HTML

Borteszt Online

Bortesztek, borírások, borkritikák, vásárlási útmutatók ( hogy ne a saját hibádból tanulj...:-)

Kereső címkék

**** (2) ***/**** (2) 0 pont (1) 10 pont (1) 120 (5) 1972 (1) 1983 (1) 1993 (1) 1997 (4) 1998 (2) 1999 (3) 1 9 pont (1) 1 er cru (2) 1 pont (1) 2.5 pont (2) 2000 (14) 2001 (8) 2002 (20) 2003 (54) 2004 (57) 2004 olaszrizling (1) 2005 (101) 2006 (272) 2007 (136) 2008 (24) 2009 (8) 2010 (4) 2011 (8) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (5) 2016 (4) 2 pont (10) 3.5 pont (13) 3 pont (32) 4.5 pont (14) 4/5 pont (7) 4 pont (88) 5.5 pont (3) 5/5 pont (4) 58 pont (2) 59 pont (1) 5 pont (86) 5 puttonyos (3) 6.5 pont (2) 6/5 pont (2) 61 pont (3) 64 pont (2) 65 pont (2) 66 pont (3) 67 pont (4) 68 pont (5) 69 pont (6) 6 pont (91) 6 putonyos (1) 6 puttonyos (9) 7.5 pont (4) 70 pont (5) 71 pont (4) 72 pont (5) 73 pont (6) 74 pont (2) 75 pont (3) 76 pont (6) 77 pont (5) 78 pont (6) 79 pont (2) 7 es hordó (1) 7 pont (66) 8.5 pont (4) 8.8 pont (1) 80 pont (8) 81 pont (8) 82 pont (7) 83 pont (2) 84 pont (6) 85 pont (8) 86 pont (10) 87 pont (9) 88 pont (3) 89 pont (6) 8 pont (26) 90 pont (1) 91 pont (2) 92 pont (2) 94 pont (1) 95 pont (1) 9és5 pont (1) 9 pont (5) ákos pince (1) albor (1) áldás (2) áldozói kereklevelű (1) alföld (1) alma mézbor (1) aloxe corton (1) Alsace (1) altanus (1) amáta (1) andrea (1) andreas ebner (2) andré jalbert (1) arany sárfehér (1) árvay (1) árvay és társa (1) árvay és társa pincészet (1) aszú (13) áts károly (2) aurelius (1) a kutyafáját (3) babits pince (1) badacsony (16) badarka (1) baglas cuvée (1) bakonyi péter (1) balassa (1) balassabor (2) balaton (3) balatonboglár (8) balatonfőkajár (3) balatonfüred csopak (2) balatonlelle (2) balatonszőlős (4) balf (1) balla (1) balla géza (2) bandérium (2) barbár (1) bárdos sarolta (2) barrik (1) barrique (7) bátaapáti (1) báta cuvée (1) battonage (1) bazaltbor (8) bb (1) beaujolais (1) béla és bandi pince (1) belga boros chardonnay (1) benza györgy (1) béres (3) béres pince (1) bikavér (10) bikavér superior (1) biovitis (1) birtok (1) blanc (1) blaufränkisch (3) blum jános (1) bock (5) bócsa (1) bodegas artesanas (1) bodri (4) bodri pince (1) bodrogkeresztúr (1) bolyhos (1) bolyki (4) bolyki pince (1) bor (10) borbély (1) borbemutató (1) bordeaux (1) borpalota (1) borteszt (4) borverseny (2) bősz (1) bősz adrián (1) bott frigyes (3) bott pince (2) bozóky (1) brunello di montalcino (2) buda (1) budai (1) budai zöld (1) budajenő (1) bujdosó (4) bukolyi (1) bukolyi lászló (1) bulgarini (1) bürgerspital (1) bussai (1) bussay (8) bussay lászló (1) buttler (2) cabenet sauvignon (1) cabernet (3) cabernet franc (21) cabernet rosé (1) cabernet sauvignon (29) cabernet sauvignon cabernet franc (1) cabernet syrah (1) cabernoir (1) capanna (1) carissimae (2) carmenere (1) castellani bianco (1) castello banfi (1) castel giocondo (1) cellars (2) centaur (1) cervaes (3) cervates (1) cézár pince (1) chablis (2) chardonnay (29) chateau (2) chateau dereszla (3) château dereszla (1) château kajmád (1) chateau kajmád (2) chateau langoiran (1) chateau megyer (2) chateau vanda bormanufaktúra (1) cheteau kajmád (1) chianti (1) chile (1) chrisma (1) ciacci piccolomini daragonia (1) cigánymeggy (1) civilis qv (1) concubina (2) concubina fehér (1) csaba (1) csakegyszóval (1) csáky dűlő (1) csanádi pincészet (1) csányi pince (1) csengőd (4) cserszegi fűszeres (2) cse ki pince (1) csibész (1) csobánc (3) csóbor pincészet (1) csomorika (1) csopak (7) csordás fodor (1) csörnyeföld (4) cuveé (2) cuvée (23) cuvee (1) cuvée 7 (2) cuvée carissimae (1) dac (1) da vino domaine ceptura rouge (1) debrő (3) debrői hárslevelű (1) degenfeld (3) dél (1) dél-balaton (1) dél afrika (1) dél balaton (2) del cinghiale (1) demeter (2) demeter zoltán (9) dénes (1) dénes hegybirtok (1) de gotho (1) dhc (1) dióbor (1) diós (1) Disznókő (1) disznókő (4) dobogó (1) dobogó pincészet (1) dolium (2) don (3) don simon (2) dr. axchs (3) dry (1) duennium (3) dula (1) dula bence (3) dunaszekcső (2) dúzsi (3) dúzsi tamás (6) ebner (2) eger (51) egerszalók (1) egerszólát (4) egervin (1) egri (1) egri bikavér (3) egri bikavérei (1) egri korona borház (2) eisenberg (1) elegance (1) el emperador (1) enjingi (1) erdély (2) erdőbénye (1) erdős borászat (1) ermitage (2) esküvé (3) essencia (1) eszterbauer (2) eszter bora (1) etyek (4) etyeki kúria (5) etyek buda (1) eva’s vineyard (1) excellence (1) ezerejó (1) ezerjó (10) ezredes (1) fattoria la magia (1) fehér (1) fehérvári károly (1) feind (5) feind borház (1) feind pincészet (1) fekete béla (1) fekete leányka (1) ferenc hegy (1) figula (5) figula mihály (3) figula pincészet (1) fine wine (1) finy (1) főbor (4) follin arbelet (1) font (8) fontányi (1) font pincészet (2) franc (1) francia (1) franc merlot (1) fratelli speri (1) fritsch (1) frittmann (12) fülöp (1) Furmint (2) furmint (53) fütyülős mézes barack (1) gál (1) gál lajos (5) gál tibor (5) gangl (1) garamvári (1) gedeon birtok (1) gella (1) gellavilla (1) gere (3) gere & weninger (1) gere attila (6) gere tamás (1) gere tamás és zsolt (1) gerumí garda (1) géza (1) goats do roam (1) gonda jános (1) gorelli (1) görögszó (1) götz (1) gőzmalmos (1) gran hacienda (1) grasevina (4) gris (1) gróf buttler (6) gróf buttler pince (1) gróf festetics (2) gróf károlyi (1) grüner veltliner (1) günzer (1) günzer tamás (3) gyöngyöspata (1) györgykovács (4) györgykovács imre (4) hagymási (1) hajós (1) halewood (1) halewood feteasca neagra (1) hárslevelű (19) harsona (1) hauer pince (2) hegybirtok (1) heimann (11) heimann cervaes (1) heimann zoltán (1) heinrich (1) hétszőlő (1) heumann (1) heumann pincészet (4) hilltop (5) hollókői mihály (1) hollóvár (2) hollóvár pincészet (2) homonna (2) homonna attila (1) horváth borház (2) horváth pince (1) hosszúhetény (2) hungarovin (1) id. lovró ferenc (1) id. schunk józsef (1) il poggione (1) immortal (1) infusio (2) insoglio (1) ipacs szabo istván (1) irsai (4) irsai olivér (6) istenhegy (1) istvándy (2) jandl (1) jásdi (2) jásdi istván (1) jásdi pince (1) jekl (2) juhász (1) juhász pincészet (1) juhász tibor (1) juhfark (8) juliusspital (1) kadarissimo (1) kadarka (25) kajmád (1) kajszibarack (1) kakas dűlő (1) kaló imre (3) kannásbor (1) karádi & berger (1) karádi és berger (2) karner gábor (1) kecel (1) kecskés (1) keindl (1) kékfrankos (46) kék medoc (1) keller (1) kereklevelű (1) kerkaborum (4) kerschbaum (1) kertész (1) kései szüret (2) késői szüret (1) késői szüretelésű (1) késői szüretelésű házasítás (1) kéthely (2) kikelet (1) kikelet pince (1) királyleányka (2) kiskunhalas (1) kislaki bormanufaktúra (1) kiss gábor (6) kiss gábor pincészete (1) kiss pince (1) kőlyuk (1) konyári (6) konyári pince (1) kopár (2) kopár dűlő (2) köpcös (4) köpcös pince (1) kovács nimród (1) kovács tibor (1) kövérszőlő (1) kövidinka (4) kreinbacher (2) kreinbacher birtok (2) krutzler (1) kunság (1) kunsági (1) landord (1) lapis dűlő (1) laposa (2) laposa józsef (1) laposa pince (1) lászló (1) látrány (1) lazeretti (1) leányka (1) légli (4) légli 333 (1) légli géza (2) légli ottó (4) lelovits (1) lesencefalu (1) les vercots (1) le potazzine (1) le sommelier (3) liptai zsolt (1) liszt pince (1) loliense (1) london wine fair top 100 (1) lőrincz györgy (16) losonci (1) ludányi andrás (1) luka pincészet (1) maczko (1) maczkó róbert (2) mágus (2) majoros (1) majoros lászló (1) malatinszky (2) malatinszky csaba (4) malatinszky kúria (2) máléhegy (1) máléhegyi (1) mály (1) mandolás (1) mandulabor (1) marchesi di frescobaldi (1) marci (1) marketing (1) máté (1) máté mantus (1) mátra (2) mátraalja (1) mátra hill (1) maul pince (1) maurel vedeau (1) mayer (4) megyer (1) mendoza (1) ménesi kadarka (1) ménesi mustos fehére (1) merengő (2) merfelsz (1) merlot (28) merlot 2002 (1) merula cuvée (1) merum cuvée (1) mészáros (2) mészáros pál (2) mészáros pince (3) metha thema (2) mézes mály (1) mezey (1) mezey mayer dula pincészet (1) méze (1) mihalj (1) miklóscsabi (3) miklós csaba (1) mittelburgenland (1) mőcsény (1) molnár péter (1) monarchia (3) monarchia cellars (1) monarchia pincészet (1) monarchia selection (1) montana (1) mont de milieu (1) mór (7) mozsgó (1) müller jános (1) muscat lunel (2) muscat ottonel (1) művelt alkoholista (1) nachbil sangiovese (1) nagyapám bora (1) nagyréde (2) nagy eged (1) napbor (3) németh (2) németh attila (5) németh gábor (1) németh jános (1) neszmély (5) new generation (1) nobilis (1) noblesse (3) noir (2) nyakas (10) nyakas pince (1) nyakas pincészet (1) nyári ödön (3) nyúl (1) obsessio (1) olasz (2) olaszország (1) olaszrizling (69) olivér (3) olivier leflaive (1) oportó (1) ördöngős (1) öregbaglas (2) öreg tőkék bora (1) oremus (4) orsolya (3) orsolya pince (4) orsolya pincészet (1) ősi családi pincészet (1) ostoros (2) oszvald pincészet (1) ötpontos (1) palandor (1) pálinka (2) pálinkaverseny (1) pálos miklós (1) pannonhalma (4) pannonhalmi apátság (1) pannonhalmi apátsági pincészet (3) patrícius (1) patricius (2) patricius borház (1) pauleczki (1) pécs (4) pécsely (1) pécsi püspöki pincészet (3) pécsvárad (2) perle (1) pezsgő (4) pezsgőteszt (3) pfneisl (1) pfneiszl (1) pinot (3) pinot blanc (6) pinot gris (8) pinot noir (42) podrum belje (1) poggio di castellare (1) pók tamás (1) polgár (3) polgár pince (1) polgár pincészet (1) polgár zoltán (2) pontrendszer (1) porkoláb cuvée (1) portugieser (25) premiere cotes de bordeaux (1) prestige (1) primus (2) q cuvée (1) rajnai (3) rajnai rizling (12) ráspi (11) ráspi józsef (1) régimódi (1) renana (1) reserva (1) reserve (6) riesling (2) Riesling (1) riesling kabinett (1) rizling (11) rizling2 (1) rizling válogatás (2) rókusfalvy (1) románia (2) rose (1) rosé (9) rosé cuvée (1) rosé figula (1) rosso di montalcino (2) róth (1) róth pincészet (1) royal (1) royal tokaji (1) rozé (26) rózsakert (1) rózsakő (1) ruppert ákos (1) s (1) salentein (1) sanctus (1) santa rita (5) sárfehér (1) sárgamuskotály (1) sasso di sole (1) sauska (3) sauska pincészet (2) sauvignon (3) sauvignon blanc (21) scheller (1) scheller szőlőbirtok (1) schiefer (1) sebestyén (1) sebestyén pince (2) selection (7) Selection (1) selection nagy eged (1) sessio (1) shiraz (6) sigillum (1) sigillum loliense (1) sike (1) sike tamás (3) siklós (4) siller (6) simon (4) simon pincészet (1) sipos borház és vendégház (1) soltvadkert (11) solus (1) solymász (1) somlai hárslevelű (1) somlai pince (1) somló (28) somlo (1) somlói apátsági pince (1) somlói apátsági pincetramini (1) somlói juhfark (1) sopron (19) soproni kékfrankos rozé (1) sóskút selection (1) spanyolország (1) spar pincemester (1) speri classico (1) spern steiner (1) spérn steiner (1) spiegelberg istván (1) st. (1) st. andrea (23) stílusgyakorlat (1) strekov (1) sümegi (1) sümegprága (1) svatovavrinecke (1) syrah (15) Syrah (1) szabó zoltán (1) szárhegy (1) szász (1) szászi (4) szászi endre (4) szecskő tamás (1) szegzárdi (1) szekszálr (1) szekszárd (64) szekszárdi bikavér (1) szekszárd zrt. (1) szeleshát (1) szél fiai (2) szél géza (1) szemelt rizling (1) szemes dél (1) szemes józsef (1) szende (1) szentantalfa (1) szentesi józsef (1) szentesi pince (4) szentgyörgyhegy (1) szentgyörgy hegy (1) szentgyörgy pince (1) szent gaál (1) szent gaál pince (2) szent györgy hegyi (2) szent ilona (1) szent istván korona (1) szent tamás (1) szepsy (5) szerelmi dűlő (1) szeremley (5) szigliget (2) szilágyi pince (1) szlovákia (2) szőke mátyás (1) szőke mátyás és zoltán (1) szöllősi pincészet (1) szőlőskislak (2) szomolya (2) szó lá ti (1) szt. gaál (1) szt. gaál pince (1) szt. gaál pincészet (1) szürkebarát (4) tabdi (1) takács (2) takács lajos (2) takler (7) takler pince (2) takler pincészet (1) talentum (1) tamás (3) tamás & zsolt (1) tamás pince (3) taposó kút küvé (1) taschner (1) teleki (3) tempranillo (1) tenor (1) tenuta oliveto (1) tercett (1) terézia (1) tesco (1) thummerer (2) thummerer pincészet (1) tibor (1) tiffan (1) tiffán (2) tiffán ede és zsolt (1) tiffán imre & fia (1) tisli (1) tóbérc dűlő (1) tök (8) tokaj (50) tokajicum (2) tokaji aszú (1) tokaji furmint (1) tokaj hegyalja (8) tokaj kereskedőház (1) tokaj nobilis (5) tokaj royal (1) tolna (3) tolnay (1) tornai (1) tornai pincészet (4) torres sangre de toro (1) tóth és tóth (1) tóth istván (3) tóth sándor (1) tramini (5) treii gratia küvé (1) trilógia (1) turay pincészet (1) tüske (1) tüske pince (3) tűzkő (2) tűzkő birtok (1) ucceliera (1) uccelliera (1) úrágya (1) úrráteszi (1) vabrik (1) válogatás (4) varga árpi (1) varsányi pince (2) vásárhelyi szilárd (1) vass (1) veresföld (2) verpelét (1) vesztergombi (3) vesztergombi józsef (2) vesztergombi pince (1) vida (1) vida péter (2) villa (1) villány (80) villányi (2) villányi merlot (1) villay tolnay (1) villa márika (1) villa quaiar (4) villa tolnay (8) vinarija kovačević (1) vincze béla (3) vincze cuvée (1) viniqum (1) vino tavola (1) vinum somlaicum (1) viognier (1) vitényi (1) vivamus (1) vlašský (1) vörcsök (2) vörös (2) vylyan (18) vylyan borászat (1) vylyan evolution (1) w. fevre (1) walter gyula (2) wassmann (1) weinhaus (1) wekler családi pincészet (1) weninger (6) weninger & gere (1) weninger gere (1) weninger pincészet (2) wine princess (1) wunderlich (1) würzburger pfaffenberg (1) xy (1) z (1) zala (2) zemplén (2) zengő (1) zenit (2) zenit müller thurgau (1) zöldveltelini (2) zöld veltelini (3) zoltán (1) zsindelyes (1) zweigelt (6) (2) selection (1) „áldás” (1) „montmains” (1) Címkefelhő

