HTML

Borteszt Online

Bortesztek, borírások, borkritikák, vásárlási útmutatók ( hogy ne a saját hibádból tanulj...:-)

Kereső címkék

**** (2) ***/**** (2) 0 pont (1) 10 pont (1) 120 (5) 1972 (1) 1983 (1) 1993 (1) 1997 (4) 1998 (2) 1999 (3) 1 9 pont (1) 1 er cru (2) 1 pont (1) 2.5 pont (2) 2000 (14) 2001 (8) 2002 (20) 2003 (54) 2004 (57) 2004 olaszrizling (1) 2005 (101) 2006 (272) 2007 (136) 2008 (24) 2009 (8) 2010 (4) 2011 (8) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (5) 2016 (1) 2 pont (10) 3.5 pont (13) 3 pont (32) 4.5 pont (14) 4/5 pont (7) 4 pont (88) 5.5 pont (3) 5/5 pont (4) 58 pont (2) 59 pont (1) 5 pont (86) 5 puttonyos (3) 6.5 pont (2) 6/5 pont (2) 61 pont (3) 64 pont (2) 65 pont (2) 66 pont (3) 67 pont (4) 68 pont (5) 69 pont (6) 6 pont (91) 6 putonyos (1) 6 puttonyos (9) 7.5 pont (4) 70 pont (5) 71 pont (4) 72 pont (5) 73 pont (6) 74 pont (2) 75 pont (3) 76 pont (6) 77 pont (5) 78 pont (6) 79 pont (2) 7 es hordó (1) 7 pont (66) 8.5 pont (4) 8.8 pont (1) 80 pont (8) 81 pont (8) 82 pont (7) 83 pont (2) 84 pont (6) 85 pont (8) 86 pont (10) 87 pont (9) 88 pont (3) 89 pont (6) 8 pont (26) 90 pont (1) 91 pont (2) 92 pont (2) 94 pont (1) 95 pont (1) 9és5 pont (1) 9 pont (5) ákos pince (1) albor (1) áldás (2) áldozói kereklevelű (1) alföld (1) alma mézbor (1) aloxe corton (1) Alsace (1) altanus (1) amáta (1) andrea (1) andreas ebner (2) andré jalbert (1) arany sárfehér (1) árvay (1) árvay és társa (1) árvay és társa pincészet (1) aszú (13) áts károly (2) aurelius (1) a kutyafáját (3) babits pince (1) badacsony (16) badarka (1) baglas cuvée (1) bakonyi péter (1) balassa (1) balassabor (2) balaton (3) balatonboglár (8) balatonfőkajár (3) balatonfüred csopak (2) balatonlelle (2) balatonszőlős (4) balf (1) balla (1) balla géza (2) bandérium (2) barbár (1) bárdos sarolta (2) barrik (1) barrique (7) bátaapáti (1) báta cuvée (1) battonage (1) bazaltbor (8) bb (1) beaujolais (1) béla és bandi pince (1) belga boros chardonnay (1) benza györgy (1) béres (3) béres pince (1) bikavér (9) bikavér superior (1) biovitis (1) birtok (1) blanc (1) blaufränkisch (3) blum jános (1) bock (5) bócsa (1) bodegas artesanas (1) bodri (4) bodri pince (1) bodrogkeresztúr (1) bolyhos (1) bolyki (4) bolyki pince (1) bor (10) borbély (1) borbemutató (1) bordeaux (1) borpalota (1) borteszt (3) borverseny (2) bősz (1) bősz adrián (1) bott frigyes (3) bott pince (2) bozóky (1) brunello di montalcino (2) buda (1) budai (1) budai zöld (1) budajenő (1) bujdosó (4) bukolyi (1) bukolyi lászló (1) bulgarini (1) bürgerspital (1) bussai (1) bussay (8) bussay lászló (1) buttler (2) cabenet sauvignon (1) cabernet (3) cabernet franc (21) cabernet rosé (1) cabernet sauvignon (29) cabernet sauvignon cabernet franc (1) cabernet syrah (1) cabernoir (1) capanna (1) carissimae (2) carmenere (1) castellani bianco (1) castello banfi (1) castel giocondo (1) cellars (2) centaur (1) cervaes (3) cervates (1) cézár pince (1) chablis (2) chardonnay (29) chateau (2) chateau dereszla (3) château dereszla (1) chateau kajmád (2) château kajmád (1) chateau langoiran (1) chateau megyer (2) chateau vanda bormanufaktúra (1) cheteau kajmád (1) chianti (1) chile (1) chrisma (1) ciacci piccolomini daragonia (1) cigánymeggy (1) civilis qv (1) concubina (2) concubina fehér (1) csaba (1) csakegyszóval (1) csáky dűlő (1) csanádi pincészet (1) csányi pince (1) csengőd (4) cserszegi fűszeres (2) cse ki pince (1) csibész (1) csobánc (3) csóbor pincészet (1) csomorika (1) csopak (7) csordás fodor (1) csörnyeföld (4) cuvée (23) cuveé (2) cuvee (1) cuvée 7 (2) cuvée carissimae (1) dac (1) da vino domaine ceptura rouge (1) debrő (3) debrői hárslevelű (1) degenfeld (3) dél (1) dél-balaton (1) dél afrika (1) dél balaton (2) del cinghiale (1) demeter (2) demeter zoltán (9) dénes (1) dénes hegybirtok (1) de gotho (1) dhc (1) dióbor (1) diós (1) disznókő (4) Disznókő (1) dobogó (1) dobogó pincészet (1) dolium (2) don (3) don simon (2) dr. axchs (3) dry (1) duennium (3) dula (1) dula bence (3) dunaszekcső (2) dúzsi (3) dúzsi tamás (6) ebner (2) eger (50) egerszalók (1) egerszólát (4) egervin (1) egri (1) egri bikavér (3) egri bikavérei (1) egri korona borház (2) eisenberg (1) elegance (1) el emperador (1) enjingi (1) erdély (2) erdőbénye (1) erdős borászat (1) ermitage (2) esküvé (3) essencia (1) eszterbauer (2) eszter bora (1) etyek (4) etyeki kúria (5) etyek buda (1) eva’s vineyard (1) excellence (1) ezerejó (1) ezerjó (10) ezredes (1) fattoria la magia (1) fehér (1) fehérvári károly (1) feind (5) feind borház (1) feind pincészet (1) fekete béla (1) fekete leányka (1) ferenc hegy (1) figula (5) figula mihály (3) figula pincészet (1) fine wine (1) finy (1) főbor (4) follin arbelet (1) font (8) fontányi (1) font pincészet (2) franc (1) francia (1) franc merlot (1) fratelli speri (1) fritsch (1) frittmann (12) fülöp (1) furmint (53) Furmint (2) fütyülős mézes barack (1) gál (1) gál lajos (5) gál tibor (5) gangl (1) garamvári (1) gedeon birtok (1) gella (1) gellavilla (1) gere (3) gere & weninger (1) gere attila (6) gere tamás (1) gere tamás és zsolt (1) gerumí garda (1) géza (1) goats do roam (1) gonda jános (1) gorelli (1) görögszó (1) götz (1) gőzmalmos (1) gran hacienda (1) grasevina (4) gris (1) gróf buttler (6) gróf buttler pince (1) gróf festetics (2) gróf károlyi (1) grüner veltliner (1) günzer (1) günzer tamás (3) gyöngyöspata (1) györgykovács (4) györgykovács imre (4) hagymási (1) hajós (1) halewood (1) halewood feteasca neagra (1) hárslevelű (19) harsona (1) hauer pince (2) hegybirtok (1) heimann (11) heimann cervaes (1) heimann zoltán (1) heinrich (1) hétszőlő (1) heumann (1) heumann pincészet (4) hilltop (5) hollókői mihály (1) hollóvár (2) hollóvár pincészet (2) homonna (2) homonna attila (1) horváth borház (2) horváth pince (1) hosszúhetény (2) hungarovin (1) id. lovró ferenc (1) id. schunk józsef (1) il poggione (1) immortal (1) infusio (2) insoglio (1) ipacs szabo istván (1) irsai (4) irsai olivér (6) istenhegy (1) istvándy (2) jandl (1) jásdi (2) jásdi istván (1) jásdi pince (1) jekl (2) juhász (1) juhász pincészet (1) juhász tibor (1) juhfark (8) juliusspital (1) kadarissimo (1) kadarka (25) kajmád (1) kajszibarack (1) kakas dűlő (1) kaló imre (3) kannásbor (1) karádi & berger (1) karádi és berger (2) karner gábor (1) kecel (1) kecskés (1) keindl (1) kékfrankos (46) kék medoc (1) keller (1) kereklevelű (1) kerkaborum (4) kerschbaum (1) kertész (1) kései szüret (2) késői szüret (1) késői szüretelésű (1) késői szüretelésű házasítás (1) kéthely (2) kikelet (1) kikelet pince (1) királyleányka (2) kiskunhalas (1) kislaki bormanufaktúra (1) kiss gábor (6) kiss gábor pincészete (1) kiss pince (1) kőlyuk (1) konyári (6) konyári pince (1) kopár (2) kopár dűlő (2) köpcös (4) köpcös pince (1) kovács nimród (1) kovács tibor (1) kövérszőlő (1) kövidinka (4) kreinbacher (2) kreinbacher birtok (2) krutzler (1) kunság (1) kunsági (1) landord (1) lapis dűlő (1) laposa (2) laposa józsef (1) laposa pince (1) lászló (1) látrány (1) lazeretti (1) leányka (1) légli (4) légli 333 (1) légli géza (1) légli ottó (4) lelovits (1) lesencefalu (1) les vercots (1) le potazzine (1) le sommelier (3) liptai zsolt (1) liszt pince (1) loliense (1) london wine fair top 100 (1) lőrincz györgy (16) losonci (1) ludányi andrás (1) luka pincészet (1) maczko (1) maczkó róbert (2) mágus (2) majoros (1) majoros lászló (1) malatinszky (2) malatinszky csaba (4) malatinszky kúria (2) máléhegy (1) máléhegyi (1) mály (1) mandolás (1) mandulabor (1) marchesi di frescobaldi (1) marci (1) marketing (1) máté (1) máté mantus (1) mátra (2) mátraalja (1) mátra hill (1) maul pince (1) maurel vedeau (1) mayer (4) megyer (1) mendoza (1) ménesi kadarka (1) ménesi mustos fehére (1) merengő (2) merfelsz (1) merlot (28) merlot 2002 (1) merula cuvée (1) merum cuvée (1) mészáros (2) mészáros pál (2) mészáros pince (3) metha thema (2) mézes mály (1) mezey (1) mezey mayer dula pincészet (1) méze (1) mihalj (1) miklóscsabi (3) miklós csaba (1) mittelburgenland (1) mőcsény (1) molnár péter (1) monarchia (3) monarchia cellars (1) monarchia pincészet (1) monarchia selection (1) montana (1) mont de milieu (1) mór (7) mozsgó (1) müller jános (1) muscat lunel (2) muscat ottonel (1) művelt alkoholista (1) nachbil sangiovese (1) nagyapám bora (1) nagyréde (2) nagy eged (1) napbor (3) németh (2) németh attila (5) németh gábor (1) németh jános (1) neszmély (5) new generation (1) nobilis (1) noblesse (3) noir (2) nyakas (10) nyakas pince (1) nyakas pincészet (1) nyári ödön (3) nyúl (1) obsessio (1) olasz (2) olaszország (1) olaszrizling (69) olivér (3) olivier leflaive (1) oportó (1) ördöngős (1) öregbaglas (2) öreg tőkék bora (1) oremus (4) orsolya (3) orsolya pince (4) orsolya pincészet (1) ősi családi pincészet (1) ostoros (2) oszvald pincészet (1) ötpontos (1) palandor (1) pálinka (2) pálinkaverseny (1) pálos miklós (1) pannonhalma (4) pannonhalmi apátság (1) pannonhalmi apátsági pincészet (3) patrícius (1) patricius (2) patricius borház (1) pauleczki (1) pécs (4) pécsely (1) pécsi püspöki pincészet (3) pécsvárad (2) perle (1) pezsgő (4) pezsgőteszt (3) pfneisl (1) pfneiszl (1) pinot (3) pinot blanc (6) pinot gris (8) pinot noir (42) podrum belje (1) poggio di castellare (1) pók tamás (1) polgár (3) polgár pince (1) polgár pincészet (1) polgár zoltán (2) pontrendszer (1) porkoláb cuvée (1) portugieser (25) premiere cotes de bordeaux (1) prestige (1) primus (2) q cuvée (1) rajnai (3) rajnai rizling (12) ráspi (11) ráspi józsef (1) régimódi (1) renana (1) reserva (1) reserve (6) Riesling (1) riesling (2) riesling kabinett (1) rizling (11) rizling2 (1) rizling válogatás (2) rókusfalvy (1) románia (2) rosé (9) rose (1) rosé cuvée (1) rosé figula (1) rosso di montalcino (2) róth (1) róth pincészet (1) royal (1) royal tokaji (1) rozé (26) rózsakert (1) rózsakő (1) ruppert ákos (1) s (1) salentein (1) sanctus (1) santa rita (5) sárfehér (1) sárgamuskotály (1) sasso di sole (1) sauska (3) sauska pincészet (2) sauvignon (3) sauvignon blanc (21) scheller (1) scheller szőlőbirtok (1) schiefer (1) sebestyén (1) sebestyén pince (2) Selection (1) selection (7) selection nagy eged (1) sessio (1) shiraz (6) sigillum (1) sigillum loliense (1) sike (1) sike tamás (3) siklós (4) siller (6) simon (4) simon pincészet (1) sipos borház és vendégház (1) soltvadkert (11) solus (1) solymász (1) somlai hárslevelű (1) somlai pince (1) somló (28) somlo (1) somlói apátsági pince (1) somlói apátsági pincetramini (1) somlói juhfark (1) sopron (19) soproni kékfrankos rozé (1) sóskút selection (1) spanyolország (1) spar pincemester (1) speri classico (1) spérn steiner (1) spern steiner (1) spiegelberg istván (1) st. (1) st. andrea (23) stílusgyakorlat (1) strekov (1) sümegi (1) sümegprága (1) svatovavrinecke (1) syrah (15) Syrah (1) szabó zoltán (1) szárhegy (1) szász (1) szászi (4) szászi endre (4) szecskő tamás (1) szegzárdi (1) szekszálr (1) szekszárd (63) szekszárdi bikavér (1) szekszárd zrt. (1) szeleshát (1) szél fiai (2) szél géza (1) szemelt rizling (1) szemes dél (1) szemes józsef (1) szende (1) szentantalfa (1) szentesi józsef (1) szentesi pince (4) szentgyörgyhegy (1) szentgyörgy hegy (1) szentgyörgy pince (1) szent gaál (1) szent gaál pince (2) szent györgy hegyi (2) szent ilona (1) szent istván korona (1) szent tamás (1) szepsy (5) szerelmi dűlő (1) szeremley (5) szigliget (2) szilágyi pince (1) szlovákia (2) szőke mátyás (1) szőke mátyás és zoltán (1) szöllősi pincészet (1) szőlőskislak (2) szomolya (2) szó lá ti (1) szt. gaál (1) szt. gaál pince (1) szt. gaál pincészet (1) szürkebarát (4) tabdi (1) takács (2) takács lajos (2) takler (7) takler pince (2) takler pincészet (1) talentum (1) tamás (3) tamás & zsolt (1) tamás pince (3) taposó kút küvé (1) taschner (1) teleki (3) tempranillo (1) tenor (1) tenuta oliveto (1) tercett (1) terézia (1) tesco (1) thummerer (2) thummerer pincészet (1) tibor (1) tiffán (2) tiffan (1) tiffán ede és zsolt (1) tiffán imre & fia (1) tisli (1) tóbérc dűlő (1) tök (8) tokaj (50) tokajicum (2) tokaji aszú (1) tokaji furmint (1) tokaj hegyalja (8) tokaj kereskedőház (1) tokaj nobilis (5) tokaj royal (1) tolna (3) tolnay (1) tornai (1) tornai pincészet (4) torres sangre de toro (1) tóth és tóth (1) tóth istván (3) tóth sándor (1) tramini (5) treii gratia küvé (1) trilógia (1) turay pincészet (1) tüske (1) tüske pince (3) tűzkő (2) tűzkő birtok (1) ucceliera (1) uccelliera (1) úrágya (1) úrráteszi (1) vabrik (1) válogatás (4) varga árpi (1) varsányi pince (2) vásárhelyi szilárd (1) vass (1) veresföld (2) verpelét (1) vesztergombi (3) vesztergombi józsef (2) vesztergombi pince (1) vida (1) vida péter (2) villa (1) villány (80) villányi (2) villányi merlot (1) villay tolnay (1) villa márika (1) villa quaiar (4) villa tolnay (8) vinarija kovačević (1) vincze béla (3) vincze cuvée (1) viniqum (1) vino tavola (1) vinum somlaicum (1) viognier (1) vitényi (1) vivamus (1) vlašský (1) vörcsök (2) vörös (2) vylyan (18) vylyan borászat (1) vylyan evolution (1) w. fevre (1) walter gyula (2) wassmann (1) weinhaus (1) wekler családi pincészet (1) weninger (6) weninger & gere (1) weninger gere (1) weninger pincészet (2) wine princess (1) wunderlich (1) würzburger pfaffenberg (1) xy (1) z (1) zala (2) zemplén (2) zengő (1) zenit (2) zenit müller thurgau (1) zöldveltelini (2) zöld veltelini (3) zoltán (1) zsindelyes (1) zweigelt (6) (2) selection (1) „áldás” (1) „montmains” (1) Címkefelhő

Linkblog

Bortesztek innen-onnan, a teljesség igénye nélkül. Tesztbeküldés: tester@fw.hu

2016.02.10. 07:27 Wine T. Ester

FURMINT kóstoló - 2016

Címkék: bor 2015 2016 Furmint

Furmint Február – nagy kóstoló

Ha február, akkor furmint, és ha furmint, akkor immáron hagyományosan az összbornépi kóstolóval kezdjük. A hónap elején idén hetedszer gyűlekeztek a városligeti Vajdahunyadvárban a furmint szerelmesei, hogy több mint másfélszáz bor ízlelgetése közben igyekezzenek megfejteni e fajta titkát. Vagy, hogy „csak” élvezzék a fajta ezerféle arcát.

