HTML

Borteszt Online

Bortesztek, borírások, borkritikák, vásárlási útmutatók ( hogy ne a saját hibádból tanulj...:-)

Kereső címkék

**** (2) ***/**** (2) 0 pont (1) 10 pont (1) 120 (5) 1972 (1) 1983 (1) 1993 (1) 1997 (4) 1998 (2) 1999 (3) 1 9 pont (1) 1 er cru (2) 1 pont (1) 2.5 pont (2) 2000 (14) 2001 (8) 2002 (20) 2003 (54) 2004 (57) 2004 olaszrizling (1) 2005 (101) 2006 (272) 2007 (136) 2008 (24) 2009 (8) 2010 (4) 2011 (8) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (4) 2 pont (10) 3.5 pont (13) 3 pont (32) 4.5 pont (14) 4/5 pont (7) 4 pont (88) 5.5 pont (3) 5/5 pont (4) 58 pont (2) 59 pont (1) 5 pont (86) 5 puttonyos (3) 6.5 pont (2) 6/5 pont (2) 61 pont (3) 64 pont (2) 65 pont (2) 66 pont (3) 67 pont (4) 68 pont (5) 69 pont (6) 6 pont (91) 6 putonyos (1) 6 puttonyos (9) 7.5 pont (4) 70 pont (5) 71 pont (4) 72 pont (5) 73 pont (6) 74 pont (2) 75 pont (3) 76 pont (6) 77 pont (5) 78 pont (6) 79 pont (2) 7 es hordó (1) 7 pont (66) 8.5 pont (4) 8.8 pont (1) 80 pont (8) 81 pont (8) 82 pont (7) 83 pont (2) 84 pont (6) 85 pont (8) 86 pont (10) 87 pont (9) 88 pont (3) 89 pont (6) 8 pont (26) 90 pont (1) 91 pont (2) 92 pont (2) 94 pont (1) 95 pont (1) 9és5 pont (1) 9 pont (5) ákos pince (1) albor (1) áldás (2) áldozói kereklevelű (1) alföld (1) alma mézbor (1) aloxe corton (1) Alsace (1) altanus (1) amáta (1) andrea (1) andreas ebner (2) andré jalbert (1) arany sárfehér (1) árvay (1) árvay és társa (1) árvay és társa pincészet (1) aszú (13) áts károly (2) aurelius (1) a kutyafáját (3) babits pince (1) badacsony (16) badarka (1) baglas cuvée (1) bakonyi péter (1) balassa (1) balassabor (2) balaton (3) balatonboglár (8) balatonfőkajár (3) balatonfüred csopak (2) balatonlelle (2) balatonszőlős (4) balf (1) balla (1) balla géza (2) bandérium (2) barbár (1) bárdos sarolta (2) barrik (1) barrique (7) bátaapáti (1) báta cuvée (1) battonage (1) bazaltbor (8) bb (1) beaujolais (1) béla és bandi pince (1) belga boros chardonnay (1) benza györgy (1) béres (3) béres pince (1) bikavér (9) bikavér superior (1) biovitis (1) birtok (1) blanc (1) blaufränkisch (3) blum jános (1) bock (5) bócsa (1) bodegas artesanas (1) bodri (4) bodri pince (1) bodrogkeresztúr (1) bolyhos (1) bolyki (4) bolyki pince (1) bor (7) borbély (1) bordeaux (1) borpalota (1) borteszt (3) borverseny (1) bősz (1) bősz adrián (1) bott frigyes (3) bott pince (2) bozóky (1) brunello di montalcino (2) buda (1) budai (1) budai zöld (1) budajenő (1) bujdosó (4) bukolyi (1) bukolyi lászló (1) bulgarini (1) bürgerspital (1) bussai (1) bussay (8) bussay lászló (1) buttler (2) cabenet sauvignon (1) cabernet (3) cabernet franc (21) cabernet rosé (1) cabernet sauvignon (29) cabernet sauvignon cabernet franc (1) cabernet syrah (1) cabernoir (1) capanna (1) carissimae (2) carmenere (1) castellani bianco (1) castello banfi (1) castel giocondo (1) cellars (2) centaur (1) cervaes (3) cervates (1) cézár pince (1) chablis (2) chardonnay (29) chateau (2) chateau dereszla (3) château dereszla (1) chateau kajmád (2) château kajmád (1) chateau langoiran (1) chateau megyer (2) chateau vanda bormanufaktúra (1) cheteau kajmád (1) chianti (1) chile (1) chrisma (1) ciacci piccolomini daragonia (1) cigánymeggy (1) civilis qv (1) concubina (2) concubina fehér (1) csaba (1) csakegyszóval (1) csáky dűlő (1) csanádi pincészet (1) csányi pince (1) csengőd (4) cserszegi fűszeres (2) cse ki pince (1) csibész (1) csobánc (3) csóbor pincészet (1) csomorika (1) csopak (7) csordás fodor (1) csörnyeföld (4) cuveé (2) cuvee (1) cuvée (23) cuvée 7 (2) cuvée carissimae (1) dac (1) da vino domaine ceptura rouge (1) debrő (3) debrői hárslevelű (1) degenfeld (3) dél (1) dél-balaton (1) dél afrika (1) dél balaton (2) del cinghiale (1) demeter (2) demeter zoltán (9) dénes (1) dénes hegybirtok (1) de gotho (1) dhc (1) dióbor (1) diós (1) Disznókő (1) disznókő (4) dobogó (1) dobogó pincészet (1) dolium (2) don (3) don simon (2) dr. axchs (3) dry (1) duennium (3) dula (1) dula bence (3) dunaszekcső (2) dúzsi (3) dúzsi tamás (6) ebner (2) eger (50) egerszalók (1) egerszólát (4) egervin (1) egri (1) egri bikavér (3) egri bikavérei (1) egri korona borház (2) eisenberg (1) elegance (1) el emperador (1) enjingi (1) erdély (2) erdőbénye (1) erdős borászat (1) ermitage (2) esküvé (3) essencia (1) eszterbauer (2) eszter bora (1) etyek (4) etyeki kúria (5) etyek buda (1) eva’s vineyard (1) excellence (1) ezerejó (1) ezerjó (10) ezredes (1) fattoria la magia (1) fehér (1) fehérvári károly (1) feind (5) feind borház (1) feind pincészet (1) fekete béla (1) fekete leányka (1) ferenc hegy (1) figula (5) figula mihály (3) figula pincészet (1) fine wine (1) finy (1) főbor (4) follin arbelet (1) font (8) fontányi (1) font pincészet (2) franc (1) francia (1) franc merlot (1) fratelli speri (1) fritsch (1) frittmann (12) fülöp (1) Furmint (1) furmint (53) fütyülős mézes barack (1) gál (1) gál lajos (5) gál tibor (5) gangl (1) garamvári (1) gedeon birtok (1) gella (1) gellavilla (1) gere (3) gere & weninger (1) gere attila (6) gere tamás (1) gere tamás és zsolt (1) gerumí garda (1) géza (1) goats do roam (1) gonda jános (1) gorelli (1) görögszó (1) götz (1) gőzmalmos (1) gran hacienda (1) grasevina (4) gris (1) gróf buttler (6) gróf buttler pince (1) gróf festetics (2) gróf károlyi (1) grüner veltliner (1) günzer (1) günzer tamás (3) gyöngyöspata (1) györgykovács (4) györgykovács imre (4) hagymási (1) hajós (1) halewood (1) halewood feteasca neagra (1) hárslevelű (19) harsona (1) hauer pince (2) hegybirtok (1) heimann (11) heimann cervaes (1) heimann zoltán (1) heinrich (1) hétszőlő (1) heumann (1) heumann pincészet (4) hilltop (5) hollókői mihály (1) hollóvár (2) hollóvár pincészet (2) homonna (2) homonna attila (1) horváth borház (2) horváth pince (1) hosszúhetény (2) hungarovin (1) id. lovró ferenc (1) id. schunk józsef (1) il poggione (1) immortal (1) infusio (2) insoglio (1) ipacs szabo istván (1) irsai (4) irsai olivér (6) istenhegy (1) istvándy (2) jandl (1) jásdi (2) jásdi istván (1) jásdi pince (1) jekl (2) juhász (1) juhász pincészet (1) juhász tibor (1) juhfark (8) juliusspital (1) kadarissimo (1) kadarka (25) kajmád (1) kajszibarack (1) kakas dűlő (1) kaló imre (3) kannásbor (1) karádi & berger (1) karádi és berger (2) karner gábor (1) kecskés (1) keindl (1) kékfrankos (46) kék medoc (1) keller (1) kereklevelű (1) kerkaborum (4) kerschbaum (1) kertész (1) kései szüret (2) késői szüret (1) késői szüretelésű (1) késői szüretelésű házasítás (1) kéthely (2) kikelet (1) kikelet pince (1) királyleányka (2) kiskunhalas (1) kislaki bormanufaktúra (1) kiss gábor (6) kiss gábor pincészete (1) kiss pince (1) kőlyuk (1) konyári (6) konyári pince (1) kopár (2) kopár dűlő (2) köpcös (4) köpcös pince (1) kovács tibor (1) kövérszőlő (1) kövidinka (4) kreinbacher (2) kreinbacher birtok (2) krutzler (1) kunság (1) kunsági (1) landord (1) lapis dűlő (1) laposa (2) laposa józsef (1) laposa pince (1) lászló (1) látrány (1) lazeretti (1) leányka (1) légli (4) légli 333 (1) légli géza (1) légli ottó (4) lelovits (1) lesencefalu (1) les vercots (1) le potazzine (1) le sommelier (3) liptai zsolt (1) liszt pince (1) loliense (1) london wine fair top 100 (1) lőrincz györgy (15) losonci (1) ludányi andrás (1) luka pincészet (1) maczko (1) maczkó róbert (2) mágus (2) majoros (1) majoros lászló (1) malatinszky (2) malatinszky csaba (4) malatinszky kúria (2) máléhegy (1) máléhegyi (1) mály (1) mandolás (1) mandulabor (1) marchesi di frescobaldi (1) marci (1) marketing (1) máté (1) máté mantus (1) mátra (2) mátraalja (1) mátra hill (1) maul pince (1) maurel vedeau (1) mayer (4) megyer (1) mendoza (1) ménesi kadarka (1) ménesi mustos fehére (1) merengő (2) merfelsz (1) merlot (28) merlot 2002 (1) merula cuvée (1) merum cuvée (1) mészáros (2) mészáros pál (2) mészáros pince (3) metha thema (2) mézes mály (1) mezey (1) mezey mayer dula pincészet (1) méze (1) mihalj (1) miklóscsabi (3) miklós csaba (1) mittelburgenland (1) mőcsény (1) molnár péter (1) monarchia (3) monarchia cellars (1) monarchia pincészet (1) monarchia selection (1) montana (1) mont de milieu (1) mór (7) mozsgó (1) müller jános (1) muscat lunel (2) muscat ottonel (1) művelt alkoholista (1) nachbil sangiovese (1) nagyapám bora (1) nagyréde (2) nagy eged (1) napbor (3) németh (2) németh attila (5) németh gábor (1) németh jános (1) neszmély (5) new generation (1) nobilis (1) noblesse (3) noir (2) nyakas (10) nyakas pince (1) nyakas pincészet (1) nyári ödön (3) nyúl (1) obsessio (1) olasz (2) olaszország (1) olaszrizling (69) olivér (3) olivier leflaive (1) oportó (1) ördöngős (1) öregbaglas (2) öreg tőkék bora (1) oremus (4) orsolya (3) orsolya pince (4) orsolya pincészet (1) ősi családi pincészet (1) ostoros (2) oszvald pincészet (1) ötpontos (1) palandor (1) pálinka (1) pálos miklós (1) pannonhalma (4) pannonhalmi apátság (1) pannonhalmi apátsági pincészet (3) patrícius (1) patricius (2) patricius borház (1) pauleczki (1) pécs (4) pécsely (1) pécsi püspöki pincészet (3) pécsvárad (2) perle (1) pezsgő (2) pezsgőteszt (2) pfneisl (1) pfneiszl (1) pinot (3) pinot blanc (6) pinot gris (8) pinot noir (42) podrum belje (1) poggio di castellare (1) pók tamás (1) polgár (3) polgár pince (1) polgár pincészet (1) polgár zoltán (2) pontrendszer (1) porkoláb cuvée (1) portugieser (25) premiere cotes de bordeaux (1) prestige (1) primus (2) q cuvée (1) rajnai (3) rajnai rizling (12) ráspi (11) ráspi józsef (1) régimódi (1) renana (1) reserva (1) reserve (6) Riesling (1) riesling (2) riesling kabinett (1) rizling (11) rizling2 (1) rizling válogatás (2) rókusfalvy (1) románia (2) rose (1) rosé (9) rosé cuvée (1) rosé figula (1) rosso di montalcino (2) róth (1) róth pincészet (1) royal (1) royal tokaji (1) rozé (26) rózsakert (1) rózsakő (1) ruppert ákos (1) s (1) salentein (1) sanctus (1) santa rita (5) sárfehér (1) sárgamuskotály (1) sasso di sole (1) sauska (3) sauska pincészet (2) sauvignon (3) sauvignon blanc (21) scheller (1) scheller szőlőbirtok (1) schiefer (1) sebestyén (1) sebestyén pince (2) Selection (1) selection (7) selection nagy eged (1) sessio (1) shiraz (6) sigillum (1) sigillum loliense (1) sike (1) sike tamás (3) siklós (4) siller (6) simon (4) simon pincészet (1) sipos borház és vendégház (1) soltvadkert (11) solus (1) solymász (1) somlai hárslevelű (1) somlai pince (1) somlo (1) somló (28) somlói apátsági pince (1) somlói apátsági pincetramini (1) somlói juhfark (1) sopron (19) soproni kékfrankos rozé (1) sóskút selection (1) spanyolország (1) spar pincemester (1) speri classico (1) spern steiner (1) spérn steiner (1) spiegelberg istván (1) st. (1) st. andrea (23) stílusgyakorlat (1) strekov (1) sümegi (1) sümegprága (1) svatovavrinecke (1) Syrah (1) syrah (15) szabó zoltán (1) szárhegy (1) szász (1) szászi (4) szászi endre (4) szecskő tamás (1) szegzárdi (1) szekszálr (1) szekszárd (63) szekszárdi bikavér (1) szekszárd zrt. (1) szeleshát (1) szél fiai (2) szél géza (1) szemelt rizling (1) szemes dél (1) szemes józsef (1) szende (1) szentantalfa (1) szentesi józsef (1) szentesi pince (4) szentgyörgyhegy (1) szentgyörgy hegy (1) szentgyörgy pince (1) szent gaál (1) szent gaál pince (2) szent györgy hegyi (2) szent ilona (1) szent istván korona (1) szent tamás (1) szepsy (5) szerelmi dűlő (1) szeremley (5) szigliget (2) szilágyi pince (1) szlovákia (2) szőke mátyás (1) szőke mátyás és zoltán (1) szöllősi pincészet (1) szőlőskislak (2) szomolya (2) szó lá ti (1) szt. gaál (1) szt. gaál pince (1) szt. gaál pincészet (1) szürkebarát (4) tabdi (1) takács (2) takács lajos (2) takler (7) takler pince (2) takler pincészet (1) talentum (1) tamás (3) tamás & zsolt (1) tamás pince (3) taposó kút küvé (1) taschner (1) teleki (3) tempranillo (1) tenor (1) tenuta oliveto (1) tercett (1) terézia (1) tesco (1) thummerer (2) thummerer pincészet (1) tibor (1) tiffán (2) tiffan (1) tiffán ede és zsolt (1) tiffán imre & fia (1) tisli (1) tóbérc dűlő (1) tök (8) tokaj (50) tokajicum (2) tokaji aszú (1) tokaji furmint (1) tokaj hegyalja (8) tokaj kereskedőház (1) tokaj nobilis (5) tokaj royal (1) tolna (3) tolnay (1) tornai (1) tornai pincészet (4) torres sangre de toro (1) tóth és tóth (1) tóth istván (3) tóth sándor (1) tramini (5) treii gratia küvé (1) trilógia (1) turay pincészet (1) tüske (1) tüske pince (3) tűzkő (2) tűzkő birtok (1) ucceliera (1) uccelliera (1) úrágya (1) úrráteszi (1) vabrik (1) válogatás (4) varga árpi (1) varsányi pince (2) vásárhelyi szilárd (1) vass (1) veresföld (2) verpelét (1) vesztergombi (3) vesztergombi józsef (2) vesztergombi pince (1) vida (1) vida péter (2) villa (1) villány (80) villányi (2) villányi merlot (1) villay tolnay (1) villa márika (1) villa quaiar (4) villa tolnay (8) vinarija kovačević (1) vincze béla (3) vincze cuvée (1) viniqum (1) vino tavola (1) vinum somlaicum (1) viognier (1) vitényi (1) vivamus (1) vlašský (1) vörcsök (2) vörös (1) vylyan (18) vylyan borászat (1) vylyan evolution (1) w. fevre (1) walter gyula (2) wassmann (1) weinhaus (1) wekler családi pincészet (1) weninger (6) weninger & gere (1) weninger gere (1) weninger pincészet (2) wine princess (1) wunderlich (1) würzburger pfaffenberg (1) xy (1) z (1) zala (2) zemplén (2) zengő (1) zenit (2) zenit müller thurgau (1) zöldveltelini (2) zöld veltelini (3) zoltán (1) zsindelyes (1) zweigelt (6) (2) selection (1) „áldás” (1) „montmains” (1) Címkefelhő