Linkblog

Bortesztek innen-onnan, a teljesség igénye nélkül. Tesztbeküldés: tester@fw.hu

2016.05.23. 07:55 Wine T. Ester

Légli Géza vörös birtokbora 2016

Címkék: légli géza 2016

A könnyű vörös

Gazda Albert
Fotó: Gazda Boglárka

Nem igaz, hogy nem lehet szakítani. Másfél évtizedet töltöttem közel a borokhoz – eleinte csak a magyarokhoz, de később szélesedett a látószög –, a kilencvenes évek közepén kezdtem rácsodálkozással és fogyasztással, csakhamar írással folytattam, könyvemet is kiadták, jött az internet, borbloggerkedtem, eleinte másokkal közösen, aztán egyedül. Ez volt a legkeményebb és a legérdekesebb, hónapokig naponta raktam ki szövegeket, utána is többet hetente, és még beszélgettem is az olvasókkal folyton. Aztán egyik pillanatról a másikra abbahagytam. Nemcsak rajtam múlott, így alakították az életemet a lehetőségek és a körülmények.

Ez 2011 őszén történt, és azt hittem akkor magam is, hogy szünetet tartok csupán, hiszen a bor és a borról való beszéd nélkül unalmas lesz az élet. Nem lett az. Ahogy telt-múlt az idő, kiderült, hogy az élet soha nem unalmas. Hogy valami mindig van, ami szórakoztató, és pont ezért bármit el is lehet engedni. Így nemhogy nem írtam ezután a borról, még arról is leszoktam, hogy olvassak róla. Nem is tudom, mikor kattintottam legutóbb ilyen blogokra vagy internetes újságokra, ha egyik kedvenc kereskedőm hírlevelei nem lennének, ezer éve egyáltalán nem találkoztam volna boros betűvel.

Most mégis úgy néz ki, hogy újrakezdem. Azt mondják a Magazin szerkesztői, jó helye lenne egy effajta tartalomnak ezeken a hasábokon. A magyar bor jó dolog, fontos dolog, és nemcsak alkohol, hanem izgalmas kulturális jelenség is, ráadásul egyre több embert érdekel.

Biztos, hogy igazuk van. Amit fentebb fejtegettem, nem azt jelenti, hogy magában a borban csalódtam volna. Nem is mondtam le róla. Kevesebb fogy, ez nem kérdés, és még annál is kevesebbet kóstolok, merthogy lötyögtető-öblögető társaságokba és nagyszabású rendezvényekre sem járok. De azt hiszem, az a másfél-két évtizedes kiképzés ad valamelyes alapot, hogy meg tudjam ítélni, mi az érdekes és értékes. Talán még azt is: mi az, ami finom. Mert végső soron ez a lényeg, az ideológiai-szakmai viták a kemény magnak valók, a jó bor ellenben a közönségé. Azoké az embereké, akik pénzt adnak érte, és azt mondják szombat este a bárban-kocsmában vagy vasárnap az ebéd után, hogy igen, jól választottam – de szép napunk van ma!

Ami a legfontosabb: az okos választás egyáltalán nem feltétlenül kerül súlyos ezresekbe. Kétségtelen, évtizedek teltek el vele, hogy a magyar bor egyre sűrűbb és egyre drágább lett, mígnem a presztízscuccok árai a megfizethetetlenség szféráiba emelkedtek. Ki az, aki tízezreket adna bármiért rendszeresen, hacsak nem egy aszúért karácsonyra? Ám ennek az időszaknak szerencsére vége. Ma szinte egy forinttal sem kerül többe egy villányi portugieser, mint húsz évvel ezelőtt, és arra is megvan minden sanszunk, hogy ezer és kétezer között igazán klasszhoz jussunk. Fehérben pláne, de immár vörösben is. Szombat estére vagy a vasárnapi ebédhez. Óriáshoz nem, finomhoz igen. De ki akarna mindig óriásokkal viaskodni?

Itt van például Légli Géza birtokvöröse 2013-ból. Ráérzésre vettem, minden előzetes tájékozódás nélkül, olcsónak tűnt, leemeltem a polcról. Sok fajtából összerakott házasítás, birtokbor, mint elnevezése is mutatja. Színe rubinvörös, illata gyümölcsös, egyszerre élénk és érett, cserei nem szárítanak, savai nem savanyítanak, élénk, üde, tiszta ízű, zamatos, csúszik, mint a veszedelem, kell belőle még egy, majd még egy pohárral. Még szerencse, hogy az alkoholja sem magas. Több mint hibátlan.

forrásom a http://mno.hu/gkozep/a-konnyu-voros-1343342

Szólj hozzá!