Újdonságokban az idei rendezvényen sem volt hiány. Míg korábban a valamelyest művelt borisszák ragaszkodtak hozzá, hogy Tokaj-Hegyaljáról illetve Somlóról töltsék fel a furmintkészleteiket, ma már egyre nyílik az olló, és a korábbi évszázadokhoz hasonlóan a furmint újra népszerű Magyarország (és Nagy-Magyarország) egyéb borvidékein is. Nem szégyen tehát egri, balatoni vagy szerémségi, netán felvidéki furmintért lelkesedni.

Fotó:

Ami bennünket illet, a kalandozást azért az origónál, tehát Tokajban kezdtük. A Basilicus Pincéről egyre többet hallani, és nem csak a jó marketingjük okán. Legfrissebb, 2015-ös hordómintájuk kirobbanó virágillattal indít, s bár még pihen egy kicsit a seprőn, érezni, komoly játékos lesz belőle. Így talán a Mestervölgy-dűlő is felkerülhet a furmintkedvelők térképére. Új arculattal lépett a színre a Breitenbach Pince, amelynek boraival először 6-7 évvel ezelőtt találkoztunk, amikor a néhány száz palackos sorozatok jellemzően még ad hoc jelleggel készültek. S bár Kiss Janó zsenije már akkor megmutatkozott (például a sherry-s jellegű, hártya alatt érlelt tételeiben), most már mindegyik borával pontosan tudja, mit akar. Az alaposan meghízott birtokról figyelemre méltó a 2013-as Lapis, aminek nagy teste könnyedén elviseli a 22 g maradék cukrot.

A 2016-os Borászok Borásza Díj öt jelöltje közül négyen is érintettek voltak a furmintkiállításon. Ipacs Szabó Istvánt leszámítva, aki Villányban és Siklóson – még – nem foglalkozik furminttal, a többiek: Áts Károly (a Tokaj Kereskedőháznál és saját pincéjében), Bacsó András az Oremusnál és a két Bott mind kiváló furmintokkal jelentek meg a Mezőgazdasági Múzeumban. Bott Judit a 2014-es Csontost hozta el, ami gyakorlatilag nem létezik. Az ebből a dűlőből származó borokra a törzsvásárlók is legfeljebb előjegyeztethetik magukat, és a palackozást követő néhány napon belül kisöprik a pincét. Igaz, ma már másképpen is türelmesebbnek kell lenniük a Bott-fogyasztóknak. Mióta üvegdugóval látják el a palackokat, hosszabb ideig kell dekantálni a tokaji borokat.

A névrokon Bott Frigyesnél igazolódott be Robert Smyth szakíró maga elé mormolt bölcsessége, amit ugyan fájdalmas volt magyar füllel hallani, de sajnos sok igazság van benne:” Nagyon szép, nagyon különleges, nagyon egyedi a furmint, de sokkal ihatóbb, kellemesebb, ha egy kis hárslevelűvel házasítják”. A felvidéki borász Super Granum bora 2013-ból kellemesebb, egyensúlyosabb tétel, mint a hardcore 2013-as furmint.

Az elmúlt években divat lett furmintból pezsgőt készíteni, de a Champagne-hoz szokott orrnak és szájpadlásnak némelyikük elsőre talán még kicsit furcsa volt.  Most már eléggé felnőttünk, elég ha a Kreinbacherre és Garamvári Vencelre gondolunk, és immáron a Pálffy Pince Köveskálról is letette az asztalra furmintpezsgős névjegyét. A spontán erjedt 9-es savú cucc végső formáját Szentesi Józsefnél nyerte el, és nyoma sincs benne a korábbi ilyen italok gyerekbetegségeinek: szálegyenes és – szégyen ide vagy oda – élvezetesebb, mint némelyik furmint bor.

Somlóról mindenki figyelmébe ajánljuk az Aranyhegy-dűlő tetején 0,6 hektáron gazdálkodó Tóth Barnabás pincéjét. A Barnabás Pince első embere a SOTE Informatikai Igazgatóságának igazgatójaként annyi rendszerszemléletet szívott magába, hogy komplex borai nemcsak az Michelin-csillagos Onyx étterembe kerültek be, hanem 4 csillagos borkiválóságot is találunk közöttük. Ha valaki beleszürcsöl a 2012-es furmintjába, olyan élményben lesz része, mintha somlói bazaltköveket nyalogatna. Már a jó értelemben.

A furmint kedvesebb, szelídebb arcával találkozhatunk a Skrabski Pincénél. A Balatonudvariban található pince 2015-ös tétele barátságos savú, jól iható furmint, ami jelzi, a sokáig a maga útját kereső pincészet talán rátalált a jó irányra. Így lehet ezzel Alkonyi László is, aki másfél évtizeden át borszakíróként működött, és jóindulatú, joviális stílusában sokaknak segített megfelelően orientálódni a borok világában. A Borbarát hajdani főszerkesztője Kaláka néven gründolt pincét, aranyos keresztmarketingben működik együtt a népszerű együttessel, miközben kifejezetten kedves borokat készít. A Csepke könnyed, virágos jellegű gyöngyöző bor, míg a Tökösmál körtét idéző, ásványos, élénk, elegáns ital. Így, miközben kortyolgatjuk, egyik szemünk sír, a másik nevet: bár a szakma elvesztett egy jó tollú újságírót, mi, önző fogyasztók néhány palackkal több élvezetes, karakteres tokajit guríthatunk le.

forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20160208_Furmint_Februar__nagy_kostolo

Szólj hozzá!

2015.12.29. 09:58 Wine T. Ester

Pezsgőteszt 2015 december - NÉBIH

Címkék: pezsgő pezsgőteszt 2015

Több mint illatos buborék – Minőségi száraz pezsgőket tesztelt a NÉBIH

Több mint illatos buborék – Minőségi száraz pezsgőket tesztelt a NÉBIH

2015. december 28, hétfő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. Kisebb jelölési hiányosságok miatt ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

Szem előtt tartva az ünnepi időszak slágertermékeit ezúttal pezsgőket tesztelt a NÉBIH Szupermenta csapata legújabb terméktesztjén. A szakemberek a széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 l kiszerelésű tételeket.

Számos vizsgálatnak vetették alá a pezsgőket: sűrűséget, tényleges- és összes alkoholtartalmat, hamu- és cukortartalmat, valamint ólom-, réz- és vastartalmat, ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmat is mértek. További jellemzők vizsgálatával (cukormentes extrakt tartalom, titrálható savtartalom, szerves savösszetétel, illósavtartalom) a hatóság a tételek pontos azonosítását is elvégezte. A pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

A címke jelölését is ellenőrizték. E téren akadtak azért pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 estben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

A kedveltségi teszt során külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták. A laikusok és szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését. Második helyezett lett a Törley Casino Sec és a spanyol Freixenet Cordon Negro Brut-Cava. Harmadikként zárt a hazai gyártású Kreinbacher Prestige Brut és az Olaszországból származó Bortolomiol Prosecco Miól Brut
Treviso - DOC.

Részletes adatokat és eredményeket IDE kattintva olvashatnak.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán:
http://szupermenta.hu/pezsgo-december/

Szólj hozzá!

2015.12.26. 17:00 Wine T. Ester

Olcsó - finom - buborékos - nem pezsgő

Címkék: pezsgő

Pezsgőkalauz, 1.rész: az olcsók és finomak

Habzóbor, tankpezsgő, klasszikus, tradicionális, Asti vagy szovjet? Ha jól választasz, a pezsgőzés nem csak egy kötelező programpont lesz szilveszterkor, hanem igazi élményt fog nyújtani. Adunk néhány tippet a vásárláshoz!

A „habzóbor” – más nevén gyöngyözőbor – a pezsgő egyszerűbb változata ( a gyöngyözőborban alacsonyabb a CO2 tartalom, a habzóborban magasabb, míg a legtöbb a pezsgőben  W.T.E.). Nem más, mint egy friss, tiszta ízű, gyümölcsös bor szénsavval dúsítva. Trendi és fiatalos. Ha szereted az illatos fehérborokat, könnyű rozékat, ebben sem fogsz csalódni.