Linkblog

Bortesztek innen-onnan, a teljesség igénye nélkül. Tesztbeküldés: tester@fw.hu

2014.12.29. 08:38 Wine T. Ester

A legjobb pezsgőt mindenkinek!

Címkék: pezsgő 2014 pezsgőteszt

 A tíz legjobb magyar pezsgő

A szabadkai származású Törley Józsefnek nyomós oka lehetett, hogy 1882-ben, azon a macskakőforraló augusztus 1-jén a Péter-Pál utca 578. szám alatt Budafokra (akkor Promontor) telepítse reimsi pezsgőgyárát.

Pár évvel korábban, alapbor beszerző körútján mérte fel a környező borvidéket, és elismerően bólogatva megállapította, remek alapanyag terem Budafokon, illetve Etyeken és vonzáskörzetében. A budafoki mészkőpincéknek pedig legalább olyan jó a klímája, mint a champagne-i mészkőpincéknek.

Amúgy pezsgőgyárában a gépektől a technológián keresztül a pincemesterig minden és mindenki francia volt. Az 1890-es években már Törleyt ivott a magyar felső tízezer. Sőt még a Franciaországban is értékelték a budafoki buborékokat.

A Törley-pezsgő ma a megbízható középszer szinonimája. Akadnak elegánsabb, kifinomultabb tételei, de alapvetően tömegtermékek.

A többi már Szentesi dolga

A versenytársaknak így nincs igazán nehéz dolguk. A 2000-es évek eleje óta a Garamvári-pezsgők jelentenek komoly konkurenciát, mostanában Szentesi József bérpezsgészete forradalmasítja a magyar pezsgő minőségét, de akadnak olyan pincészetek, amelyek saját maguk készítik saját pezsgőjüket.