2016.05.23. 07:44 Wine T. Ester

BIKAVÉR tesztek - 2016

Címkék: szekszárd eger bikavér 2016

A bikavér még mindig sokkal inkább anomália, mint tartalmas márkanév.

A bikavér a nagy magyar önámítás szinonimája is lehetne. Világhírű, Magyarországon. Ja, meg persze hungarikum. El ne felejtsük! Legenda, amelybe fátyolos tekintettel kapaszkodunk. Rózsa, amelynek csak neve van, de illata nincs. Egerben és Szekszárdon is megvannak készítésének paraméterei, de nincs beazonosítható arca, stílusa, karaktere. Amiért szerethetnénk, amiért valóban egyedinek tarthatnánk, amiért megkívánhatnánk. El nem tudjuk képzelni, mire gondol ma az a borrajongó, aki azt állítja, bikavért akar inni. Milyen sajátos, csak a bikavérre jellemző ízvilágra vágyik?

Manapság divat párbajoztatni az egri és szekszárdi bikavéreket, de fele annyi izgalom sincs benne, mint a sokadszor látott Henry Fonda–Charles Bronson-összecsapásban a Volt egyszer egy Vadnyugatban.



 

Hiába született meg az egri borvidéken 2000 táján a bikavér-szabályozás, az eredetvédelmi rendszer láthatóan nem elég erős ahhoz, hogy a bikavérből presztízsmárkát építsen. Az alapokat lefektették, Egerben van három kategória: classicus, superior, grand superior, és kőbe van vésve, melyik milyen művelésmód és terhelés mellett, hol, minimum-maximum hány fajtából készülhet, meddig kell hordóban és palackban érlelni, de hiányzik az egyértelmű borvidéki, törvényi konszenzus.

Szekszárdon csak a közelmúltban, a termékleírás révén született meg egyfajta szabályozás, amelyben rögzítették az alapokat: a kadarka és a kékfrankos együttes aránya legalább negyven százalék lehet, míg más szőlőfajták aránya nem haladhatja meg a tíz százalékot. A prémium bikavérben a kadarka aránya minimum öt százalék.

Az itt következő borok többsége hazai viszonylatban kiemelkedő tétel, de ez a kóstolási jegyzetekből úgyis kiderül. Ami nem derül ki számunkra, az az, hogy pontosan milyennek is kellene lennie a bikavérnek. Mert ahány, annyiféle, akár egri, akár szekszárdi bikáról van szó. És szerintünk legtöbbjük túlárazott.


TESZTELTÜK

 

St. Andrea Merengő 2011 (7950 Ft)
Nem véletlen, hogy ebben a borban egyszer már megtalálták az igazi egri bikavért. Nem nagyon lehet mit hozzátenni, valóban: „Kirobbanó, friss, hűvös, erdei gyümölcsös illat mentával. Feszes, tömör szerkezet, sűrű anyag, mégis légies és elegáns. Még nagyon fiatal, de nem nyers. Jól iható, tanninjai kifinomultak. Kékfrankos, cabernet franc, merlot, syrah, pinot noir.”


 

Gál Tibor Egri Bikavér Titi 2013 (2690 Ft)
Nyilván a címke sugallja, de a palack tartalma megerősíti: ez egy modern bor. Friss, gyümölcsös, intenzív, lehengerlő illat. Telt, finom korty, puha tanninok, cizellált savak, és megint gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs.Kékfrankos, syrah, cabernet franc, portugieser, cabernet sauvignon.



 

Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2012 (4400 Ft)
Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és franc, kadarka és syrah. Tizenhat hónapon át érett 500 literes hordókban, a fa belefinomodott a borba. Ilyen egy bor, amikor a hordó tényleg hozzá tud adni valamit egy remek évjárat gyümölcséhez. Az alkohol sem lóg ki, harmonikus, meleg, „mediterrán” karakter, de egyáltalán nem lekváros tónus.



 

Sebestyén Csaba Iván-völgyi Bikavér 2012 (5900 Ft)
Kékfrankos, kadarka, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Sűrűsége ellenére jól iható bor. Izmos tanninjai még kicsit talán nyersek, savai meglepően vibrálóak, látszik, hogy még jó pár évig lehet érlelni. Gyümölcsössége és fűszeressége remek egyensúlyban van.



 

St. Andrea Hangács Bikavér 2012 (5500 Ft)
Tömény illatán, sűrű textúráján már akkor látszik, mekkora anyag, amikor még csak megpörgetjük a pohárban. Illatából az is átjön, hogy az erjedést spontán élesztők indították be. Tele van a pohár piros bogyós gyümölcsök illatával. Ízében üdítő gyümölcsnektár. Mivel az alkohol elbújik valahol a komplexitáson, fel sem tűnik, hogy bort iszunk. A Merengő után ez a palack ürül ki a leggyorsabban. Amúgy kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon és kadarka. Huszonkét hónapig 500 literes tölgyfahordókban érett ilyenné.



 

Heimann Szekszárdi Bikavér 2013 (4400 Ft)
Kékfrankos, kadarka, cabernet franc, merlot és egy Magyarországon ritkán fellelhető olasz fajta, a sagrantino házasítása. Nem teng túl benne a fahordó, de ott van, például a gyümölcsösséget is überelő étcsokis lecsengésben. Savai, tanninjai nagyon élnek, még van hova szelídülni az összképnek. De jó inni.



 

Dúzsi Tamás Birtokbor 2011 (3300 Ft)
Kakukktojásnak számítana, ha a bikavérnek lenne jól meghatározható arca. Mivel nincs, és fentebb vázolt jól sikerült formáiban nem több és nem kevesebb, mint vörös házasítás (cuvée), Dúzsi Ó Birtokbora lehetne akár bikavér is. Tökéletes egyensúly a korty elejétől a végégig. Egyszerre érett és friss, gyümölcsös és fűszeres, laza és elegáns. Kékfrankosra épül a merlot és cabernet sauvignon. Többünket egy jó bordeaux-ira emlékeztetett, mondjuk Médocból.



 

Bolyki Egri Bikavér 2013 (2800 Ft)
Kékfrankos, portugieser, blauburger, merlot, cabernet franc, zweigelt. Itt is érezni az illatban, hogy spontán erjedt, sűrűségén pedig, hogy szűretlenül palackozta Bolyki János. Meggyes-áfonyás illata elegáns földes aromákkal egészül ki. Ízben a gyümölcsösséget étcsokoládés zamatok csengetik le.



 

Thummerer Egri Bikavér 2011 (2700 Ft)
Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot és blauburger cuvée-je. Tiszta, érett illatában aszalt gyümölcsök, de semmi lekvárosság. Van benne valami old school-jelleg, de ez semmiképpen sem negatív jelző. Viszont erre sosem mondanánk, hogy modern bor. Inkább azt, hogy egy nagy klasszikus. Tanninjai puhák, savai kedvesek, gyorsabban öregszik, mint mondjuk fentebb Dúzsi Ó Birtokbora ugyanebből az évjáratból.



 

Márkvárt Szekszárdi Bikavér 2013 (3250 Ft)
Illatában a friss gyümölcsök (meggy) mellett valami csipkebogyós aromák is feltűnnek. Minél többet levegőzik, annál inkább dominál a fűszeresség a gyümölcsök fölött. Azt nem sikerült kiderítünk, milyen a fajtaösszetétele, de valószínűleg kékfrankosra épül.