Árkategória: 1500-2500 Ft

forrás: wikipedia

Tankpezsgő

A leggyakoribb pezsgőtípus a „tankpezsgő” (methode charmat). Nevét a gyártásához használt hatalmas acéltartályokról kapta. Ez a legalacsonyabb minőségi kategória a pezsgők között, ami nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne vele, csak azt, hogy az ízvilága egyszerű. Éppen ez teszi könnyen ihatóvá. Bulizáshoz egy tankpezsgő a legjobb választás.

Árkategória: 800-2000 Ft

“Szovjet” pezsgő

A tankpezsgők között keresgélve megakadhat szemed a furcsa, cirill betűs palackokon. Tévedés ne essék, ez bizony egy kiváló magyar termék! De miért akar orosznak tűnni? Mert bizonyos értelemben az is. A ’60-as években szovjet mérnökök a tankpezsgő gyártási technológiáját továbbfejlesztve kidolgozták a „folyamatos” pezsgőgyártási eljárást. A cél a gyártás gyorsítása volt, a minőség megtartása mellett. Ez sikerült is. Ezek a pezsgők hetek alatt elkészülnek, ezért kimondottan olcsóak. Jó minőségű magyar szőlőből ezzel a módszerrel is kellemes pezsgőket kapunk. Ha nem akarsz sokat költeni egy palackra, bátran leveheted a polcról. Akár hétköznap is!

Árkategória: 800-1200 Ft

 

aceltartaly
forrás: wikipedia

Mustból erjesztett

Jártál már Asti-ban? És kóstoltál-e már Astit? Az olasz város eredetvédett terméke különlegesség a pezsgők között. Nem borból, hanem mustból erjesztik, lezárt acéltartályokban. A must erjedni kezd, ezzel szén-dioxidot termel. A lezárt tartályból ez nem tud távozni, így szénsav formájában beoldódik a folyadékba. Az erjedést megszakítva a mustból erjesztett pezsgőt 5-7%-os alkoholfoknál szűrik és palackozzák. Így egy édes, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös ízű italt kapunk. Nagyon finom! Az eredetinek kissé borsos az ára, de ugyanezzel az eljárással hazánkban is készül pezsgő ( ill. nem pezsgő, hanem CO2 tartalmú ital ... W.T.E.), egészen barátságos árakon.

Árkategória: 800-4000 Ft

forrásom a http://borszakkor.24.hu/borszakkor/tudastar/2015/12/25/pezsgo/

Szólj hozzá!

2015.12.12. 07:30 Wine T. Ester

St. Andrea - vertikális kóstoló

Címkék: lőrincz györgy bor borbemutató 2015

Másfél évtized egy estén - csúcskóstoló

 

A St. Andrea másfél évtizedes történetében először, december 10.-én szűk körű szakmai vertikális kóstolót tartott Budapesten, bemutatva, honnan hova jutott el az egerszalóki pince.

Az este során felvonultatott 16 bor csupán azért nem tudott teljes képet adni a pincéről, mert például a St Andrea fehér cuvée-je, az Örökké némely évjáratban annyira jól sikerült, hogy teljesen elfogyott. A csúcsbikavér  Merengő 2003-at is csak azért lehetett megkóstolni, mert Lőrincz György borász  időközben 72 palackot visszavásárolt dániai kereskedőjétől.

Az este során egymást érték a jobbnál jobb tételek   Az Örökké 2006-os évjárata például elképesztően magas extrakt tartalommal, sűrű, krémes fehérbor, ami közel 10 évesen is ficánkol a poharakban. Az új csúcsfehér, a Mária mind a két évjárata (2013, 2012) elegáns Chardonnay-Furmint házasítás, Lőrincz György ugyanis a két világhírű borvidék, Burgundia és Tokaj-hegyalja erényeit kívánta – nem is sikertelenül – ötvözni ebben a borban.

A Merengőkről nehéz szuperlatívuszok nélkül beszélni, de ezt már annakidején Rohály Gábor is jelezte a 2009-es Borkalauzban: „Ha van az egri borvidéknek, sőt – szubjektivitásunk előre bocsátásával – az országnak, emblematikus vörösbora, akkor az a Merengő. Ha az ötcsillagplusz értékelést kapott borokkal összehasonlítjuk, csak egyedülálló stílusát lehet kiemelni. (…) Vele kapcsolatban a felsőfokú jelzők bármelyike indokoltan használható. A tökéletes elegancia és a harmónia megtestesítője".  A Merengő 2002-es évjárata (bár abban még a merlot, nem a kékfrankos viszi a prímet) a fáradtság semmilyen jelét nem mutatja, élő, vibráló anyag, a 2003-as és 2006-os évjáratok pedig szinte könnyeket csaltak egy-egy szakújságíró szemébe.

Fotó:

És még mindig van feljebb. A St Andrea legfrissebb ászai a Nagy-Eged-hegy-dűlőből szüretelt exkluzív házasításai – ezek a bikavérek még a legtapasztaltabb kóstolókat is meghökkentették. Nem véletlenül. A Bor és Párlat Magazin a 2011-es évjáratot 95 pontra értékelte, mivelhogy „tökéletes bor, megismételhetetlen élmény”. Ugyanígy vélekedtek róluk és a Merengőkről Elizabeth Gabay és Rod Smith brit Master of Wine-ok is, akik egy zártkörű dél-franciaországi kóstolón értékelték a borokat. Ugyanott jelen volt Henri Mallier, a nemzetközileg is jegyzett Pion borkereskedő cég képviselője. Az elismert szervezet eddig kizárólag a legjobb francia és spanyol pincészetekkel dolgozott együtt, de Mallier úgy vélte, a Nagy-Eged-hegy válogatást még az európai borkultúra szülőföldjére, Franciaországba is jó eredményekkel lehetne exportálni.

A kóstolt tételek

Blanc de noir 2009 (Pinot noir és kékfrankos pezsgő – 5 évig érlelődött palackban)

Örökké Egri cuvée Grand Superior 2013

Örökké Egri cuvée Superior 2012

Örökké 2006

Mária Egri Grand superior 2013

Mária Egri Cuvée Grand superior 2012

Merengő Egri Bikavér Superior 2011

Merengő Egri Bikavér Superior 2009

Merengő Egri Bikavér Superior 2008

Merengő Egri Bikavér Superior 2007

Merengő Egri Bikavér Superior 2006

Merengő Egri Bikavér Superior 2005

Merengő 2003

Merengő 2002

Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Superior 2012

Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Superior 2011

(Az este során több borhoz a Gault&Millau verdiktje alapján az Év felfedezettjének választott szakács, Barna Ádám, a budapesti St Andrea Wine & Gourmet Bár séfje illesztett változatos kísérőfalatkákat.)

forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20151211_Masfel_evtized_egy_esten__csucskostolo

Szólj hozzá!

2015.11.26. 06:56 Wine T. Ester

Csúcsra járatva – kóstolójegyzet

Címkék: kovács nimród 2015

Mi lehet jobb annál borisszának, mint világkörüli útra indulni egy pohárral, fel sem állva az asztaltól? Eláruljuk: az, amikor egy pincében a hazai terméssel összehasonlítva kóstoljuk a világ kiemelkedő borait. Egerben jártunk

Kovács Nimród egri pincéjében  csapatnyi boros-gasztrós szakemberrel kóstoltunk sorra amerikai, francia, olasz, ausztrál, portugál és magyar borokat. Egy Mateusszal nyitottunk, ami ugyebár portugál, kissé bubis, édeskés rozé. Hát, a brandje erősebb, mint a tulajdonképpeni borai. Hiába énekelte meg a jellegzetes alakú üvegről is ismert bort még Elton John is, ez sem segít: belövő italnak éppen, hogy megtette.

Az igazi kóstoló Kovács saját Nagy Eged Furmintjával kezdődött, a 2011-es csodálatos tétel. Szégyelljük, de be kell vallanunk, hogy amikor ennek elődjével, a 2009-es furminttal néhány éve találkoztunk, a szűztermés alapján kedvünk lett volna azt javasolni, maradjon ez a fajta Tokajnak, kár vele Egerben erőlködni... Nem is tévedhettünk volna nagyobbat! A barackos-krémes, finom seprőn érlelt nagytestű bor 2011-es változata az International Wine Challengetöbb aranyérmét és trófeáját is elhozta két évvel ezelőtt, és azóta csak jobb lett.