Szentesi 2009-ben kezdett el pezsgőzni Budafokon. A mészkőbe vájt érlelők kapacitását maximálisan kihasználva más pincészeteknek is elkészítette saját pezsgőjét.

A magyar borászatoknak nincs más dolguk, mint szuper minőségű alapbort szállítani a budafoki pincébe, a többi már Szentesi dolga.

Az első évben tizennégy, a második évben már huszonkilenc pincészet csatlakozott a mozgalomhoz, a számuk évről-évre egyre nő.

legtöbben 500-1000 közötti palackot készíttetnek, de vannak olyan nagyobb cégek, melyek eleve ötezer vagy még több palackban gondolkodnak.

A magyar pezsgő Szentesi szerint nem a Champagne szolgai utánzásáról szól. A chardonnay és a pinot noir mellett olyan fajtákból készülnek pezsgők, melyeket eddig csak bor formájában ismertünk. Favorit a furmint, a hárslevelű, de nyomul a rajnai rizling, a zöldveltelíni, sőt még a kadarka és a zweigelt is.

Újabb áttörés a magyar pezsgő frontján

A magyar pezsgők frontján idén újabb áttörés történt. A kísérletező kedvű somlói Kreinbacher pince komoly energiákat ölt a témába. Külön feldolgozót és érlelő pincét épített, ahol egy champagne-i pincemester, Christian Forget segítségével, ha jól tudjuk, champagne-i élesztővel faragták ki a négy forradalmi tételt: Kreinbacher Brut Classic, Brut Nature, Extra Dry, Prestige Brut.

Áttörés a magyar pezsgő frontján

Forrás: Táfelspicc

Olyan jól sikerültek, hogy ár-érték arányukat tekintve a tíz legjobb magyar pezsgőből az első négy helyet simán viszik. Ez van. Kóstoltuk vakon, fejen állva, a Brut Classic simán lenyomta a hasonló árkategóriájú Törley nyerspezsgőt, a Francois President-t, de még a Garamvári-pezsgőket is, pedig azok tényleg jók.

A tíz legjobb magyar pezsgő

Kreinbacher Brut Classic ( 85% furmint, 15% chardonnay, 10 g/l maradékcukorral) 3200 Ft

Intenzív habzás után apró buborékok szaladnak a felszínre. Gyümölcsössége dominál, illat alapján előbb jutna eszünkbe egy prosecco, mint pezsgő. De minél mélyebbre szagolunk a pohárban (egyébként Schott-Zwiesel Pure Riesling pohárból kóstoltuk a pezsgőket) a zöldalma, őszibarack, citrusfélék és hársméz mellett egyre több figyelmet harcol ki magának ásványossága. Rendkívüli élmény, amit a krémes textúra minden korty után csak fokozni tud. Ennyi pénzért normális proseccót is alig kapni, nem hogy pezsgőt. Ugyanezt Champagne-ban 10 000 forint magasságában kapjuk meg.

Kreinbacher Extra Dry (85% furmint, 15% chardonnay, 16 g/l maradékcukorral) 3200 Ft

Habzása intenzív, aztán pillanatok alatt átalakul borrá. Furcsa műfaj a pezsgő, jobb esetben a nagybor élmény fokozása, a buborékok ugyanis hamar a struktúra építés szerepét veszik át, olyan krémességet produkálva, amilyet egy csendes bor sosem lenne képes felmutatni. Zöldalma, körte, barack, mandula, minerális sós jegyek. Hiába, na, ebben a formában is kiütközik Somló védjegye. Tobzódnak a zamatok, nagyon finom, életöröm, és hasonló pozitív gondolatok.

Elegancia, elegancia, elegancia

Forrás: Táfelspicc

Kreinbacher Brut Nature (100% furmint nyerspezsgő). 4300 Ft

A nyerspezsgő azt jelenti, hogy nem adtak hozzá tirázs likőrt. Így még jobban érvényesül a terroir adta sós-ásványos karakter, melyet keretbe foglal a citrusokból, mezei virágokból álló aromavilág. Nemes, elegáns, csontszáraz a korty, igazából a vájtfülüek értékelik a leginkább. Haladó pezsgőrajongóknak ajánlott.

Kreinbacher Prestige Brut (100 % furmint, 9 g/l maradékcukorral). 4300 Ft

Golden alma, virágok, méz, citrusfélék, ásványosság. Becsapós, mert elsőre az intenzív habzás után úgy érezzük, a széndioxid egyszerűen elillant. De aztán a szénsavasság egyre bizsergetőbb formában tér vissza, fokozva ezzel az intenzív gyümölcsös-ásványos aromákat. Elegancia, elegancia, elegancia.

Sauska Tokaj Extra Brut 6950 Ft

Ha valamiért nem versenyképes ez a tétel, az az ára. Ha választani kellene, inkább vennénk két Kreinbachert egy Sauska árán. Bár az tagadhatatlan, hogy kifinomultságban és eleganciában ez a pezsgő már-már a Kreinbacher tételeken is túltesz. Amit buborék szinten krémes struktúrában produkál, az csak a legnagyobbakkal, konkrétan az eredeti Champagne-okkal vethető össze. Ha csak a struktúrát néznék, ez a pezsgő lenne a teszt győztese. Amúgy furmint, hárslevelű és chardonnay elegye, gyümölcsös-ásványos illattal, intenzív aromákkal, hosszú-hosszú utóízzel.

Csak a legnagyobbakkal, konkrétan az eredeti Champagne-okkal vethető össze

Forrás: Táfelspicc

Demeter Zoltán Brut Nature 2011 8950 Ft

Egzotikus illat: bergamot, grapefruit, mandarin, hárs, akác, csipkebogyó, vaníliás sütemény. Champagne-i élesztővel készült, az élesztősség ennél a pezsgőnél a legmarkánsabb, ezért is idézi a nagy champagne-okat. Csontszáraz, buborékjai a legapróbbak, szerkezete a legkrémesebb. Az ára mindezzel együtt értelmezhetetlen a hazai piacon. A tokaji Demeter-borok csak nemzetközi szinten értelmezhetőek, hazai szinten kvázi megfizethetetlenek. Ez is a Szentesi-pezsgészetben készült.

Ez is a Szentesi-pezsgészetben készült

Forrás: Táfelspicc

Tokaj Nobilis Pezsgő 2011 4950 Ft

A Szentesi-féle pezsgőmanufaktúrában készült 100 %-ban dűlőszelektált furmintból. Visszafogott, elegáns illatában a virágok és az ásványosság dominál a gyümölcsök rovására. Leheletnyi élesztős aroma is bevillan, de aztán eltűnik. Krémes, finoman savas struktúra,

Weninger Brut Nature Chardonnay 2010 4950 Ft

Már négy, sőt lassan öt éves, de az idő még nem hagyott nyomot rajta. Kirobbanó, friss, falusi tisztaszoba illat, borsalmával, körtével, süteménnyel. A fajtajelleg háttérbe szorul, sós-ásványos jegyek dominálnak ízben. Érezni benne az organikusan termelt szőlő tisztaságát. Struktúrája krémes, savai domesztikáltak, íze intenzív. Szentesi gyereke ez is.

Légli Riseling Sec 2009 3950 Ft

A fajtajelleg illatban is felismerhető, igen , ez rajnai rizling. Zöldfűszerek, egres, zöld szilva, rebarbara az illatban. Íze kedves, szintén zöldek uralják, friss, üdítő. Már majdnem hat éves, de olyan friss, mint egy sauvignon blanc. Pezsgése intenzív, aztán elcsendesedve mocorognak benne a buborékok, a krémes struktúrát építve. Savai virgoncak, utóíze hosszú. Az egyik legszebb a sorban. Szentesi gyerek szintén.

Savai virgoncak, utóíze hosszú

Forrás: Táfelspicc

Heimann Rosé de Noir 2011 4750 Ft

Hagymahéj szín, ránézésre semmi különös. Hanem az illata-íze, az bizony intenzív. Zöldfűszerek és piros bogyós gyümölcsök harmonikus elegye. Kellemesen szárító savak és némi tannin kíséri az utóízt. Szentesi istállójából került ki ez is. Egy kissé túl van árazva. De hát mi nem a magyar borpiacon?

Zöldfűszerek és piros bogyós gyümölcsök harmonikus elegye

Forrás: Táfelspicc a http://www.origo.hu/tafelspicc/ital/20141226-a-tiz-legjobb-magyar-pezsgo.html oldalról.

Szólj hozzá!

2014.12.27. 15:06 Wine T. Ester

Pezsgőteszt 2014 végén max. 800 -ért....

Címkék: pezsgő 2014 pezsgőteszt

Nagy pezsgőteszt: A legolcsóbb a legjobb

Ebben az évben az utolsó tesztünkben a szilveszteri bulik és az éjféli koccintás elengedhetetlen italára, a pezsgőre esett a választásunk.
Hirdetés
Fütő Beáta, WSET Advanced okleveles szakíró, 
a Poppmood pezsgőblog szerzője

Azok közül is az édeseket teszteltük, azokat, amelyek nem kerülnek többe 800 forintnál. Vásárláskor mi magunk is meglepődtünk, hogy milyen széles a választék ezen a palettán.

Így készül! 