 

Ostoros Egri Bikavér 2011 és Szent István Korona Egri Bikavér 2013 (700-700 Ft)
Nem nagyon van róluk mit mondani. Igazából elrettentő példák. Valahol meg kellene húzni a határt minőségben és árban, mit nevezhetünk még bikavérnek. Ez így antimarketing. Aki ezeket a borokat azonosítja a bikavérrel, legyen turista vagy hazafi, meg lesz vezetve egy életre.



A BIKAVÉR ÉVSZÁMOKBAN

 

1846. Azt a szót, hogy bikavér, Garay János költő írja le először Szegszárdi bordal című versében.


Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér. 

 

1851. Erdélyi János Magyar közmondások könyve című munkájában a bikavér definíciója: „Így nevezik az erős veresbort, például az egrit.”

1873. A Magyar Nyelv Teljes Szótára már egyértelműen az erős, sötét vörösbor tréfás szinonimájaként említi.

1900. Grőber Jenőnek tulajdonítják a bikavér első receptjét, aki Franciaországból importálta a medoc noirt, amelyet aztán a kadarka mellett a bikavér alapjává tett. A kadarka és a medoc noir mellett kékfrankos, cabernet és merlot alkotta az első tudatosan épített bikavért, amely Grőbernek köszönhetően nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhetett.


A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT

 

Borhy-Braun Béla is hozzájárult, az ő receptje szerint a házasítás gerincét 50%-ban a kadarka adta, a másik felén kékfrankos (nagyburgundi), kékoportó, medoc noir, illetve a direkt termő, illatos otelló festőszőlő osztozott. Állítólag kétévesen már fogyasztható, jól érlelhető borok voltak ezek, melyek öt-tíz éves korukban mutatták legszebb arcukat.


 

Az Egri Bikavérből exportmárkát teremtenek. Az 1960-as évek második felében Szekszárdtól elvették a névhasználat jogát, Babits városában hivatalosan csak 1990-től készülhetett ismét bikavér.

forrásom a http://vs.hu/magazin/osszes/azt-se-tudjuk-mi-az-a-bikaver-0522#!s2

Szólj hozzá!

2016.04.08. 07:46 Wine T. Ester

Nagy borteszt 2016

Címkék: borteszt 2016

Online borteszt - országos!

http://nagyborteszt.hu/

Szólj hozzá!

2016.02.10. 07:27 Wine T. Ester

FURMINT kóstoló - 2016

Címkék: bor 2015 2016 Furmint

Furmint Február – nagy kóstoló

Ha február, akkor furmint, és ha furmint, akkor immáron hagyományosan az összbornépi kóstolóval kezdjük. A hónap elején idén hetedszer gyűlekeztek a városligeti Vajdahunyadvárban a furmint szerelmesei, hogy több mint másfélszáz bor ízlelgetése közben igyekezzenek megfejteni e fajta titkát. Vagy, hogy „csak” élvezzék a fajta ezerféle arcát.

Újdonságokban az idei rendezvényen sem volt hiány. Míg korábban a valamelyest művelt borisszák ragaszkodtak hozzá, hogy Tokaj-Hegyaljáról illetve Somlóról töltsék fel a furmintkészleteiket, ma már egyre nyílik az olló, és a korábbi évszázadokhoz hasonlóan a furmint újra népszerű Magyarország (és Nagy-Magyarország) egyéb borvidékein is. Nem szégyen tehát egri, balatoni vagy szerémségi, netán felvidéki furmintért lelkesedni.

Fotó:

Ami bennünket illet, a kalandozást azért az origónál, tehát Tokajban kezdtük. A Basilicus Pincéről egyre többet hallani, és nem csak a jó marketingjük okán. Legfrissebb, 2015-ös hordómintájuk kirobbanó virágillattal indít, s bár még pihen egy kicsit a seprőn, érezni, komoly játékos lesz belőle. Így talán a Mestervölgy-dűlő is felkerülhet a furmintkedvelők térképére. Új arculattal lépett a színre a Breitenbach Pince, amelynek boraival először 6-7 évvel ezelőtt találkoztunk, amikor a néhány száz palackos sorozatok jellemzően még ad hoc jelleggel készültek. S bár Kiss Janó zsenije már akkor megmutatkozott (például a sherry-s jellegű, hártya alatt érlelt tételeiben), most már mindegyik borával pontosan tudja, mit akar. Az alaposan meghízott birtokról figyelemre méltó a 2013-as Lapis, aminek nagy teste könnyedén elviseli a 22 g maradék cukrot.

A 2016-os Borászok Borásza Díj öt jelöltje közül négyen is érintettek voltak a furmintkiállításon. Ipacs Szabó Istvánt leszámítva, aki Villányban és Siklóson – még – nem foglalkozik furminttal, a többiek: Áts Károly (a Tokaj Kereskedőháznál és saját pincéjében), Bacsó András az Oremusnál és a két Bott mind kiváló furmintokkal jelentek meg a Mezőgazdasági Múzeumban. Bott Judit a 2014-es Csontost hozta el, ami gyakorlatilag nem létezik. Az ebből a dűlőből származó borokra a törzsvásárlók is legfeljebb előjegyeztethetik magukat, és a palackozást követő néhány napon belül kisöprik a pincét. Igaz, ma már másképpen is türelmesebbnek kell lenniük a Bott-fogyasztóknak. Mióta üvegdugóval látják el a palackokat, hosszabb ideig kell dekantálni a tokaji borokat.

A névrokon Bott Frigyesnél igazolódott be Robert Smyth szakíró maga elé mormolt bölcsessége, amit ugyan fájdalmas volt magyar füllel hallani, de sajnos sok igazság van benne:” Nagyon szép, nagyon különleges, nagyon egyedi a furmint, de sokkal ihatóbb, kellemesebb, ha egy kis hárslevelűvel házasítják”. A felvidéki borász Super Granum bora 2013-ból kellemesebb, egyensúlyosabb tétel, mint a hardcore 2013-as furmint.

Az elmúlt években divat lett furmintból pezsgőt készíteni, de a Champagne-hoz szokott orrnak és szájpadlásnak némelyikük elsőre talán még kicsit furcsa volt.  Most már eléggé felnőttünk, elég ha a Kreinbacherre és Garamvári Vencelre gondolunk, és immáron a Pálffy Pince Köveskálról is letette az asztalra furmintpezsgős névjegyét. A spontán erjedt 9-es savú cucc végső formáját Szentesi Józsefnél nyerte el, és nyoma sincs benne a korábbi ilyen italok gyerekbetegségeinek: szálegyenes és – szégyen ide vagy oda – élvezetesebb, mint némelyik furmint bor.

Somlóról mindenki figyelmébe ajánljuk az Aranyhegy-dűlő tetején 0,6 hektáron gazdálkodó Tóth Barnabás pincéjét. A Barnabás Pince első embere a SOTE Informatikai Igazgatóságának igazgatójaként annyi rendszerszemléletet szívott magába, hogy komplex borai nemcsak az Michelin-csillagos Onyx étterembe kerültek be, hanem 4 csillagos borkiválóságot is találunk közöttük. Ha valaki beleszürcsöl a 2012-es furmintjába, olyan élményben lesz része, mintha somlói bazaltköveket nyalogatna. Már a jó értelemben.

