, kézműveskedő) nagyborászattól, akkor ezek olyan dolgok.

Sauska Chardonnay 2011
Krémes, vaníliás illat, érintésnyi füsttel. Lisztes, testes korty, melyben a hibátlan technológia, kikezdhetetlen precizitás mellett nem találtam eget rengető izgalmakat. A hordós jegyek elég sok szerepet kapnak benne, egyensúlya nem mutat kilengéseket, de mégis el bírnék viselni benne több eredetiséget, több árnyalatot. 5

Sauska Ördögárok Kadarka 2011
Vakon kóstoltam. Illatban festőszőlő, túlérett gyümölcsök, konyak, de leginkább édes fűszerek (halvány brett). Összességében intenzív és tömör aromakészlet. A korty édeskés, kissé túlextraháltnak tűnik nagysága, viszonylagos darabossága okán. Eleganica terén hagy maga után kívánni valót, de ebből a fajtából ilyen koncentrált bort kihozni az nem akármi. 6+

Sauska Ördögárok Kadarka 2009
Vaníliás, bőrös, izgalmas illat. Élénk, jó tanninokkal operáló, feszes bor, melynek nagysága ellenére savai is megadják a frissítő lendületet. Közben nem tudom eldönteni, hogy öregszik-e vagy sem, s ha igen, akkor az sok vagy nem… Folyamatosan alakul, formálódik a szellőzéssel. Tömör, sűrű szövetű és nagyon szép Kadarka, a legjavából. A 15-ös alkoholt sem éreztem benne problémásnak. Árnyalattal ingatagabbnak éreztem a 11-es után. 6

Sauska Cuvée 7 Siklós 2009.**
Tömény illatában finom vanília és szárított paradicsom bukkan föl. Ízre gazdag és strukturált. Savai, tanninjai szépen érettek. Hosszú lefutású korty, s közben minden eleme a helyén marad végig. Lecsengésében vanília bukkan föl szépen ismét. Fiatal tehetség. 7+

Sauska Cuvée 7 Villány 2009.*
Negros illat, sötétebb hangulat a Siklóshoz képest, édes fűszerek, kissé erős extraháltság, szellőzve aztán jóleső feketeribizlivel. Tanninjai elég vadócok, nyersebbnek, élesebbnek is éreztem még, de aztán az idő könnyen lehet, hogy őt igazolja majd… Étcsokoládés vég, szantálfa. Izgalmas lesz végigkísérni pályájukat! 6+

Forrásom

Szólj hozzá!

2013.01.05. 11:53 Wine T. Ester

Zöld Veltelini

Címkék: etyek 2009 kertész zöld veltelini

Péntek esti bor

Egy erőtől duzzadó, hedonista zöld veltelinit szeretnénk ajánlani, amely jó kezekben megmutatja, hogy mekkora potenciál lakozik ebben az osztrák fajtában.
Etyek-Buda

Már a színén látszik, hogy hordó ölelte át a bort a készítésnél. Illatából már biztosak lehetünk ebben. Jelentős hordófűszerek, amelyek szépen olvadtak egybe a fajta vegetális és gyümölcsös (érett barack, körte, citrusok) karakterével. Komplex, összetett illat, amely erőtől duzzad. Megkóstolva sem kell csalódnunk: kövér a korty, lédús gyümölcsökkel, fűszerrel, vegetális jegyekkel és hordófűszerekkel. A diszkrét ásványosság pedig még komplexebbé teszi. Olyan őserő van a borban, hogy nem győzünk csodálkozni. Simogat, olajoz, és – a szó jó értelmében – letaglóz. A komoly test és az érett gyümölcsök mellett a savak dinamikussá, élővé teszik ezt a bort, a súly miatt azonban nem válik lustává. Nem egy hétköznapi karakter, elmélkedős, meditálós bor. Az érett alapanyag hozta magával az emelkedett alkoholt is, ami nem kevés, de a komoly test megtartja, nem lóg ki. Potenciál bőven van még benne, akinek van tegyen el belőle, mert néhány év múlva talán még nagyobbat fog szólni.

Osztrák zöld velteliniken nevelkedett borkedvelőknek komoly meglepetést okozhat a bor. Egyrészt a bor vastagsága is meglepő lehet, a jelentősebb hordóhasználat is sajátos – egyébként nagyon jellemzően Kertész pincére hajazó – struktúrát, stílust ad a bornak.

A Kertész borok nagy részéről mindig a hedonizmus ugrik be. Egy ilyen bort olyanok választanak, akikben ott van az élet, a sokszínűség, a tartalom iránti lelkesedés.

Ha étel mellé szeretnénk inni, mindenképpen hasonlóan fajsúlyos ételt válasszunk hozzá. Sajtban megpróbálhatunk egy comtét hozzá vagy egy érettebb brie-t, camambert-t. Húsok közül jól illenek hozzá a vadszárnyasok, liba kacsa vagy egy komolyabb hús, például egy szűzérme, de még egy marhapofával is megpróbálkozhatunk. A karácsonyi nasztalon is ott lehet a helye egy jó töltött káposztához mindenképpen passzol.

Ez a bor is jó példa arra, hogy Etyek az izgalmas sauvignon blanc-okon és pinot noirokon túl zöld velteliniben is ott lehet a legjobbak között. Nem csodálkoznánk, ha Etyeken többen is látnának fantáziát ebben a remek kis fajtában.
forrásom a http://www.metropol.hu/mellekletek/vorosesfeher/cikk/978260-pentek-esti-bor

Szólj hozzá!