Hazánkban a legtöbb édes pezsgő tartályban születik. A méthode charmat módszert az olasz Martinotti kezdte kifejleszteni a 19. század végén, de az eljárás a nevét végül továbbfejlesztőjéről, a francia Eugéne Charmatról kapta – kezdi Fütő Beáta, WSET Advanced okleveles szakíró, a Poppmood pezsgőblog szerzője. – A tartályban a bor cukor és élesztő hozzáadásával újraerjed – vagyis a buborékok természetes úton kerülnek bele a pezsgőbe –, majd az italt néhány hétig vagy hónapig érlelik, beállítják a cukortartalmát, végül szűrve palackokba töltik, legalább 3, de leginkább 4,5–5,5 bar nyomással. A legédesebbek az 50 g/l feletti doux pezsgők, egy félszáraz, azaz demi-sec 33–50 g/l cukrot tartalmaz, míg ez alatt már sec (35 g/l alatti) és extra dry pezsgőket találunk.  

Legyünk résen 
A gyöngyöző- és habzóborok legtöbbje szén-dioxid hozzáadással készül, ezért címkéjükön nem szerepelhet a pezsgő kifejezés. Ellenőrizzük a címkén a származási helyet, amelyet a gyártó kötelezően feltüntet. A nosztalgikus cirill betűs márka esetünkben például Izsákon készült, de az elegáns francia kifejezések sem azt jelentik, hogy francia pezsgőt kortyolhatunk. Felejtsük el az üveg szájába tett kiskanalat, pusztán legenda, hogy segít megőrizni a pezsgő szénsavtartalmát.

Tippek, trükkök 
A palackot hűtsük 5-8 fok hőmérsékletre; ezt gyorsabban elérhetjük, ha a hűtőszekrény helyett jégvödörbe, jég és víz keverékébe tesszük. Ügyeljünk a biztonságra! Ha elegánsan szeretnénk kibontani, a nyomásnak óvatosan ellentartva egy halk szisszenéssel nyissuk ki a palackot.  A poharat mindig a talpánál vagy száránál fogjuk, így pezsgőnk nem melegszik fel túl hamar kezünktől.

 

Könnyed megoldás

Ha a címkén az asti szót látjuk, akkor az egy könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú, gyümölcsös ízű pezsgőt jelöl, amelyet közvetlenül mustból erjesztettek.


 

forrásom a http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/nagy-pezsgoteszt-a-legolcsobb-a-legjobb-2315591

Szólj hozzá!

2014.12.22. 08:03 Wine T. Ester

Miklós - napi Rozé Borverseny 2014

Címkék: rozé borverseny 2014

Rozéborok Miklós-napi XVI. Országos versenye

2014. december 6.

letölthető :XVI_rozé_borverseny_eredmények.doc

pincészet település fajta átlag érem
Riczu-Stier Pincészet Siklós Kékfrankos 18,95 Aranyérem
L. Simon Borászat Agárd Rosé 18,90 Aranyérem
Danubiana Kft. Bonyhád Merlot 18,90 Aranyérem
Boranal Kft. Sárospatak gyöngyözőbor 18,85 Aranyérem
Szegedi Zoltán Kecskemét Otelló siller 18,80 Aranyérem
Font Pincészet Kft. Soltvadkert Kékfrankos BMET 18,80 Aranyérem
Vabrik és Fia Kajászó Kékfrankos I. 18,80 Aranyérem
Boranal Kft. Sárospatak Kékfrankos félédes 18,75 Aranyérem
Polyák Dóra Kecskemét Cabernes sauvignon siller 18,75 Aranyérem
Polyák Borászat Kunszállás Cabernet sauvignon 18,75 Aranyérem
Varsányi Pincészet Kft. Verpelét rosé 18,75 Aranyérem
Megyesi Dezső Érd Kékfrankos 18,70 Aranyérem
Erdős Borászat Soltvadkert Kékfrankos 18,70 Aranyérem
Tomolik Pincészet Bölcske Cabernet s.-Kékfrankos 18,70 Aranyérem
Frittmann Testvérek Kft. Soltvadkert Zweigelt 18,65 Aranyérem
Günzer Tamás Villány Rosé 18,65 Aranyérem
Nagy és Nagy Kft Tapolca Rozé 18,65 Aranyérem
Tomolik Pincészet Bölcske Rozé 18,65 Aranyérem
Vabrik és Fia Kajászó Kékfrankos II. 18,65 Aranyérem
Varsányi Pincészet Kft. Verpelét Pinot noir 18,65 Aranyérem
Taschner Kurt Sopron Kékfrankos 18,65 Aranyérem
Gál Szőlőbirtok és Pincészet Szigetcsép rozé 18,65 Aranyérem
Zsombos-Drink Kft. Soltvadkert Merlot II. 18,60 Aranyérem
Horváth László Temerin Merlot II. 18,60 Aranyérem
Közép-Magyarországi Pincegazdaság Kecel Néró 18,60 Aranyérem
Sterlik Pince Sopron Kékfrankos 18,60 Aranyérem
Szabó Laci Pincészete Váralja Merlot 18,60 Aranyérem
Tomolik Pincészet Bölcske Cuvée 18,60 Aranyérem
Tűzkő Birtok Bátaapáti Kékfrankos 18,60 Aranyérem
Vass Bor Kft. Kiskőrös Rosé 18,60 Aranyérem
Koch Borászat Borota Cabernet sauvignon I. 18,60 Aranyérem
Günzer Tamás Villány Cuvée 18,60 Aranyérem
Prantner Ferenc Szekszárd Merlot 18,60 Aranyérem
Boranal Kft. Sárospatak Kékfrankos száraz II. 18,55 Aranyérem
Csillagvölgy Pincészet Kft. Villány Rozé cuvée 18,55 Aranyérem
Egri Korona Borház Kft. Demjén Rosé 18,55 Aranyérem
Gál Szőlőbirtok és Pincészet Szigetcsép rozé 18,55 Aranyérem
Szöllősi Pincészet Kft. Neszmély   18,55 Aranyérem
Gál Szőlőbirtok és Pincészet Szigetcsép rozé 18,55 Aranyérem
Haris Miklós Kóka Rozé 18,55 Aranyérem
Ostoros-Novaj Bor Zrt. Ostoros rozé 18,55 Aranyérem
Winelife Borászat Fertőrákos Kékfrankos 18,55 Aranyérem
Galántai Károlyné Családi Pincészete Soltvadkert Cuvée 18,51 Aranyérem
Ivancsics Zoltán Sopron Merlot 18,51 Aranyérem
Horváth László Temerin Merlot I. 18,45 Ezüstérem
Szita Pincészet Sopron-Balf Kékfrankos 18,45 Ezüstérem
Szent Imre Pincészet Kft. Soltszentimre Kékfrankos 18,40 Ezüstérem
Kökény és Fia Családi Borászat Cegléd Rozé  18,40 Ezüstérem
Bárdos és Fia Pincészet Bt. Nagyréde Cabernet sauvignon és Franc 18,35 Ezüstérem
Kiss és Társai Kft. Tabdi Kékfrankos-Cabernet s. 18,35 Ezüstérem
Szabó Attila Kiskőrös Rozé 18,35 Ezüstérem
Bednanics János Tököl Rozé 18,35 Ezüstérem
Galántai Károlyné Családi Pincészete Soltvadkert Rozé 18,35 Ezüstérem
L. Simon Borászat Agárd gyöngyözőbor 18,35 Ezüstérem
Ostoros-Novaj Bor Zrt. Ostoros Merlot-Pinot noir 18,35 Ezüstérem
Márkvárt Kft. Szekszárd Rosé cuvée 18,30 Ezüstérem
Zsombos-Drink Kft. Soltvadkert Cabernet sauvignon II: 18,25 Ezüstérem
"Nagyrédei Szőlők" Kft. Nagyréde Pinot noir 18,25 Ezüstérem
Rittgasser Róbert Nemesnádudvar Kékfrankos 18,25 Ezüstérem
Varsányi Pincészet Kft. Verpelét Menoir 18,25 Ezüstérem
Bárdos és Fia Pincészet Bt. Nagyréde Kékfrankos-Merlot-Pinot noir 18,20 Ezüstérem
Erdős Borászat Soltvadkert Kékfrankos 18,20 Ezüstérem
Tóth Ferenc Pincészet Eger  Kadarka siller 18,20 Ezüstérem
Dörgicsei Borház Balatonakali Cabernet sauvignon 18,20 Ezüstérem
Eiler Márk Kiskőrös Rozé 18,20 Ezüstérem
Fodorvin Családi Pincészet Aszófő Cabernet sauvignon 18,20 Ezüstérem
Gál Szőlőbirtok és Pincészet Szigetcsép Cuvée 18,20 Ezüstérem
Haris Miklós Kóka Cuvée 18,20 Ezüstérem
Varsányi Pincészet Kft. Verpelét Dorottya cuvée 18,20 Ezüstérem
Frittmann Testvérek Kft. Soltvadkert rosé II. 18,15 Ezüstérem
Óhegy Borház/Kovács Róbert Péteri Kékfrankos 18,15 Ezüstérem
SkizoBor Kft. Badacsonytördemic Rozé 18,15 Ezüstérem
Kiskőrösi Evangélikus Iskola Kiskőrös Rozé 18,15 Ezüstérem
Linbrunn Pincészet Kft. Budapest Rosé 18,15 Ezüstérem
Taschner Kurt Sopron Zweigelt 18,15 Ezüstérem
Koch Borászat Borota Kékfrankos 18,10 Ezüstérem
Gedeon Birtok Kft. Izsák Rozé III. 18,10 Ezüstérem
Nyakas Pince Zrt. Tök Rosé 18,10 Ezüstérem
Twickel Kft. Szekszárd Rosé cuvée 18,10 Ezüstérem
Etyeki Kúria Borgazdaság Etyek Rosé 18,10 Ezüstérem
Zsombos-Drink Kft. Soltvadkert Merlot I. 18,10 Ezüstérem
Prantner Ferenc Szekszárd Kékfrankos 18,05 Ezüstérem
Linbrunn Pincészet Kft. Budapest Rosé 18,05 Ezüstérem
"Nagyrédei Szőlők" Kft. Nagyréde Cuvée fsz. 18,00 Ezüstérem
Gedeon Birtok Kft. Izsák Rozé 18,00 Ezüstérem
Kökény és Fia Családi Borászat Cegléd Rozé III. 18,00 Ezüstérem
Polyák Borászat Kunszállás Merlot 18,00 Ezüstérem
Riczu-Stier Pincészet Siklós Merlot 18,00 Ezüstérem
Szőke Pincészet Kiskunhalas Kékfrankos 18,00 Ezüstérem
Zsombos-Drink Kft. Soltvadkert Merlot 18,00 Ezüstérem
Zoran Golubovie Temerin Merlot 18,00 Ezüstérem
Kiss és Társai Kft. Tabdi Cabernet sauvignon 18,00 Ezüstérem
Ostoros-Novaj Bor Zrt. Ostoros rozé 17,95 Ezüstérem
Tápió-Vin Kft. Budapest Rozé 17,95 Ezüstérem
Weinhaus Kft. Bócsa Cabernet sauvignon 17,95 Ezüstérem
Zsombos-Drink Kft. Soltvadkert Cabernet sauvignon I. 17,95 Ezüstérem
Gedeon Birtok Kft. Izsák Rozé II. 17,95 Ezüstérem
Bodri Pincészet Kft. Szekszárd Rozi 17,95 Ezüstérem
István Borház Kft. Kiskőrös Kékfrankos 17,95 Ezüstérem
Pántlika Pincészet Dörgicse Rozé cuvée 17,95 Ezüstérem
"Nagyrédei Szőlők" Kft. Nagyréde Cabernet sauvignon 17,90 Ezüstérem
Sziegl Pince Hajós Rosé 17,90 Ezüstérem
Etsberger Pince Nemesnádudvar Kékfrankos 17,90 Ezüstérem
Font Pincészet Kft. Soltvadkert Kékfrankos BNVP 17,90 Ezüstérem
Hauer Erik Sopron-Balf Kékfrankos 17,90 Ezüstérem
Ivancsics Zoltán Sopron Merlot 17,90 Ezüstérem
Sümegi és Fiai Pincészet Budapest Cabernet franc 17,90 Ezüstérem
Szeleshát Szőlőbírtok Bátaszék-Lajvér Kékfrankos 17,90 Ezüstérem
Borbély Családi Pincészet Badacsonytomaj Badacsonyi Pinot noir 17,90 Ezüstérem
Ungerbauer György Csongrád-Bokros Cuvée 17,85 Ezüstérem
Boranal Kft. Sárospatak Kékfrankos száraz III. 17,80 Ezüstérem
K & K Pince Bt. Baja Rosé 17,80 Ezüstérem
Megyesi Dezső Érd Kékfrankos 17,80 Ezüstérem
"Nagyrédei Szőlők" Kft. Nagyréde Cuvée száraz 17,80 Ezüstérem
Bednanics János Tököl Cuvée 17,80 Ezüstérem
Font Pincészet Kft. Soltvadkert Kékfrankos 2. 17,80 Ezüstérem
Koch Borászat Borota Rosé 17,80 Ezüstérem
Csiki Pince Kft. Villány Rozé 17,75 Ezüstérem
Kányaváry Borbírtok Kft. Zalakaros Cabernet sauvignon 17,75 Ezüstérem
Riczu-Stier Pincészet Siklós Rozé cuvée 17,75 Ezüstérem
Szabó Laci Pincészete Váralja Zweigelt 17,75 Ezüstérem
Feind Borház Balatonfőkajár Cabernet 17,75 Ezüstérem
K & K Pince Bt. Baja Rosé 17,70 Ezüstérem
Közép-Magyarországi Pincegazdaság Kecel Cabernet sauvignon 17,70 Ezüstérem
Vass Bor Kft. Kiskőrös Rosé II. 17,70 Ezüstérem
Sümegi és Fiai Pincészet Budapest Kékfrankos 17,70 Ezüstérem
Szent Gaál Pincészet Zrt. Budapest Cuvée 17,70 Ezüstérem
Twickel Kft. Szekszárd Rosé cuvée 17,66 Ezüstérem
Toronyi György Szekszárd Kadarka-Kékfrankos 17,66 Ezüstérem
Lucza János Kiskőrös Kékfrankos 17,65 Ezüstérem
Juhász Testvérek Pincészete Egerszalók Primőr rozé 17,65 Ezüstérem
Simon Ferenc Őcsény Kékfrankos 17,65 Ezüstérem
Fekete Mihály Endre Kecskemét Rozé cuvée 17,61 Ezüstérem
Kvassai Levente Villány Rosé 17,60 Ezüstérem
Bohoczki Zoltán Temerin Cuvée 17,60 Ezüstérem
Szent Gaál Pincészet Zrt. Budapest Rosé 17,60 Ezüstérem
Frittmann Testvérek Kft. Soltvadkert rosé I. BNJL 17,60 Ezüstérem
Horváth Pince Hőgyész Rosé 17,60 Ezüstérem
Mészáros Borház Kft. Szekszárd Kadarka 17,60 Ezüstérem
Sinkovicz és Kiss Bt. Tabdi Kékfrankos II. 17,60 Ezüstérem
Tápió-Vin Kft. Budapest Rozé 17,60 Ezüstérem
Weinhaus Kft. Bócsa Kékfrankos 17,60 Ezüstérem
Dimenzió Borászat Kft. Kecskemét Kékfrankos rozé I. 17,55 Ezüstérem
Jermi Ferenc Kóka Rosé 17,55 Ezüstérem
Pankl Pince Pécs Rosé 17,55 Ezüstérem
Sümegi Ákos Báta  Merlot 17,55 Ezüstérem
Thummerer Pince Noszvaj Kékfrankos-Merlot 17,55 Ezüstérem
Varga Pincészet Kft. Budapest Pinot noir 17,55 Ezüstérem
Koch Borászat Borota Kékfrankos 17,55 Ezüstérem