A furmint kedvesebb, szelídebb arcával találkozhatunk a Skrabski Pincénél. A Balatonudvariban található pince 2015-ös tétele barátságos savú, jól iható furmint, ami jelzi, a sokáig a maga útját kereső pincészet talán rátalált a jó irányra. Így lehet ezzel Alkonyi László is, aki másfél évtizeden át borszakíróként működött, és jóindulatú, joviális stílusában sokaknak segített megfelelően orientálódni a borok világában. A Borbarát hajdani főszerkesztője Kaláka néven gründolt pincét, aranyos keresztmarketingben működik együtt a népszerű együttessel, miközben kifejezetten kedves borokat készít. A Csepke könnyed, virágos jellegű gyöngyöző bor, míg a Tökösmál körtét idéző, ásványos, élénk, elegáns ital. Így, miközben kortyolgatjuk, egyik szemünk sír, a másik nevet: bár a szakma elvesztett egy jó tollú újságírót, mi, önző fogyasztók néhány palackkal több élvezetes, karakteres tokajit guríthatunk le.

forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20160208_Furmint_Februar__nagy_kostolo

Szólj hozzá!

2015.12.29. 09:58 Wine T. Ester

Pezsgőteszt 2015 december - NÉBIH

Címkék: pezsgő pezsgőteszt 2015

Több mint illatos buborék – Minőségi száraz pezsgőket tesztelt a NÉBIH

Több mint illatos buborék – Minőségi száraz pezsgőket tesztelt a NÉBIH

2015. december 28, hétfő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. Kisebb jelölési hiányosságok miatt ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

Szem előtt tartva az ünnepi időszak slágertermékeit ezúttal pezsgőket tesztelt a NÉBIH Szupermenta csapata legújabb terméktesztjén. A szakemberek a széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 l kiszerelésű tételeket.

Számos vizsgálatnak vetették alá a pezsgőket: sűrűséget, tényleges- és összes alkoholtartalmat, hamu- és cukortartalmat, valamint ólom-, réz- és vastartalmat, ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmat is mértek. További jellemzők vizsgálatával (cukormentes extrakt tartalom, titrálható savtartalom, szerves savösszetétel, illósavtartalom) a hatóság a tételek pontos azonosítását is elvégezte. A pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

A címke jelölését is ellenőrizték. E téren akadtak azért pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 estben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

A kedveltségi teszt során külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták. A laikusok és szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését. Második helyezett lett a Törley Casino Sec és a spanyol Freixenet Cordon Negro Brut-Cava. Harmadikként zárt a hazai gyártású Kreinbacher Prestige Brut és az Olaszországból származó Bortolomiol Prosecco Miól Brut
Treviso - DOC.

Részletes adatokat és eredményeket IDE kattintva olvashatnak.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán:
http://szupermenta.hu/pezsgo-december/

Szólj hozzá!

2015.12.26. 17:00 Wine T. Ester

Olcsó - finom - buborékos - nem pezsgő

Címkék: pezsgő

Pezsgőkalauz, 1.rész: az olcsók és finomak

Habzóbor, tankpezsgő, klasszikus, tradicionális, Asti vagy szovjet? Ha jól választasz, a pezsgőzés nem csak egy kötelező programpont lesz szilveszterkor, hanem igazi élményt fog nyújtani. Adunk néhány tippet a vásárláshoz!

A „habzóbor” – más nevén gyöngyözőbor – a pezsgő egyszerűbb változata ( a gyöngyözőborban alacsonyabb a CO2 tartalom, a habzóborban magasabb, míg a legtöbb a pezsgőben  W.T.E.). Nem más, mint egy friss, tiszta ízű, gyümölcsös bor szénsavval dúsítva. Trendi és fiatalos. Ha szereted az illatos fehérborokat, könnyű rozékat, ebben sem fogsz csalódni.

Árkategória: 1500-2500 Ft

forrás: wikipedia

Tankpezsgő

A leggyakoribb pezsgőtípus a „tankpezsgő” (methode charmat). Nevét a gyártásához használt hatalmas acéltartályokról kapta. Ez a legalacsonyabb minőségi kategória a pezsgők között, ami nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne vele, csak azt, hogy az ízvilága egyszerű. Éppen ez teszi könnyen ihatóvá. Bulizáshoz egy tankpezsgő a legjobb választás.

Árkategória: 800-2000 Ft

“Szovjet” pezsgő

A tankpezsgők között keresgélve megakadhat szemed a furcsa, cirill betűs palackokon. Tévedés ne essék, ez bizony egy kiváló magyar termék! De miért akar orosznak tűnni? Mert bizonyos értelemben az is. A ’60-as években szovjet mérnökök a tankpezsgő gyártási technológiáját továbbfejlesztve kidolgozták a „folyamatos” pezsgőgyártási eljárást. A cél a gyártás gyorsítása volt, a minőség megtartása mellett. Ez sikerült is. Ezek a pezsgők hetek alatt elkészülnek, ezért kimondottan olcsóak. Jó minőségű magyar szőlőből ezzel a módszerrel is kellemes pezsgőket kapunk. Ha nem akarsz sokat költeni egy palackra, bátran leveheted a polcról. Akár hétköznap is!

Árkategória: 800-1200 Ft

 

aceltartaly
forrás: wikipedia

Mustból erjesztett

Jártál már Asti-ban? És kóstoltál-e már Astit? Az olasz város eredetvédett terméke különlegesség a pezsgők között. Nem borból, hanem mustból erjesztik, lezárt acéltartályokban. A must erjedni kezd, ezzel szén-dioxidot termel. A lezárt tartályból ez nem tud távozni, így szénsav formájában beoldódik a folyadékba. Az erjedést megszakítva a mustból erjesztett pezsgőt 5-7%-os alkoholfoknál szűrik és palackozzák. Így egy édes, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös ízű italt kapunk. Nagyon finom! Az eredetinek kissé borsos az ára, de ugyanezzel az eljárással hazánkban is készül pezsgő ( ill. nem pezsgő, hanem CO2 tartalmú ital ... W.T.E.), egészen barátságos árakon.

Árkategória: 800-4000 Ft

forrásom a http://borszakkor.24.hu/borszakkor/tudastar/2015/12/25/pezsgo/

Szólj hozzá!

2015.12.12. 07:30 Wine T. Ester

St. Andrea - vertikális kóstoló

Címkék: lőrincz györgy bor borbemutató 2015

Másfél évtized egy estén - csúcskóstoló

 

A St. Andrea másfél évtizedes történetében először, december 10.-én szűk körű szakmai vertikális kóstolót tartott Budapesten, bemutatva, honnan hova jutott el az egerszalóki pince.

Az este során felvonultatott 16 bor csupán azért nem tudott teljes képet adni a pincéről, mert például a St Andrea fehér cuvée-je, az Örökké némely évjáratban annyira jól sikerült, hogy teljesen elfogyott. A csúcsbikavér  Merengő 2003-at is csak azért lehetett megkóstolni, mert Lőrincz György borász  időközben 72 palackot visszavásárolt dániai kereskedőjétől.

Az este során egymást érték a jobbnál jobb tételek   Az Örökké 2006-os évjárata például elképesztően magas extrakt tartalommal, sűrű, krémes fehérbor, ami közel 10 évesen is ficánkol a poharakban. Az új csúcsfehér, a Mária mind a két évjárata (2013, 2012) elegáns Chardonnay-Furmint házasítás, Lőrincz György ugyanis a két világhírű borvidék, Burgundia és Tokaj-hegyalja erényeit kívánta – nem is sikertelenül – ötvözni ebben a borban.