Fotó:

Az utána kóstolt 2012-es Kreinbacher hárslevelű tartja a szintet, ám a sorban következő piemonti bor a 2012-es Gaja Rossj-Bass – bár behízelgő a fácános címke –, a 80 dollár körüli árával meglehetősen túlértékelt. A chardonnay-sauvignon blanc házasításról a megjelent szőlészek, borászok és gasztrós szakemberek még azt is megállapították, hogy „kissé fenolos a vége”. Egy ausztrál chardonnay, a Hill-Smith Estate 2010 (6000 forint körüli árral) nagyobbat mutat a Gajánál, a szakavatottak pirított mandulás sült halat vizionálnak mellé. A következő meglepetést a házigazda mára nagy nevet szerzett 2013-as Monopol Chardonnay Battonage-a jelentette. A 4000 forint körüli bor a Nagyfai és a Nyilasmár dűlők szőlőiből készült, a rendszeres seprőfelkeverés és a kiváló alapanyag már most egyensúlyosabb és arányosabb tétel, mint a két előző „nagyvad”, pedig csak jövő tavasszal kerül a polcokra.

Nem szívesen mondunk ilyet, de az ezt követő Chablis-t érdemes átugrani, jóllehet, a szakemberek csillogó szemmel ecsetelték, hogyan hasznosítható a burgundiai fehér a gasztronómiában. Aztán megjöttek a vörösök. Az Etyeki Kúria 2013-as pinot noirja 5-6000 forintos árával nagy tétel. A burgundiai stílust követi, van benne sav és kraft, nehéz vele vitatkozni. Egy felvidéki dugós tételt kihagytunk, majd jött a Wine Spectator által 93 pontra érdemesített oregoni pinot, a Willa Kenzie Estate 2012-es bora. Dől a parfümösség a pohárból, ízében kis gyógyszerességet is felfedezhetünk – 45 dollárért az Óperencián túl viszik, mint a cukrot. A szakértői verdikt szerint kissé populáris, de ennyi sértést még el tudunk viselni. Dupla annyiba kerül a kaliforniai Kisler borászat 2012-es Natalie Cuvée-je, ami szintén gyönyörű, tankönyvszerű pinot noir. Aztán belekóstolunk az őshaza pinot-jába is. Joseph Drouhin Beaurepaire Santenay pinot-ja permier cru területről származik, számunkra ez a mérce, amihez képest minden más újvilági burgundit viszonyítani lehet. Könnyed, elegáns, szinte átlátszó cucc, talán ezért van az, hogy az ezt követő Kosta Browne Kaliforniából a többiekkel ellentétben minket kevésbé hatott meg. Az erő sötét, vaskosabb oldalán álló pinot 150 dollárt kóstál, ám mi szőrös szívűen kissé izzadságszagúnak, fásnak találtuk. Meglepő, hogy Kovács Nimród 2007-es pinot-ja így nyolc évesen a maga 16 százalékos alkoholjával tulajdonképpen állja a sarat a korábbi borokkal – kár, hogy már csak pár tucat palack van belőle, a kóstolón résztvevő séfek párás szemmel magyarázták, milyen jól menne egy jól átsütött kacsához.

Ezt nálunk az étteremben sokat kellene magyarázni” – mondták a következő észak-rhȏne-völgyi syrah-ról. Igazuk van, a Saint-Joseph 2010-ből bár 35 dollár, nem egy barátságos bor. APax Syrah Kaliforniából már 50 dollárért elvihető, a Castelli-Knight Ranch 2011-es bora még meglehetősen „zöld”, éretlen, mint azt mellettünk megjegyezték: „narancssárga illata van”. Ezt már Kovács Nimród sem állta meg szó nélkül, félhangosan dörmögte maga elé „ez mutatja, mennyire jó a syrah-nk, csak nem ismeri a piac”. Igaza van, a 2011-es KNW Syrah Monopolediszkrét illatával nagyon szép, és még van benne bőven érlelési potenciál. 5000 forintos ára nem is annyira vészes, ha belegondolunk, hogy a következő syrah (igaz, ez 11% petite syrah-t is tartalmaz) 100 dollárba kerül. A Relentless fantázianevű kaliforniai Shafer Pincészet 2012-es terméke bár brutális benne az alkohol (15,8%), gyönyörű fekete csokis-crème brulée-s tétel.

„Az este másik nagy meglepetése a washingtoni DeLille Cellars D2-es bora. A D2 arra utal, hogy ez a pincészet úgynevezett második bora, ami az olcsóbb, kevésbé grandiózus borokat jelenti Bordeaux-ban, és ezek szerint már az USA-ban is. A D2 is cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítás, ám 40 dollárba kerül. Kérdés, milyen lehet a csúcs, ha már ez is páratlanul elegáns. A szakértőkkel beszélgetve az is felvetődik, hogy bezzeg a Château Mouton Rothschild „alsó polcos” bora, a Mouton Cadet a hozzáértő berkekben csak az Opel Kadett nevet viseli, mert bár olcsó, ellenben nem jó.

Szerény zárszó az est végén: a nagy nemzetközi presztízsborokkal az egri tételek is képesek felvenni a versenyt, kérdés, mikor fogják árban is utolérni őket – ha egyáltalán.

Forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20151124_Csucsra_jaratva__kostolojegyzet

Szólj hozzá!

2015.10.06. 11:30 Wine T. Ester

8. Kárpát-medencei Pálinka és Párlatverseny Kecelen

Címkék: pálinka pálinkaverseny kecel 2015

Nemes italok versenyeztek

Szombaton ért véget a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny Kecelen, amelyre öt országból 284 nemes ital érkezett. A megméretésen kiválasztották a megye legjobb gyümölcs- és szőlőpálinkáját

Bács-Kiskun Megye Legjobb Gyümölcspálinkája díjat, a Dél-alföldi Régió Legjobb Barackpálinkája díját a Madarasi Pálinkaház barackpálinkája nyerte el. Bács-Kiskun Megye Legjobb Szőlőpálinkája címet a Mátyás Irsai Szőlőpálinka kapta, mellyel a kiskőrösi Kunság- Szesz Zrt. nevezett a Kecelen megrendezett szakmai versenyre. Egy hete kezdődött meg nyolcadik alkalommal a keceli T.-G. Virágdekor középiskolában a Pálinka Ünnep, mely már a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny nevet viseli.

Téglás András címzetes igazgató lapunknak elmondta, Jakab István, az országgyűlés alelnöke vetette fel néhány éve, hogy a szakmai megméretésre a határokon túl élő magyar pálinkafőzők is nevezzenek, s az ismert közjogi méltóság a verseny elnevezője lett. A politikus pénteken látogatta meg a hat napig tartó szakmai rendezvénysorozatot, s azt javasolta, hogy a programsorozatot jövőre „ A magyar pálinka hete” elnevezéssel hirdessék meg.

Ennek minden alapja megvan, ugyanis a hétfőtől szombatig tartó rendezvénysorozat több volt, mint egy hétköznapi verseny. Hétfőn a bírálók szakmai felkészítése folyt Béli Géza és Krizl Edit pálinkamesterek, a verseny szakmai házigazdáinak a közreműködésével. A pálinkatréning után kedden 22 zsűritag bírálta a mintákat, egyénileg egy jól áttekinthető értékelési szempontrendszer alapján. Szerdán szakmai napot rendeztek az intézményben, ahol pálinkafőző-bemutatót, előadásokat tartottak a résztvevőknek. Csütörtökön Bor-, Pálinka-, és Párlatszépségversenyen pontozott a zsűri. Pénteken pedig az országban eddig egyedülálló módon társadalmi zsűri minősített 18 olyan mintát, amelyet a cégek külön erre a megméretésre neveztek be.

Téglás András azt mondta, hogy két szempont miatt invitálták a pálinkakedvelőket – 68 személyt – értékelni. Kíváncsiak voltak arra, hogy eltér-e a szakmai zsűri és a „civilek” véleménye a pálinkák minősítése során. Illetve minél többen vesznek részt egy-egy pontozásos versenyen, annál több szakavatott kedvelője lesz a magyar nemzeti italnak.

 

Szombaton a Kárpát-medencei Bor- és Pálinkalovagrendek találkozóját tartották Kecelen, mely rendezvény ünnepi megnyitójának a helyi Szentháromság Templom adott helyet. Burányi Roland plébános celebrálta a szentmisét, amelyen megáldották a pálinkákat. A lelkipásztor elmondta, hogy nem csak a jó kedv elősegítője a pálinka, de sebfertőtlenítőnek is használták a régi öregek.  Megállapította, hogy a világon a magyar pálinkánál jobb nincs, Olaszországban az olasz testvéreknek egy üveg szilvapálinkát vitt nemrég az atya, mely nagy elismerést váltott ki a meghívók körében.

„Ha Ádámnak a bibliai paradicsomban lett volna egy jó üveg pálinkája, akkor az istennek nem kellett volna asszonyt teremtenie. Az asszony harapott bele abba a bizonyos almába, amit nem kellett volna megtennie Évának. Ha abból az almából inkább pálinkát főztek volna, akkor másként alakul az emberiség története” – mondta humorosan a plébános. A templomban lovagrendi avatást is tartottak, amelyen a T.G. Pince Lovagrend tagjai közé fogadta Dobai Lászlónét, akinek az irsai pálinkája ezüst érmet kapott, illetve a programsorozat moderátorát, Kis Zoltán agrármérnököt. A programsorozat szombaton zárult eredményhirdetéssel.
 