 

forrásom a http://www.rozebor.hu/htmls/XVI_roze_borverseny_vegeredmeny.html

Szólj hozzá!

2014.02.07. 07:59 Wine T. Ester

Furmint borteszt

Címkék: furmint 2014

Furmint Teszt: A Bardon győzött

 

SUMMARIUM - Legnagyobb meglepetésünkre a Párizsból Erdőbényére elszármazott Bardon család egyik 2012-es furmintja, az Edgar nyerte legutóbbi, 66 tételes tesztünket. Beszámolónkban a TOP 3 furmint mellett a különböző évjáratok győzteseit is közzé tesszük.

 

andante borpatika, borászportál furmint teszt, borkóstoló, vakteszt, borteszt, borverseny

Megterítve

Furmint tesztünkre 32-en (borkereskedő, sommelier, borblogger, gasztronómiai szakember) fogadták el meghívásunkat, amely jelzi, e fajtát, mely főként a Tokaj-hegyaljai borvidéken képes a legkülönlegesebb arcát megmutatni, kitüntetett figyelemmel kíséri a szakma. A furmintot pár éve kikiáltották – bár csak olyan közepes hangerővel – Magyarország zászlós borának, majd a szélárnyékból feltűnt az olaszrizling, de ez egy másik sztori. Mindenesetre a megugrott érdeklődés okán például a Furmint Február borgasztronómiai mozgalom csúcseseményére, a Nagy Furmint Kóstolóra a szervezőknek biztosítani kellett még több száz helyet, hogy ne fordulhasson el az, ami tavaly. Hogy 2014-ben senkinek se kelljen a bejárat előtt könnyes szemmel lemondania erről az izgalmas szőlőfajtáról és a belőle készült 100 prémium borról, a szervezők 500-ról 800-ra emelték a férőhelyek számát. Aztán az is igaz, hogy ma már rengeteg borbolt és étterem különösebb ösztönzés és unszolás nélkül, magától csatlakozik a Furmint Februárhoz, saját akciókat, borkóstoló programokat ötölve ki.

A furmint elkezdett önálló életet élni, ez nem kérdés. Tényező lett és tekintélye van.

andante, borászportál furmint teszt, borverseny, borteszt, vakteszt, borkóstolás, borkóstoló

Munkában

A teszt menete

A tesztről hiányzott jó pár nagy név – volt, akinek elfogyott, amit küldött volna, volt, aki még nem palackozta le, amit küldött volna, volt, aki egyszerűen csak nem szereti az ilyen tesztelősdit és annak alkalmazott gyakorlatát. Mindegy, a győztes borászcsalád érdemeiből ez mit sem von le; Bardonék ugyanis egy 66 tételes – hegyaljai túlsúlyú – teszten vitték el az első helyet.