A Merengőkről nehéz szuperlatívuszok nélkül beszélni, de ezt már annakidején Rohály Gábor is jelezte a 2009-es Borkalauzban: „Ha van az egri borvidéknek, sőt – szubjektivitásunk előre bocsátásával – az országnak, emblematikus vörösbora, akkor az a Merengő. Ha az ötcsillagplusz értékelést kapott borokkal összehasonlítjuk, csak egyedülálló stílusát lehet kiemelni. (…) Vele kapcsolatban a felsőfokú jelzők bármelyike indokoltan használható. A tökéletes elegancia és a harmónia megtestesítője".  A Merengő 2002-es évjárata (bár abban még a merlot, nem a kékfrankos viszi a prímet) a fáradtság semmilyen jelét nem mutatja, élő, vibráló anyag, a 2003-as és 2006-os évjáratok pedig szinte könnyeket csaltak egy-egy szakújságíró szemébe.

Fotó:

És még mindig van feljebb. A St Andrea legfrissebb ászai a Nagy-Eged-hegy-dűlőből szüretelt exkluzív házasításai – ezek a bikavérek még a legtapasztaltabb kóstolókat is meghökkentették. Nem véletlenül. A Bor és Párlat Magazin a 2011-es évjáratot 95 pontra értékelte, mivelhogy „tökéletes bor, megismételhetetlen élmény”. Ugyanígy vélekedtek róluk és a Merengőkről Elizabeth Gabay és Rod Smith brit Master of Wine-ok is, akik egy zártkörű dél-franciaországi kóstolón értékelték a borokat. Ugyanott jelen volt Henri Mallier, a nemzetközileg is jegyzett Pion borkereskedő cég képviselője. Az elismert szervezet eddig kizárólag a legjobb francia és spanyol pincészetekkel dolgozott együtt, de Mallier úgy vélte, a Nagy-Eged-hegy válogatást még az európai borkultúra szülőföldjére, Franciaországba is jó eredményekkel lehetne exportálni.

A kóstolt tételek

Blanc de noir 2009 (Pinot noir és kékfrankos pezsgő – 5 évig érlelődött palackban)

Örökké Egri cuvée Grand Superior 2013

Örökké Egri cuvée Superior 2012

Örökké 2006

Mária Egri Grand superior 2013

Mária Egri Cuvée Grand superior 2012

Merengő Egri Bikavér Superior 2011

Merengő Egri Bikavér Superior 2009

Merengő Egri Bikavér Superior 2008

Merengő Egri Bikavér Superior 2007

Merengő Egri Bikavér Superior 2006

Merengő Egri Bikavér Superior 2005

Merengő 2003

Merengő 2002

Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Superior 2012

Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Superior 2011

(Az este során több borhoz a Gault&Millau verdiktje alapján az Év felfedezettjének választott szakács, Barna Ádám, a budapesti St Andrea Wine & Gourmet Bár séfje illesztett változatos kísérőfalatkákat.)

forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20151211_Masfel_evtized_egy_esten__csucskostolo

Szólj hozzá!

2015.11.26. 06:56 Wine T. Ester

Csúcsra járatva – kóstolójegyzet

Címkék: kovács nimród 2015

Mi lehet jobb annál borisszának, mint világkörüli útra indulni egy pohárral, fel sem állva az asztaltól? Eláruljuk: az, amikor egy pincében a hazai terméssel összehasonlítva kóstoljuk a világ kiemelkedő borait. Egerben jártunk

Kovács Nimród egri pincéjében  csapatnyi boros-gasztrós szakemberrel kóstoltunk sorra amerikai, francia, olasz, ausztrál, portugál és magyar borokat. Egy Mateusszal nyitottunk, ami ugyebár portugál, kissé bubis, édeskés rozé. Hát, a brandje erősebb, mint a tulajdonképpeni borai. Hiába énekelte meg a jellegzetes alakú üvegről is ismert bort még Elton John is, ez sem segít: belövő italnak éppen, hogy megtette.

Az igazi kóstoló Kovács saját Nagy Eged Furmintjával kezdődött, a 2011-es csodálatos tétel. Szégyelljük, de be kell vallanunk, hogy amikor ennek elődjével, a 2009-es furminttal néhány éve találkoztunk, a szűztermés alapján kedvünk lett volna azt javasolni, maradjon ez a fajta Tokajnak, kár vele Egerben erőlködni... Nem is tévedhettünk volna nagyobbat! A barackos-krémes, finom seprőn érlelt nagytestű bor 2011-es változata az International Wine Challengetöbb aranyérmét és trófeáját is elhozta két évvel ezelőtt, és azóta csak jobb lett.

Fotó:

Az utána kóstolt 2012-es Kreinbacher hárslevelű tartja a szintet, ám a sorban következő piemonti bor a 2012-es Gaja Rossj-Bass – bár behízelgő a fácános címke –, a 80 dollár körüli árával meglehetősen túlértékelt. A chardonnay-sauvignon blanc házasításról a megjelent szőlészek, borászok és gasztrós szakemberek még azt is megállapították, hogy „kissé fenolos a vége”. Egy ausztrál chardonnay, a Hill-Smith Estate 2010 (6000 forint körüli árral) nagyobbat mutat a Gajánál, a szakavatottak pirított mandulás sült halat vizionálnak mellé. A következő meglepetést a házigazda mára nagy nevet szerzett 2013-as Monopol Chardonnay Battonage-a jelentette. A 4000 forint körüli bor a Nagyfai és a Nyilasmár dűlők szőlőiből készült, a rendszeres seprőfelkeverés és a kiváló alapanyag már most egyensúlyosabb és arányosabb tétel, mint a két előző „nagyvad”, pedig csak jövő tavasszal kerül a polcokra.

Nem szívesen mondunk ilyet, de az ezt követő Chablis-t érdemes átugrani, jóllehet, a szakemberek csillogó szemmel ecsetelték, hogyan hasznosítható a burgundiai fehér a gasztronómiában. Aztán megjöttek a vörösök. Az Etyeki Kúria 2013-as pinot noirja 5-6000 forintos árával nagy tétel. A burgundiai stílust követi, van benne sav és kraft, nehéz vele vitatkozni. Egy felvidéki dugós tételt kihagytunk, majd jött a Wine Spectator által 93 pontra érdemesített oregoni pinot, a Willa Kenzie Estate 2012-es bora. Dől a parfümösség a pohárból, ízében kis gyógyszerességet is felfedezhetünk – 45 dollárért az Óperencián túl viszik, mint a cukrot. A szakértői verdikt szerint kissé populáris, de ennyi sértést még el tudunk viselni. Dupla annyiba kerül a kaliforniai Kisler borászat 2012-es Natalie Cuvée-je, ami szintén gyönyörű, tankönyvszerű pinot noir. Aztán belekóstolunk az őshaza pinot-jába is. Joseph Drouhin Beaurepaire Santenay pinot-ja permier cru területről származik, számunkra ez a mérce, amihez képest minden más újvilági burgundit viszonyítani lehet. Könnyed, elegáns, szinte átlátszó cucc, talán ezért van az, hogy az ezt követő Kosta Browne Kaliforniából a többiekkel ellentétben minket kevésbé hatott meg. Az erő sötét, vaskosabb oldalán álló pinot 150 dollárt kóstál, ám mi szőrös szívűen kissé izzadságszagúnak, fásnak találtuk. Meglepő, hogy Kovács Nimród 2007-es pinot-ja így nyolc évesen a maga 16 százalékos alkoholjával tulajdonképpen állja a sarat a korábbi borokkal – kár, hogy már csak pár tucat palack van belőle, a kóstolón résztvevő séfek párás szemmel magyarázták, milyen jól menne egy jól átsütött kacsához.