Öt országból neveztek

A Pálinka Ünnepre 284 mintával neveztek, Csehországból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és Magyarországról. Minden olyan minta bronzérmet kapott, mely megfelelő volt és iható. Ezüstöt a jobb minőségű minták kapták, aranyat, pedig a nevezettek kevesebb, mint harmada. A pálinkák között klasszikus alma, szilva, barack, meggy cseresznye körte szerepelt nagy számban. De sörpárlattal, sommal, erdei gyümölcsökkel, szarvasgombával is találkozott a zsűri.

forrásom a http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/nemes-italok-versenyeztek-632508

Szólj hozzá!

2015.04.10. 07:37 Wine T. Ester

Nagy Kékfrankos Kóstoló 2015

Tisztelt Olvasó!

Ha még nem értesült róla, ezúton is felhívjuk figyelmét a Nagy Kékfrankos Kóstoló 2015 című rendezvényre!

Bővebb infók a www.kekfrankosmost.hu oldalon olvashatnak.

(X)

Szólj hozzá!

2015.03.12. 05:00 Wine T. Ester

A legjobb magyar vörösborok listája

Címkék: vörös bor borverseny 2014

Második alkalommal választotta ki a Vörös Borkiválóságokat az Országos Borszakértő Bizottság (OBB). A négynapos bírálatra 2014 végén került sor, a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott kötet pedig várhatóan 2015 tavaszán kerül a fogyasztók elé. A Nemzeti Borkiválóság Program keretében megjelenő kiadvány célja, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi közönség számára segítséget nyújtson a széles borkínálatban való eligazodásban. Cikkünkben a teljes lista olvasható.
 
Idén a bizottság nem választott rozéborokat, így kevesebb bort neveztek, mint tavaly. Összesen 321 tételt küldtek be a termelők, borkereskedők, amelyeket az OBB tagjai bíráltak négy nap leforgása alatt, egy tételt gyakran többször is visszakóstolva.

A 321 tételből összesen 185 bor kapott "csillagos" minősítést és kerül majd bele a Vörös Borkiválóság 2015 könyvbe. 3 csillagot 140 bor, 4 csillagot 42 bor, 5 csillagot pedig mindösszesen 3 bor kapott. A legmagasabb kategóriában, az 5 csillagosban, illetve a 4 csillagos borok között is a tavalyi évhez képest növekedés mutatkozott.

A legtöbb nevezett tétel 2011-es évjáratú, majd ezt követi szorosan a 2012-es év. A legidősebb bor, amit neveztek, 2006-ból származott. Ami a fajták megoszlását illeti, a házasítások domináltak, melyet követett Magyarország legtöbbet telepített szőlőfajtája, a kékfrankos, majd pedig a világfajták, illetve a kadarka. Ez utóbbiból összesen 17 nevezett tétel érkezett, és 11 jutott tovább, ezzel a fajta elérte a legjobb továbbjutási arányt.

5 csillagos tételek:


Fekete Borpince - Mókamester Cuvée 2011
Vesztergombi Pince - Turul 2012
Wassmann Pince - Cabernet franc 2012

4 csillagos tételek:

2HA Szőlőbirtok és Pincészet - Tabunello 2012
2HA Szőlőbirtok és Pincészet - Shiraz 2012
Bock Borászat - Villányi Bock Cuvée 2009
Bodri Pincészet - Faluhely Kékfrankos Válogatás 2011
Bott Frigyes - Kadarka 2013
Bott Frigyes - Kékfrankos 2013
Bősz Adrián - Szekszárdi Bikavér 2011
Csóbor Pincészet - Agárdi Cabernet Franc 2013
Dúzsi Tamás és Családja "Szegzárdi" Borászat - Görögszó 2011
Egri Korona Borház - Egri Cuvée Selection 2009
Eszterbauer Borászat - Tüke Szekszárdi Bikavér 2012
Fekete Borpince - Cabernet Sauvignon Válogatás 2011
Figula Pincészet - Bordoma és Farkasverem 2011
Garamvári Szőlőbirtok - Syrah 2012
Gere Attila Pincészete - Villányi Cabernet sauvignon barrique 2011
Gere Attila Pincészete - Kopar 2011
Gróf Buttler Borászat - Kékfrankos 2012
Günzer Zoltán Pincészete - Ördögárok 2009
Heumann Pincészet - Cabernet franc 2011
Ikon Borászat - Evangelista 2011
Ikon Borászat - Királyok 1199 2011
Iváncsics Pince - Quartett Cuvée 2012
Juhász Testvérek Pincészete - Egri Bikavér 2011
Konyári Pince - Sessio 2012
Szeleshát Szőlőbirtok - Cabernet Franc 2011
Takler Pince - Szekszárdi Bikavér Reserve 2009
Takler, Eszterbauer, Mészáros, Bodri - Etalon 2011
Twickel Szőlőbirtok - Kajmád Cabernet franc 2011
Vesztergombi Pince - Csaba Cuvée 2011
Villa Tolnay - Névtelen Cuvée 2008
Vitis Pince - Tolnai Cabernet Franc 2009
Wekler Családi Pincészet - Merlot 2008

3 csillagos tételek:

Ax & Ax Borászat - Balatonboglári Zweigelt Prémium 2011
Ax & Ax Borászat - Lajos T. 2011
Balga Családi Pincészet - Béke Cuvée 2011
Balla Géza Pincészet - Cabernet Franc Dűlőválogatás 2011
Balla Géza Pincészet- Fekete leányka 2012
Bezerics Borház - Shiraz 2011
Bock Borászat - Syrah 2011
Bodri Pincészet - Faluhely QV 2011
Bodri Pincészet - Optimus QV 2011
Bott Frigyes - Pinot noir 2013
Bősz Adrián - Emese 2011
Bujdosó Szőlőbirtok - Sirály 2012
Bujdosó Szőlőbirtok - Kokas 2009
Bukolyi Családi Birtok - Eger Cottage Vörös 2013
Csányi Pincészet - Chateau Teleki Cabernet Franc 2012
Csányi Pincészet - Chateau Teleki Cabernet Sauvignon 2011
Csillagvölgy Pincészet - Merlot 2012
Csóbor Pincészet - Agárdi Cabernet Sauvignon 2013
Dimenzió Borászat - Csízió 2012
Dimenzió Borászat - Sámán 2011
Domaine Edegger - Hilare 2012
Dúzsi Tamás és Családja "Szegzárdi" Borászat - Kékfrankos 2012
Egri Korona Borház - Egri Cabernet Sauvignon Selection 2009
Eszterbauer Borászat - Nagyapám 2013
Eszterbauer Borászat - Mesterünk 2011
Etyeki Kúria Borgazdaság - Pinot noir 2012
Etyeki Kúria Borgazdaság - Kúria Red 2012
Fáncsi Hegyi Pince - Cabernet Sauvignon 2013
Fekete Borpince - Cabernet Franc Válogatás 2011
Ferger-Módos Borászat - Senses Collection - Szekszárdi Kadarka 2012
Figula Pincészet - Balatonszőlősi Cabernet Sauvignon Öreghegy dűlő 2012
Figula Pincészet - 3 Vörös Cuvée 2012
Frittmann Borászat - Merlot 2011
Frittmann Borászat - Cabernet Franc 2009
Gajdos Pincészet - Bíbor Píbor 2009
Gál Lajos Pincészete - Pajados Egri Bikavér 2009
Gál Tibor Pincészet - Egri Bikavér Superior 2011
Gangl Borászat és Vinotéka - Soproni Kékfrankos 2009
Garger Pince - Kékfrankos Válogatás 2011
Garger Pince - Merlot Válogatás 2011
Gere Tamás és Zsolt Pincészet - Aureus 2007
Günzer Tamás Pincészete - Bocor Merlot 2011
Günzer Tamás Pincészete - Mátyás 2011
Günzer Zoltán Pincészete - Kadarka 2011
Haraszthy Pincészet - Pinot noir 2012
Heimann Családi Birtok - Birtokbor 2012
Heimann Családi Birtok - Szekszárdi Bikavér 2012
Heimann Családi Birtok - Barbár 2011
Hetényi János Pincészete - Kékfrankos 2011
Horváth Pince - Cabernet Franc 2012
Horváth Pince - Cabernet Sauvignon 2012
Iváncsics Pince - Soproni Kékfrankos 2012
Iváncsics Pince - Soproni Merlot 2012
Jandl Pince - Soproni Merlot 2012
Jekl Flóra - Il Primo 2012
Juhász Testvérek Pincészete - Kékfrankos Grand selection - 2009
Juhász Testvérek Pincészete - Cabernet sauvignon Grand selection 2009
Kálmán Pince - Pécselyi Kékfrankos 2011
Karner Gábor Kézműves Borászata - Boróka - Vitézföldi 2009
Katona Borház - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc 2012
Kertész Családi Pincészet - Pinot Noir 2011
Kislaki Bormanufaktúra - Pinot noir Válogatás 2012
Kislaki Bormanufaktúra - Jánoshegyi Kékfrankos 2011
Kiss Gábor - Enigma 2012
Kiss Gábor - Code 2012
Koch Borászat - Hajós-Bajai Kadarka 2013
Koch Borászat - Hajós-Bajai Cabernet sauvignon 2013
Kovács Borház - Cabernet Sauvignon 2013
Kovács Borház - Schwabenblut 2013
Kovács Nimród Borászat - Monopole Rhapsody 2011
L. Simon Borászat - Cabernet Sauvignon 2013
Lajvér Borház - Szekszárdi Cabernet sauvignon 2011
Lajvér Borház - Szekszárdi Bikavér 2011
Lesence Borászat - Rubino 2013
Linbrunn Pincészet - Kékfrankos 2012
Liszkay Boros Kúria és Borászat - Merlot 2011
Losonci Bálint - Pinot noir 2013
Losonci Bálint - Turán Mocus 2013
Losonci Bálint - Gereg 2011
Luka Pincészet - Pinot noir 2012
Luka Pincészet - Bor Brúnó Boldogság 2011
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok - Noblesse Cabernet franc 2009
Márkvárt Pince - Kékfrankos 2012
Maurer Pincészet - Kadarka Pirosbor 2013
Mayer Pince - Kopár 2011
Mészáros Pál Borház és Pince - Kadarka 2012
Mészáros Pál Borház és Pince - Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2012
Mészáros Pál Borház és Pince - Bikavér 2012
Németh János Pincészet - Cabernet sauvignon 2012
Óhegyi Pince - Vadász Cuvée 2012
Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Pinot Noir 2013
Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Pannonhalmi Tricollis 2013
Pfneiszl Bio Birtok - Merlot 2013
Pfneiszl Bio Birtok - Cabernet Sauvignon - Hugo a nyomunkban 2012
Pfneiszl Bio Birtok - Kékfrankos - Jégkorszak 2009
Planina Borház - Prím 2012
Polgár Pince - Credo 2011
Pósta Borház - Kadarka 2012
Riczu-Stier Pincészet - Villányi Merlot 2011
Riczu-Stier Pincészet - Villányi Cuvée 2011
Rókusfalvy Birtok - Etyek-Budai Pinot noir 2012
Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet - Villányi Pinot noir 2011
Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet - Villányi Cabernet franc 2011
Sauska Pincészet - Syrah 2011
Sauska Pincészet - Cuvée 7 2011
Schieber Pincészet - Merlot 2012
Schieber Pincészet - Cabernet franc Baranya-völgy dűlő selection 2012
Sebestyén Pince - Görögszói 2011
Skizo Bor - Vörös 2012
St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet - Áldás Egri Bikavér 2012
Sümegi és Fiai Pincészet - Cabernet Sauvignon Birtokbor 2012
Sümegi és Fiai Pincészet - Evidencia Cuvée 2012
Szecskő Pince - Cabernet franc 2012
Szeleshát Szőlőbirtok - Nomád 2009
Takler Pince - Kékfrankos Reserve 2012
Takler Pince - Syrah Reserve 2011
Taschner Borház - Soproni Kékfrankos Classic 2012
Thummerer Pince - Egri Bikavér Superior 2009
Thummerer Pince - Tekenőháti Merlot 2006
Thummerer Pince - Vili Papa Cuvée 2006
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete - a Régimódi 2013
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete - Cuvée Carissimae 2009
Toronyi Pince - Kadarka 2013
Toronyi Pince - Ringató 2013
Tűzkő Birtok - Merlot 2012
Twickel Szőlőbirtok - Gróf Zichy Szekszárdi Syrah 2012
Vesztergombi Pince - Cabernet sauvignon 2012
Vida Családi Borbirtok - Szekszárdi Öregtőkék Kadarkája - 2013
Vida Családi Borbirtok - Hidaspetre 2011
Vida Családi Borbirtok - La Vida 2011
Villa Tolnay - Magnus 2011
Vin Art Pincészet - Prémium Cabernet sauvignon 2011
Vin Art Pincészet - Csanád Cuvée 2011
Vinatus Szőlőbirtok - Cuvée IV. 2011
Vitis Pince - Tolnai Pinot Noir 2011
Vitis Pince - Pannon Merlot 2009
Vylyan Pincészet - Villányi Merlot 2011
Vylyan Pincészet - Villányi Cabernet franc 2011
Wassmann Pince - Portugieser 2013
Winelife Borászat - Kékfrankos 2012 
forrásom a http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-709612/2

Szólj hozzá!

2014.12.29. 08:38 Wine T. Ester

A legjobb pezsgőt mindenkinek!

Címkék: pezsgő 2014 pezsgőteszt

 A tíz legjobb magyar pezsgő

A szabadkai származású Törley Józsefnek nyomós oka lehetett, hogy 1882-ben, azon a macskakőforraló augusztus 1-jén a Péter-Pál utca 578. szám alatt Budafokra (akkor Promontor) telepítse reimsi pezsgőgyárát.

Pár évvel korábban, alapbor beszerző körútján mérte fel a környező borvidéket, és elismerően bólogatva megállapította, remek alapanyag terem Budafokon, illetve Etyeken és vonzáskörzetében. A budafoki mészkőpincéknek pedig legalább olyan jó a klímája, mint a champagne-i mészkőpincéknek.

Amúgy pezsgőgyárában a gépektől a technológián keresztül a pincemesterig minden és mindenki francia volt. Az 1890-es években már Törleyt ivott a magyar felső tízezer. Sőt még a Franciaországban is értékelték a budafoki buborékokat.

A Törley-pezsgő ma a megbízható középszer szinonimája. Akadnak elegánsabb, kifinomultabb tételei, de alapvetően tömegtermékek.

A többi már Szentesi dolga

A versenytársaknak így nincs igazán nehéz dolguk. A 2000-es évek eleje óta a Garamvári-pezsgők jelentenek komoly konkurenciát, mostanában Szentesi József bérpezsgészete forradalmasítja a magyar pezsgő minőségét, de akadnak olyan pincészetek, amelyek saját maguk készítik saját pezsgőjüket.

Szentesi 2009-ben kezdett el pezsgőzni Budafokon. A mészkőbe vájt érlelők kapacitását maximálisan kihasználva más pincészeteknek is elkészítette saját pezsgőjét.

A magyar borászatoknak nincs más dolguk, mint szuper minőségű alapbort szállítani a budafoki pincébe, a többi már Szentesi dolga.

Az első évben tizennégy, a második évben már huszonkilenc pincészet csatlakozott a mozgalomhoz, a számuk évről-évre egyre nő.

legtöbben 500-1000 közötti palackot készíttetnek, de vannak olyan nagyobb cégek, melyek eleve ötezer vagy még több palackban gondolkodnak.

A magyar pezsgő Szentesi szerint nem a Champagne szolgai utánzásáról szól. A chardonnay és a pinot noir mellett olyan fajtákból készülnek pezsgők, melyeket eddig csak bor formájában ismertünk. Favorit a furmint, a hárslevelű, de nyomul a rajnai rizling, a zöldveltelíni, sőt még a kadarka és a zweigelt is.

Újabb áttörés a magyar pezsgő frontján

A magyar pezsgők frontján idén újabb áttörés történt. A kísérletező kedvű somlói Kreinbacher pince komoly energiákat ölt a témába. Külön feldolgozót és érlelő pincét épített, ahol egy champagne-i pincemester, Christian Forget segítségével, ha jól tudjuk, champagne-i élesztővel faragták ki a négy forradalmi tételt: Kreinbacher Brut Classic, Brut Nature, Extra Dry, Prestige Brut.

Áttörés a magyar pezsgő frontján

Forrás: Táfelspicc

Olyan jól sikerültek, hogy ár-érték arányukat tekintve a tíz legjobb magyar pezsgőből az első négy helyet simán viszik. Ez van. Kóstoltuk vakon, fejen állva, a Brut Classic simán lenyomta a hasonló árkategóriájú Törley nyerspezsgőt, a Francois President-t, de még a Garamvári-pezsgőket is, pedig azok tényleg jók.

A tíz legjobb magyar pezsgő

Kreinbacher Brut Classic ( 85% furmint, 15% chardonnay, 10 g/l maradékcukorral) 3200 Ft

Intenzív habzás után apró buborékok szaladnak a felszínre. Gyümölcsössége dominál, illat alapján előbb jutna eszünkbe egy prosecco, mint pezsgő. De minél mélyebbre szagolunk a pohárban (egyébként Schott-Zwiesel Pure Riesling pohárból kóstoltuk a pezsgőket) a zöldalma, őszibarack, citrusfélék és hársméz mellett egyre több figyelmet harcol ki magának ásványossága. Rendkívüli élmény, amit a krémes textúra minden korty után csak fokozni tud. Ennyi pénzért normális proseccót is alig kapni, nem hogy pezsgőt. Ugyanezt Champagne-ban 10 000 forint magasságában kapjuk meg.