A menet a megszokott volt: a tesztelők két csoportban kóstolták és értékelték a poharukba kerülő tételeket, 100 pontos rendszerben, az évjárat ismerete mellett. A legvégén a Gervai Jánosból (sommelier, Onyx), Csapody Balázsból (étteremtulajdonos, Kistücsök Étterem), Komorócki Annából (AIWS, borkereskedő, IFDT), Nemesvölgyi Attilából (üzletvezető, Sarki Fűszeres), Petzold Attilából (bor- és párlatszakértő, borászati tanácsadó) és Domián Emeséből (AIWS) álló „csúcszsűri” kiválasztotta a három legjobb bort, évjáratra való tekintet nélkül. Íme:

TOP 3 Furmint:

1. Bardon Borászat – Edgar 2012
2. Pelle Pince – Szent Tamás Furmint 2012
3. Andrássy Pincészet – Tokaji Furmint (limited edition) 2011

bardon, andrássy, pelle

A csúcskategória győztesei (évjáratra való tekintet nélkül)

A legjobb 2012-esek:

1. Gróf Degenfeld -Tokaji BIO Furmint 2012
2. Pelle Pince – Tokaji Furmint - 2012
3. Áts Családi Pincészet – Szent Tamás Furmint 2012
4. Royal Tokaji – Furmint 2012
5. Balla Géza Pincészete – Sziklabor Furmint 2012

A legjobb 2011-esek:

1. Szent Tamás Pincészet – Szent Tamás Furmint 2011
2. Royal Tokaji – Furmint Dűlőválogatás 2011
3. Kreinbacher – Öreg Tőkék Bora 2011
4. Barnabás Pince – Furmint 2011
5. Szent Benedek Pincészet – Tokaji Furmint 2011

A legjobb 2009-esek:

1. Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Lőcse Firmint 2009
2. Spiegelberg Borpince – Somlói Furmint 2009
3. Holdvölgy – Meditation Furmint 2009

A tesztre beküldött furmintok kóstolási jegyzeteit (tehát nem csak a győztesekét) hamarosan közöljük.

borkóstoló, csonkagriup, borászportál teszt, borteszt, furmint teszt

 

A Borászportál vaktesztjéhez az Andante Borpatika biztosította a helyszínt és a kifogástalan szervízt, a teszt során használt Stölzle poharakat pedig a Csonkagroup. Segítségüket ezúton is köszönjük.

forrásom a http://www.boraszportal.hu/poharral-a-kezben/20140205/boraszportal-furmint-teszt-a-bardon-gyozott

Szólj hozzá!

2013.12.09. 10:38 Wine T. Ester

Borok 1000 alatt ...

Címkék: merlot kékfrankos bor chianti cabernet noir 2012 sauvignon pinot 2011 2010 borteszt 2013

Kis téli borteszt 1000 forint alatt

Télen sláger a forralt bor, az ünnepekkor pedig szinte minden asztalra kerül egy palack a vacsora mellé. A nyári könnyű, gyümölcsös fehérek után, ilyenkor a kosárba általában inkább vörösbort teszünk. Íme, a mezítlábas hétköznapi fogyasztói dugózásunk az ezer forinton aluli vörösborok szupermarketes frontjáról.

Letudtuk az őszi borfesztivál-dömpinget, kipipáltuk a Márton napi újborozást, együttéreztünk az András napjától életveszélybe kerülő disznókkal. Most viszont készülünk a karácsonyi vacsorához szükséges borok beszerzésére, így összeszedtünk néhány vörösbort standard, mezei lelőhelyeinkről: a magyarországi szupermarketek polcairól. Amatőr szerkesztőségi csapatunkat szerettük volna egy renomés sommelie-vel erősíteni, de senki nem vállalta be, mikor meghallotta, hogy milyen árkategóriában, hanyadik polcról is válogatunk. A cél: találni ízletes, legalábbis elfogadható vörösbort 1000 forint alatt.

Magunkra maradva azért betartottuk a játékszabályokat: vakon kóstoltunk, csak a végén hullt le a lepel a palackokról. A szín, az illat és az íz összhatását pontoztuk, illetve mértük dugóban a 20-as skálán csakúgy, mint azon a szép augusztusi délutánon, amikor először bátorkodtunk neki a fehér és a rozé kategóriában. 

Tesztelési szempontjaink a lehető legegyszerűbbek voltak: ahogy azt minden borítész-iskolában ábécéként tanítják, előbb a szemünkkel, aztán az orrunkkal vizsgáltuk meg a borokat, végül megkóstoltuk.

Előrebocsátjuk:  10 pont (azaz dugó) alatti tételt csak saját felelősségükre fogyasszanak, de minimum kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket! Ugyanakkor most is kiderült, hogy lehet ezer forint alatt is iható bort találni.

A nagy vörösborteszt

Fotó: Stiller Ákos

Az úgy nevezett belövő borral indítottunk ezúttal is: ez az, amivel " megágyaznak " a teszteknek, amikor együtt beszélik meg a bírálók a tapasztalatokat, hogy kicsit csiszolódjanak. Így összesen tíz palack került elénk, a legolcsóbb 799, a legdrágább 999 forintos polcáron. A belövéshez egy 2012-es Cabernet Sauvignon-t választottunk a Mátra vidékéről, ami mindjárt össze is kovácsolta kis közösségünket: a savanykás, kesernyés, büdöskés kortyok a 10 dugós lélektani határon bugyborogtak, vagyis éppencsak elfogadhatónak ítéltük. 

Azt nem állitjuk, hogy ezek után a legrosszabbra készültünk, de akadt kolléga, aki kijelentette, legközelebb csak veszélyességi pótlék fejében vállalkozik ilyesmire, tekintettel arra, hogy még fel kell nevelnie kiskorú gyermekeit.

1. tétel: Corte Alle Mura Chianti 2012 - Lidl, 799 Forint

Általános vélemény: A virágos illat csalóka, inkább éget, mint cirógat, csak ha nincs más tipikus esetére ajánljuk. Renitens kiszólás: Súlyos vegyszer íze van, háztartásban szaniterek pucolására alkalmas.

Összhatás: 10 dugó

Leleplezés után a címkéről egészen más derül ki a minden körülmények között minőséginek hangzó chiantiról: "Rubinvörös, száraz ízvilágú, harmónikus, telt , fűszeres buké jellemzi. Sötét [gratulálunk a fordításhoz - a szerk.] húsételek és vadhús specialitások kísérője". No comment.

2. tétel: Villányi Merlot- Cabernet Sauvignon 2010 - Auchan, 999 Forint

Általános vélemény: Színe, illata, íze egészen borszerű,  az előzőhöz képest felüdülés. Renitens kiszólás: Sápadt, picit benzines, gyomorfekélyre nem ajánlatos.

Összhatás: 12,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: " Lendületes vörösbor Villányból ( Vylyan, ki gondolta volna?). A mindennapok bora, beszélgetések, vacsorák kiváló kísérője". Hát, fogjuk rá.

Fotó: Stiller Ákos

3. tétel: Mátra Hill Nagyréde Cabernet Sauvignon 2012 - Tesco Expressz, 999 Forint

Általános vélemény: Szép szín, semmilyen illat, savanykás-kesernyés íz, de nem kifejezetten rossz a benyomás. Renitens kiszólás: Minden szinten elveszett.

Összhatás: 11 dugó

Leleplezés után a címkéről: az előállító a 2002-es év pincészete (de honnan, kitől, miért? 11 év után emlékszik még valaki?)

4. tétel: Pinot Noir 2011 - Aldi, 799 Forint

Általános vélemény: Fakó szín, kevéske illat, házi ecetes íz, megboldogult ifjúságunk kocsmavilága. Renitens kiszólás: Műbeles virslihez csúszik, ami hiányzik belőle, azt a kóla beleteszi.

Összhatás: 10,5 dugó

Leleplezés után a címkéről megtudhatjuk, hogy " Franciaországból származó, jó minőségű fajta, de mind a szőlő termesztése, mind a szőlő feldolgozása az átlagosnál nagyobb figyelmet igényel az emberektől." Hát, itt - a Pannon borrégióból a Danubiana jóvoltából palackozva - mintha kissé lankadt volna a figyelem.

Fotó: Stiller Ákos

5. tétel: Teleki Villányi Kékfrankos 2011-  Spar, 849 Forint

Általános vélemény: Ebben már összejött a szín, az illat, az íz, nemcsak az alkohol érződik. Rendben van, meginnánk magában is (meg is ittuk a végén). Renitens kiszólás: Itt a jackpot? Vadast neki!

Összhatás: 16 dugó

Leleplezés után a címkéről: a Csányi pincészet üzenete a palackon:" Aki szeret, azt viszont is szeretik".

6. tétel: Vega Libre 2012 - Auchan, 999 Forint

Általános vélemény: Közepes szín, az  illat és íz teljesen rendben. Hozzáadott cukor érezhető, de ereje is van. Renitens kiszólás: Abszolút randi bor, megnyerő, ágybavivős.

Összhatás: 16,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: " Ideális könnyű spanyol bor".

7. tétel: Toscana 2010 - Aldi, 999 Forint

Általános vélemény: A színe szép, az illata vonzó, zamatában (!) keserédes harmónia. Megvan benne minden, ami egy iható bortól elvárható. Renitens kiszólás: Úgyis tök jó, hogy tudjuk, blöfföl.

Összhatás: 16,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: " Ez a bor híven tükrözi a Toszkán borvidék valódi karakterét". Ígéretes kezdet a karakter megismeréséhez.

Fotó: Stiller Ákos

8. tétel: V Merlot 2011 - Tesco Expressz, 895 Forint

Általános vélemény: Ne higgy a szemednek, ennek csak színe van (de nem biztos, hogy a szőlőtől) és bűze: kesernyés, penészes, acetonos. Renitens kiszólás: Nem gondolom, hogy rosszabb, mint a legelső.

Összhatás: 9 dugó

Leleplezés után a címkéről: "Villányban kiváló otthonra lelt ez a fajta. Magas cukorfokkal és megbízhatóan terem". Az lehet, de mi történt vele utána?

 9. tétel: Teleki Villányi Pinot Noir 2011 - Spar, 799 Forint

Általános vélemény: Szép, mély szín, testességet igérő illat, amely sajnos becsapós volt, mert  korántsem hozta a várt ízélményt. Renitens kiszólás: Nem jó, de ne legyen nagyobb bajotok.