Ezt nálunk az étteremben sokat kellene magyarázni” – mondták a következő észak-rhȏne-völgyi syrah-ról. Igazuk van, a Saint-Joseph 2010-ből bár 35 dollár, nem egy barátságos bor. APax Syrah Kaliforniából már 50 dollárért elvihető, a Castelli-Knight Ranch 2011-es bora még meglehetősen „zöld”, éretlen, mint azt mellettünk megjegyezték: „narancssárga illata van”. Ezt már Kovács Nimród sem állta meg szó nélkül, félhangosan dörmögte maga elé „ez mutatja, mennyire jó a syrah-nk, csak nem ismeri a piac”. Igaza van, a 2011-es KNW Syrah Monopolediszkrét illatával nagyon szép, és még van benne bőven érlelési potenciál. 5000 forintos ára nem is annyira vészes, ha belegondolunk, hogy a következő syrah (igaz, ez 11% petite syrah-t is tartalmaz) 100 dollárba kerül. A Relentless fantázianevű kaliforniai Shafer Pincészet 2012-es terméke bár brutális benne az alkohol (15,8%), gyönyörű fekete csokis-crème brulée-s tétel.

„Az este másik nagy meglepetése a washingtoni DeLille Cellars D2-es bora. A D2 arra utal, hogy ez a pincészet úgynevezett második bora, ami az olcsóbb, kevésbé grandiózus borokat jelenti Bordeaux-ban, és ezek szerint már az USA-ban is. A D2 is cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítás, ám 40 dollárba kerül. Kérdés, milyen lehet a csúcs, ha már ez is páratlanul elegáns. A szakértőkkel beszélgetve az is felvetődik, hogy bezzeg a Château Mouton Rothschild „alsó polcos” bora, a Mouton Cadet a hozzáértő berkekben csak az Opel Kadett nevet viseli, mert bár olcsó, ellenben nem jó.

Szerény zárszó az est végén: a nagy nemzetközi presztízsborokkal az egri tételek is képesek felvenni a versenyt, kérdés, mikor fogják árban is utolérni őket – ha egyáltalán.

Forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20151124_Csucsra_jaratva__kostolojegyzet

Szólj hozzá!

2015.10.06. 11:30 Wine T. Ester

8. Kárpát-medencei Pálinka és Párlatverseny Kecelen

Címkék: pálinka pálinkaverseny kecel 2015

Nemes italok versenyeztek

Szombaton ért véget a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny Kecelen, amelyre öt országból 284 nemes ital érkezett. A megméretésen kiválasztották a megye legjobb gyümölcs- és szőlőpálinkáját

Bács-Kiskun Megye Legjobb Gyümölcspálinkája díjat, a Dél-alföldi Régió Legjobb Barackpálinkája díját a Madarasi Pálinkaház barackpálinkája nyerte el. Bács-Kiskun Megye Legjobb Szőlőpálinkája címet a Mátyás Irsai Szőlőpálinka kapta, mellyel a kiskőrösi Kunság- Szesz Zrt. nevezett a Kecelen megrendezett szakmai versenyre. Egy hete kezdődött meg nyolcadik alkalommal a keceli T.-G. Virágdekor középiskolában a Pálinka Ünnep, mely már a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny nevet viseli.

Téglás András címzetes igazgató lapunknak elmondta, Jakab István, az országgyűlés alelnöke vetette fel néhány éve, hogy a szakmai megméretésre a határokon túl élő magyar pálinkafőzők is nevezzenek, s az ismert közjogi méltóság a verseny elnevezője lett. A politikus pénteken látogatta meg a hat napig tartó szakmai rendezvénysorozatot, s azt javasolta, hogy a programsorozatot jövőre „ A magyar pálinka hete” elnevezéssel hirdessék meg.

Ennek minden alapja megvan, ugyanis a hétfőtől szombatig tartó rendezvénysorozat több volt, mint egy hétköznapi verseny. Hétfőn a bírálók szakmai felkészítése folyt Béli Géza és Krizl Edit pálinkamesterek, a verseny szakmai házigazdáinak a közreműködésével. A pálinkatréning után kedden 22 zsűritag bírálta a mintákat, egyénileg egy jól áttekinthető értékelési szempontrendszer alapján. Szerdán szakmai napot rendeztek az intézményben, ahol pálinkafőző-bemutatót, előadásokat tartottak a résztvevőknek. Csütörtökön Bor-, Pálinka-, és Párlatszépségversenyen pontozott a zsűri. Pénteken pedig az országban eddig egyedülálló módon társadalmi zsűri minősített 18 olyan mintát, amelyet a cégek külön erre a megméretésre neveztek be.

Téglás András azt mondta, hogy két szempont miatt invitálták a pálinkakedvelőket – 68 személyt – értékelni. Kíváncsiak voltak arra, hogy eltér-e a szakmai zsűri és a „civilek” véleménye a pálinkák minősítése során. Illetve minél többen vesznek részt egy-egy pontozásos versenyen, annál több szakavatott kedvelője lesz a magyar nemzeti italnak.

 

Szombaton a Kárpát-medencei Bor- és Pálinkalovagrendek találkozóját tartották Kecelen, mely rendezvény ünnepi megnyitójának a helyi Szentháromság Templom adott helyet. Burányi Roland plébános celebrálta a szentmisét, amelyen megáldották a pálinkákat. A lelkipásztor elmondta, hogy nem csak a jó kedv elősegítője a pálinka, de sebfertőtlenítőnek is használták a régi öregek.  Megállapította, hogy a világon a magyar pálinkánál jobb nincs, Olaszországban az olasz testvéreknek egy üveg szilvapálinkát vitt nemrég az atya, mely nagy elismerést váltott ki a meghívók körében.

„Ha Ádámnak a bibliai paradicsomban lett volna egy jó üveg pálinkája, akkor az istennek nem kellett volna asszonyt teremtenie. Az asszony harapott bele abba a bizonyos almába, amit nem kellett volna megtennie Évának. Ha abból az almából inkább pálinkát főztek volna, akkor másként alakul az emberiség története” – mondta humorosan a plébános. A templomban lovagrendi avatást is tartottak, amelyen a T.G. Pince Lovagrend tagjai közé fogadta Dobai Lászlónét, akinek az irsai pálinkája ezüst érmet kapott, illetve a programsorozat moderátorát, Kis Zoltán agrármérnököt. A programsorozat szombaton zárult eredményhirdetéssel.
 
Öt országból neveztek

A Pálinka Ünnepre 284 mintával neveztek, Csehországból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és Magyarországról. Minden olyan minta bronzérmet kapott, mely megfelelő volt és iható. Ezüstöt a jobb minőségű minták kapták, aranyat, pedig a nevezettek kevesebb, mint harmada. A pálinkák között klasszikus alma, szilva, barack, meggy cseresznye körte szerepelt nagy számban. De sörpárlattal, sommal, erdei gyümölcsökkel, szarvasgombával is találkozott a zsűri.

forrásom a http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/nemes-italok-versenyeztek-632508

Szólj hozzá!

2015.04.10. 07:37 Wine T. Ester

Nagy Kékfrankos Kóstoló 2015

Tisztelt Olvasó!

Ha még nem értesült róla, ezúton is felhívjuk figyelmét a Nagy Kékfrankos Kóstoló 2015 című rendezvényre!

Bővebb infók a www.kekfrankosmost.hu oldalon olvashatnak.

(X)

Szólj hozzá!