Kreinbacher Extra Dry (85% furmint, 15% chardonnay, 16 g/l maradékcukorral) 3200 Ft

Habzása intenzív, aztán pillanatok alatt átalakul borrá. Furcsa műfaj a pezsgő, jobb esetben a nagybor élmény fokozása, a buborékok ugyanis hamar a struktúra építés szerepét veszik át, olyan krémességet produkálva, amilyet egy csendes bor sosem lenne képes felmutatni. Zöldalma, körte, barack, mandula, minerális sós jegyek. Hiába, na, ebben a formában is kiütközik Somló védjegye. Tobzódnak a zamatok, nagyon finom, életöröm, és hasonló pozitív gondolatok.

Elegancia, elegancia, elegancia

Forrás: Táfelspicc

Kreinbacher Brut Nature (100% furmint nyerspezsgő). 4300 Ft

A nyerspezsgő azt jelenti, hogy nem adtak hozzá tirázs likőrt. Így még jobban érvényesül a terroir adta sós-ásványos karakter, melyet keretbe foglal a citrusokból, mezei virágokból álló aromavilág. Nemes, elegáns, csontszáraz a korty, igazából a vájtfülüek értékelik a leginkább. Haladó pezsgőrajongóknak ajánlott.

Kreinbacher Prestige Brut (100 % furmint, 9 g/l maradékcukorral). 4300 Ft

Golden alma, virágok, méz, citrusfélék, ásványosság. Becsapós, mert elsőre az intenzív habzás után úgy érezzük, a széndioxid egyszerűen elillant. De aztán a szénsavasság egyre bizsergetőbb formában tér vissza, fokozva ezzel az intenzív gyümölcsös-ásványos aromákat. Elegancia, elegancia, elegancia.

Sauska Tokaj Extra Brut 6950 Ft

Ha valamiért nem versenyképes ez a tétel, az az ára. Ha választani kellene, inkább vennénk két Kreinbachert egy Sauska árán. Bár az tagadhatatlan, hogy kifinomultságban és eleganciában ez a pezsgő már-már a Kreinbacher tételeken is túltesz. Amit buborék szinten krémes struktúrában produkál, az csak a legnagyobbakkal, konkrétan az eredeti Champagne-okkal vethető össze. Ha csak a struktúrát néznék, ez a pezsgő lenne a teszt győztese. Amúgy furmint, hárslevelű és chardonnay elegye, gyümölcsös-ásványos illattal, intenzív aromákkal, hosszú-hosszú utóízzel.

Csak a legnagyobbakkal, konkrétan az eredeti Champagne-okkal vethető össze

Forrás: Táfelspicc

Demeter Zoltán Brut Nature 2011 8950 Ft

Egzotikus illat: bergamot, grapefruit, mandarin, hárs, akác, csipkebogyó, vaníliás sütemény. Champagne-i élesztővel készült, az élesztősség ennél a pezsgőnél a legmarkánsabb, ezért is idézi a nagy champagne-okat. Csontszáraz, buborékjai a legapróbbak, szerkezete a legkrémesebb. Az ára mindezzel együtt értelmezhetetlen a hazai piacon. A tokaji Demeter-borok csak nemzetközi szinten értelmezhetőek, hazai szinten kvázi megfizethetetlenek. Ez is a Szentesi-pezsgészetben készült.

Ez is a Szentesi-pezsgészetben készült

Forrás: Táfelspicc

Tokaj Nobilis Pezsgő 2011 4950 Ft

A Szentesi-féle pezsgőmanufaktúrában készült 100 %-ban dűlőszelektált furmintból. Visszafogott, elegáns illatában a virágok és az ásványosság dominál a gyümölcsök rovására. Leheletnyi élesztős aroma is bevillan, de aztán eltűnik. Krémes, finoman savas struktúra,

Weninger Brut Nature Chardonnay 2010 4950 Ft

Már négy, sőt lassan öt éves, de az idő még nem hagyott nyomot rajta. Kirobbanó, friss, falusi tisztaszoba illat, borsalmával, körtével, süteménnyel. A fajtajelleg háttérbe szorul, sós-ásványos jegyek dominálnak ízben. Érezni benne az organikusan termelt szőlő tisztaságát. Struktúrája krémes, savai domesztikáltak, íze intenzív. Szentesi gyereke ez is.

Légli Riseling Sec 2009 3950 Ft

A fajtajelleg illatban is felismerhető, igen , ez rajnai rizling. Zöldfűszerek, egres, zöld szilva, rebarbara az illatban. Íze kedves, szintén zöldek uralják, friss, üdítő. Már majdnem hat éves, de olyan friss, mint egy sauvignon blanc. Pezsgése intenzív, aztán elcsendesedve mocorognak benne a buborékok, a krémes struktúrát építve. Savai virgoncak, utóíze hosszú. Az egyik legszebb a sorban. Szentesi gyerek szintén.

Savai virgoncak, utóíze hosszú

Forrás: Táfelspicc

Heimann Rosé de Noir 2011 4750 Ft

Hagymahéj szín, ránézésre semmi különös. Hanem az illata-íze, az bizony intenzív. Zöldfűszerek és piros bogyós gyümölcsök harmonikus elegye. Kellemesen szárító savak és némi tannin kíséri az utóízt. Szentesi istállójából került ki ez is. Egy kissé túl van árazva. De hát mi nem a magyar borpiacon?

Zöldfűszerek és piros bogyós gyümölcsök harmonikus elegye

Forrás: Táfelspicc a http://www.origo.hu/tafelspicc/ital/20141226-a-tiz-legjobb-magyar-pezsgo.html oldalról.

Szólj hozzá!

2014.12.27. 15:06 Wine T. Ester

Pezsgőteszt 2014 végén max. 800 -ért....

Címkék: pezsgő 2014 pezsgőteszt

Nagy pezsgőteszt: A legolcsóbb a legjobb

Ebben az évben az utolsó tesztünkben a szilveszteri bulik és az éjféli koccintás elengedhetetlen italára, a pezsgőre esett a választásunk.
Hirdetés
Fütő Beáta, WSET Advanced okleveles szakíró, 
a Poppmood pezsgőblog szerzője

Azok közül is az édeseket teszteltük, azokat, amelyek nem kerülnek többe 800 forintnál. Vásárláskor mi magunk is meglepődtünk, hogy milyen széles a választék ezen a palettán.

Így készül! 

Hazánkban a legtöbb édes pezsgő tartályban születik. A méthode charmat módszert az olasz Martinotti kezdte kifejleszteni a 19. század végén, de az eljárás a nevét végül továbbfejlesztőjéről, a francia Eugéne Charmatról kapta – kezdi Fütő Beáta, WSET Advanced okleveles szakíró, a Poppmood pezsgőblog szerzője. – A tartályban a bor cukor és élesztő hozzáadásával újraerjed – vagyis a buborékok természetes úton kerülnek bele a pezsgőbe –, majd az italt néhány hétig vagy hónapig érlelik, beállítják a cukortartalmát, végül szűrve palackokba töltik, legalább 3, de leginkább 4,5–5,5 bar nyomással. A legédesebbek az 50 g/l feletti doux pezsgők, egy félszáraz, azaz demi-sec 33–50 g/l cukrot tartalmaz, míg ez alatt már sec (35 g/l alatti) és extra dry pezsgőket találunk.  

Legyünk résen 
A gyöngyöző- és habzóborok legtöbbje szén-dioxid hozzáadással készül, ezért címkéjükön nem szerepelhet a pezsgő kifejezés. Ellenőrizzük a címkén a származási helyet, amelyet a gyártó kötelezően feltüntet. A nosztalgikus cirill betűs márka esetünkben például Izsákon készült, de az elegáns francia kifejezések sem azt jelentik, hogy francia pezsgőt kortyolhatunk. Felejtsük el az üveg szájába tett kiskanalat, pusztán legenda, hogy segít megőrizni a pezsgő szénsavtartalmát.

Tippek, trükkök 
A palackot hűtsük 5-8 fok hőmérsékletre; ezt gyorsabban elérhetjük, ha a hűtőszekrény helyett jégvödörbe, jég és víz keverékébe tesszük. Ügyeljünk a biztonságra! Ha elegánsan szeretnénk kibontani, a nyomásnak óvatosan ellentartva egy halk szisszenéssel nyissuk ki a palackot.  A poharat mindig a talpánál vagy száránál fogjuk, így pezsgőnk nem melegszik fel túl hamar kezünktől.

 

Könnyed megoldás

Ha a címkén az asti szót látjuk, akkor az egy könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú, gyümölcsös ízű pezsgőt jelöl, amelyet közvetlenül mustból erjesztettek.


 

forrásom a http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/nagy-pezsgoteszt-a-legolcsobb-a-legjobb-2315591

Szólj hozzá!