Összhatás: 12,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: "Hangulat: álmodozó. Ajánlott esti ellazuláshoz, kerti partira." Na, ezzel el is lazultunk, és haza mentünk.

Fotó: Stiller Ákos

Csekély volt a kéj, de azért kiderült, hogy 1000 forinton alul is mérnek egy-egy szép pillanatot. Mindenesetre: ne a szemünknek higyjünk, inkább az ízlelőbimbóknak.

forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20131206_1000_forint_alatti_vorosbor_teszt?FullComment=true

 

1 komment

2013.06.14. 14:17 Wine T. Ester

Balga Pincészet: Dante Syrah 2011 Eger

Címkék: eger 2011 Syrah Balga

Péntek esti borEgy apró egri családi pincészet gyümölcsös és fűszeres syrah-ját ajánljuk olvasóink figyelmébe. Feszes, lendületes és nagyon gyümölcshangsúlyos

Balga Pincészet: Dante Syrah 2011
Eger

Tiszta, közepesen intenzív bíbor színű bor. Illatban közepesen intenzív, nem tolakodó, de mégis kifejező. Izgalmas és sokrétű fűszeressége, kifejező meggyessége és diszkrét hordós jegyei kívánatossá teszik. Egységes, tiszta és kifejező vörösbor illat. A háttérben – plusz fűszerként – ott a kovás, tűzköves ásványosság is. Kóstolva szinte ugyanazt kapjuk, amit az illat ígért: rengeteg fűszert és gyümölcsöt, diszkrét hordós keretbe foglalva. Közepesnél kissé testesebb bor, lendületes savakkal, kellő feszességet adó tanninnal, arányos alkohollal és remek koncentrációval. Lecsengése közepesnél hosszabb. Fejlődésben lévő, nagyon fiatal bor, mely már most is fogyasztásra érett, de meghálálja a további palackos érlelést.

A címkét Ferenczi Barna tervezte a „CÉGÉR - Jó bornak tervezz címkét!” elnevezésű alkotói pályázat keretein belül. Jó látni, hogy a fiatal grafikus és a fiatal borász (Adamovich Károly, aki egyébként a Gróf Buttler Borászat egyik borásza is egyben) közös – most már valós – munkába kezdett, s a frissen tervezett címke már is ott díszeleg a Balga pincészet több borán is, a Dante Syrah-n és a Bikavéren is.

A Balga pincészet egy apró családi vállalkozás, amely az Egri borvidék több dűlőjében (Pajdos, Szarkás, Egedoladal, Vidra, Steiner) mintegy négy hektáron gazdálkodik. A pincészet két helyen dolgozza fel a szőlőt (erjedés, érlelés). A metamorfózis maga a Könyök utcai pincében, míg az érlelés és a palackozás a Verőszala utcai pincében történik meg.

Jellemzően hagyományos módon dolgozzák fel a szőlőt. A syrah-nál a bogyózást követően nyitott kádakban – mintegy - 14-20 napig héjon erjesztették a szőlőt. Az alkoholos erjedést szinte mindig a vadélesztőkre bízzák, ettől csak néhány kivételes esetben térnek el, elsősorban az évjárat hatásait korrigálva.

Fontos, szemléletet tükröző információ, hogy a vörösborokat minimum egy évig érlelik kis méretű tölgyfahordókban (barrique – 225 l), s a csomagolást követően minimum fél évig még palackban érlelik, mielőtt forgalomba hoznák.

A Dante Syrah alapanyaga a Pajdos-dűlőben termett. Eger egyik méltán elismert termőterületén mintegy 1,8 hektáros területe van a pincészetnek. A rilolittufás alapkőzetet barna erdőtalaj fedi, ami kiváló feltételeket biztosít a szőlőtermesztésre.

A Pajdoson lévő 0,4 hektáros, DK-i fekvésben telepített syrah-t középmagas kordonon termesztik, mintegy 270 méterrel a tengerszint felett.

forrásom a http://www.metropol.hu/mellekletek/tudomany/cikk/1049828-pentek-esti-bor

Szólj hozzá!

2013.06.09. 11:52 Wine T. Ester

Etyeki Zöld Veltelini 2011

Címkék: etyek 2011 zöld veltelini vabrik

Egy etyeki zöld veltelinit ajánlunk, amely szépen mutatja meg a fajta és a termőhely szimbiózisát. 
Vabrik Pincészet
Etyeki Zöldveltelini 2011
Kajászó, Etyek-Budai borvidék

Tiszta, közepesen intenzív citrom színű bor. Illatban közepesen intenzívek az aromák, elegáns fehérbor-jelleg. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, salátás, fehérborsos jegyek, érettség és frissesség egyben. Szépen fűszerez a meszes ásványosság.

2011-ben két eltérő időpontban szüreteltek a Vabrik Pincészetnél. Eredetileg azt tervezték, hogy a két szüretből származó alapanyagból egy bort készítenek, de végül a külön feldolgozott szőlőből két bort készítettek. Született egy könnyedebb, egyszerűbb és direktebb változat, s egy érettebb komolyabb mélységeket mutató bor is. Tavaly kóstoltuk mindkettőt, s akkor jobban átjött a frissebb, direktebb verzió. Ez a bor idén már némileg mutatta a fáradás jeleit – persze abszolút iható volt –, de a második szüretből származó bor idén kezdett el igazán magára találni.

Az érettebb veltelini most nagyon szép arcát mutatja, s még mindig komoly potenciál van benne. Szépen összeérett benne minden, s most igazán harmonikus.

A jó közepes testhez szépen kerekedő, de lendületes savak társulnak, arányos alkohollal. Ugyan még nem alakultak ki a mézes, toastos jegyek, de az érettség érződik rajta. Elegáns, tartalmas fehérbor, fajtajelleges karakterrel. Lecsengése közepesnél hosszabb, lime-os, salátás, fehérborsos, s diszkréten ásványos.

Többször írtunk már arról, hogy az Etyek-Budai borvidék adottságaihoz nagyon jól illik a zöld veltelini. A fajta kifejezetten szereti a löszös talajt, s ha még egy kis meszesség is társul hozzá, kifejezetten izgalmas, harmonikus és kifejező fehérborok születhetnek ebből a frigyből. A Vabrik pincészet 2011-es Zöld veltelinije is ezt látszik igazolni.

Szárnyasokból készült ételek mellé, egy comtéhoz, de akár egy jó rakott káposztához is kiváló választás lehet. 
Forrásom a http://www.metropol.hu/mellekletek/vorosesfeher/cikk/1046989-pentek-esti-bor

Szólj hozzá!

2013.04.07. 08:44 Wine T. Ester

Kadarka

Címkék: kadarka bor

Kadarka 2011

Míg az egykori Nagy-Magyarországon a meg termelt szőlőnek több mint felét, sőt a kékszőlőnek kétharmadát kadarkaként ismerték, mai aránya csupán az egy százalékhoz közelít. Hogy miért beszélünk róla mégis? Hajt minket a kíváncsiság, mert az elmúlt években több olyan felvillanásával találkoztunk a fajtának, hogy meg kerülhetetlen tényezőnek látszik a „magyar pinot noir”. Ezért mentünk utána, kóstoltuk meg és kérdeztük néhány borász véleményét.

 

A kadarka mint hungarikum 

Lánchídi boltunktól alig néhány méterre ez a fajta borította a Tabán oldalát a XVIII . században. Bár nem magyar eredetű, története és egykori népszerűsége miatt ma már hungarikumként tekintünk rá. Egykor a mindennapok ivóbora volt, bakon, gyalogtőkén termett, a leírások szerint szép, harmonikus, fűszeres bort adva. Később a nagyüzemi termelésben bőven termő szőlő asztali borává deg-radálódott, ma pedig mint lehetőségre tekintenek a borászok. 

A szőlőfajta majdnem olyan sokféle néven ismert, mint A gyűrűk ura Gandalfja. Hívják többek között  fekete budainak, a termőhelye után, törökszőlőnek, mert velük egy időben hozták az országba a rácok, skadarkának, talán mert a tótok szeretik a mássalhang- zókat. Változata is számos: levele, virága, gyümölcse alapján régóta megkülönböztetnek nemes, keresztes, fügelevelű, csillagvirágú típust, hogy a szebbeket említsük, vagy bolondot, dinkát, lúdtalpút – többek között. 

Feltételezhető őshazája a Földközi-tenger, ahonnan a Balkánon át érkezett hozzánk a török elől menekülő szerbekkel és más déli népekkel. Bár a török uralom előtt a Kárpátmedencében nép- szerűtlenek voltak a vörösbort adó fajták, ez a gyalog- és bak- művelésben egészséges termást adó szőlő néhány évtized alatt hihetetlen népszerűségre tett szert. 

A XIX. században a filoxéravész ezzel a fajtával is végzett, a kötött talajú területek nagy részén  elhaltak az ültetvények, csak a magas mésztartalmú, homokos talajon maradhatott meg a kadarka, ahol a gyökereken élősködő „undok féreg” járatai beomlottak. Így lehet, hogy a vajdasági  Szerémségben, Maurer Oszkárnál az 1880-as telepítés gyümölcsét szüretelik ma is. 

A rezisztens alapra oltott újratelepítések után ismét felívelt a kadarka csillaga. Rendkívüli  népszerűségének a nagyüzemi termelés vetett véget – negyven év alatt 1%-ra csökkent az ültetvények aránya. Ahol nem tudták gépesített magas művelésre kényszeríteni, más, népszerű világfajtákkal váltották le, de fagyérzékenysége miatt is sokhelyütt kiszorították a nagyüzemben az ellenállóbb, könnyebb fajták. Ezeknek az éveknek az emléke ma is él: sokak számára a kadarka a nagyüzemben, magas kordonon, bőven termő, híg, könnyű asztali bor szinonimája. 

Hogy mi a fajta jelene és jövője, hogy melyek azok a kadarkaklónok, amelyekre e változatos fajta jövőjét építeni lehet, arról a Pécsi Kutatóval tíz éve együtt dolgozó Heimann családot és a kísérlethez 2009-ben csatlakozó villányi Sauska Pincészet egyik borászát, Markó Ildikót kérdeztük meg.

Heimann Kadarka 2Heimann KadarkaMaurer 1880Heimann ÁgiHeimann Ági és ZoliKadarka TőkeKadarka tőke 2Markó IldikóSauska címke

Néhány szóban a klónokról 

A kadarkának két alaptípusa ismert, a kék és a szürke. Ezen belül több, a genetikai, szőlészeti és borászati kutatások során elismert klónja van. Legismertebb az egykor Németh Márton által szelektált fűszeres, telt, nagyfürtű P9-es, amely ma is meghatározó részét adja 
a hazai kadarkatermésnek, persze már nem a nagyüzemi körülmények között, hanem tudatosan terméskorlátozva. Mellette az évtizedes klónszelekciós és nemesítési kísér- letek célja a kicsi, laza fürtű, vastagabb héjú, egységesen érő alfajok megtalálása volt, amelyek ellenállóbbak a fer- tőzésekkel szemben és magukban hordozzák a fajta eré- nyeit. Az első nagy válogatást Kozma Pál szervezte meg a II . világháború után. A 2000-es évek elején Pécsett az ő fia, ifj. Kozma Pál és Werner János kezdte meg a bara- nyai és szekszárdi anyatőkék (jó tulajdonságokkal rendel- kező öreg tőkék) megjelölését, kiválasztását, majd öt év után ezek oltványai kerültek eltelepítésre Heimannéknál, hogy ott a növény, a gyümölcs és a belőle készülő bor folyamatos vizsgálatával a legjobban teljesítő, a legszebb bort adó klónokra rátaláljanak. 20-30 éves munka eleje ez, közben a borászok kísérleteznek, megismernek és az átporzással, mutációkkal a természet is belefolyik a fajta színesítésébe.

 

Heimann Ágnes, borász

2002-ben, az első kadarkatelepítéskor döbbentünk rá Zolival, hogy gyakorlatilag csak a fűszeres P9-es oltvá- nyokat tudjuk beszerezni. Az izgalmas téma mellett többek között ezért is álltunk a Pécsi Kutató vizsgálata mellé, akikkel tíz éve kutatjuk a fajtát. Az első öt évben 
a Kölesden és más kis tolnai falvakban fellelt 80-100 éves anyatőkéket válogatták ki és jelölték meg a pécsiek, amelyek a filoxéra utáni telepítések közül a legellenállób- bak, leginkább fajtajellegesek voltak.

Az ezekből eltelepített klónokat öt éven át együtt vizs- gáltuk közösen: fürtméretet, bogyósúlyt, mindent meg- mértünk, feljegyeztünk a szőlőben és a pincénél. Ezt követően azonos körülmények között feldolgozva, azonos élesztővel beoltva, külön-külön készítettem el az egyes klónok borát, míg végül borászokkal együtt kóstolva vontunk le következ- tetéseket, választottuk ki a kísér- letek mostani szakaszának végeredményét.

A tíz éve tartó kísérletsorozat most jutott a harmadik fázisba: a kiválasztott klón nálunk csak kadarka lehet, nem kadarka közeli szőlő, s bár a szelektálás folya- matos, a legjobb oltványok mind több helyre jutnak el, hogy másutt is megismerjük az egyes változatok jó és rossz tulajdonságait. Még legalább 10-15 évre szüksége van a fajtának a finomhangoláshoz. Nálunk alapvetően hét típus került végleges telepítésre a harminc változatból. Elsősorban a fűszeresebb, vibrálóbb vonalat szerettük meg, amilyenek a 120-as sorozat borai (P122, 123, 124), de szépen színezik a kadarkát a tanninosabb, markán- sabb klónok is, mint a 147-es vagy a 173-as. 

Ma még a P9-es adja kadarkánk gerincét, de az új telepítésekkel 60%-ra növekszik az új klónok aránya, és ez a többszínűség reményeink szerint a készülő borok előnyére válik majd. Itt, Szekszárdon óriási lehetőséget látunk a fajtában. Nagy fajtaborként önállóan, bikavér-alapanyagként, a helyi sillerben, a Fuxliban vagy vibráló rozéként is meghatározó és felismerhető fajtája lesz a borvidéknek. 

 

Markó Ildikó, borász, Sauska pincészet 

Ha jó, sokat várhatunk tőle mint a minőségi magyar vörösbor hírvivője a nemzetközi piacon – helyi fajta, ezért a felfedezés örömét adja a hazai és a külföldi fogyasztó számára egyaránt. A kadarkareneszánsz egyik oka a jó értelemben vett nosztalgia. Élénken él az emberek emlé- kezetében mint asztali bor, a családi étkezések része, bor a nagypapa pincéjéből. Talán az egyetlen vörös fajta, aminek mindenki tudta a nevét akkor is, ha nem borivó. Fontos örökségünk.  

Helyi fajta, olyan erős karakterrel, hogy önállóan is töké- letesen áll a lábán. Rengeteg szép részlet összhangja. Fiatalon élmény, optimális esetben, jó érés mellett jól áll neki az idő is. Mi ez, ha nem izgalmas így együtt? A fur- mint szokott ilyen szenvedélyeket kiváltani a csapatunkon belül. A jó kadarka könnyed, de nem komolytalan, nem szimplán elegáns, hanem izgalmas. Ellenállhatatlanul jön belőle a gyümölcs és fűszer, az első találkozásra. Meg kell jobban ismernünk a fajtát és más fejjel gondolkozni a szőlőben és borászatban egyaránt. De az egész hihetet- lenül izgalmas szakmailag, főleg azért mert ez a kísérlet borvidékeken átívelő. Azt hiszem azok, akik találkoztak a különböző klónokkal abban egyetértenek, hogy nem vala- mi helyett, hanem valami mellé keresünk új jelölteket. 

A jelenleg meghatározó P9-es nagyon jó potenciállal ren- delkezik megfelelő hozamkorlátozás mellett. A szelekció célja elsősorban az, hogy emellett olyan típusokat válo- gassunk ki, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, vastagabb a héjuk, kevésbé kompaktak, szoros fürtűek. A különbség egy skálán helyezhető el. Vannak tanninosabb, mélyebb színű jelöltek (pl. P147, P167, P173), nekünk ezek közül a 147, 167-es vált be nagyon, persze tanninossága, mély színe miatt csak fűszerként használva. A 110-es és 120-as sorozat a világosabb, fűszeresebb, légiesebb karaktert jelöli. A 124-es például nagy kedvencem: nagy gerincet, fűszeres, gyümölcsös bort ad, de ellenállóbb, mint a hasonló P9-es. Villányban mi a P9-es mellett 15 klónt telepítettünk Heimannék kísérleteiből, ebből mára öt vált be, amelyekkel hosszú távú terveink vannak. Dűlőinknek és a borászati elkép- zelésnek (pl. fahordós érlelés) megfelelően a kicsit tan- ninosab, teltebb jelöltek jönnek szóba, de a 120-as soro- zatban is hiszünk, mert kellenek a könnyű jegyek az ele- ganciához. Nagyon szeretjük, amit a fajta az elmúlt néhány év alatt a villányi talajon produkált. Most egységesítjük az ültetvényeket, tovább figyeljük a talaj- és időjárásbeli összefüggéseket a konkrét évjárat függvényében. Ismerkedünk.

Szólj hozzá!

2013.03.31. 10:23 Wine T. Ester

Tesco Finest Alsace Riesling 2010

Címkék: tesco 2010 4 pont 5 pont Alsace Riesling

Tesco Finest Alsace Riesling 2010

Azt hiszem nem titok, hogy a Tesco borválogatását, és annak akcióit erősen figyeljük. Kíváncsi voltam mit mutat, egy elzászi rizling 1200forintért. Lehetne fiatalabb, kint már a 2011-e forog, palackon is az áll, hogy piacra kerülés után legkésőbb 2 évvel fogyasszuk el. Ez az időpont itt is van, de én még bevállaltam egy palackot az esti rántott ponty mellé. Nem is bántam meg.

A bort Jean-Michel Lihrmann készítette. A pincészet honlapját itt lehet megtalálni, érdemes körbenézni. Csavarzáras. Illatában zöld fűszerek, füvesség, citrusosság, egy kis fehér virág. A korty szép kiegyensúlyozott, ízében is hozza azt, amit illatában, kellemes enyhe fanyarsággal. Van eleje, közepe, vége. A savai csiszoltak, enyhe selymesség érezhető a boron. Nem csontszáraz, van benne egy kis maradékcukor, de nem sok. Ráadásul nem az a habkönnyű reduktív darab, hanem egy közepes testű nagyon kellemes bor. Vacsora, film mellé tökéletes, 1200 Ft-ért megéri pénzét (egyébként 1500). Meg kell venni, hűtőbe betenni, és meginni. Most. 4,5 pont.

Forrás

Szólj hozzá!

2013.03.24. 11:21 Wine T. Ester

Badacsonyi borok

Címkék: marketing badacsony bor

A szürke 30 árnyalata Badacsonyból

Március 20-a délután Badacsony és pincéi New Yorkba költöztek. Legalábbis a New York Palotába Budapestre. 30 pincészet több mint 150 borát kóstolhatta meg az érdeklődő közönség. Az idei esemény fő fajtája a szürkebarát volt, innen jött az elnevezés. A szürkebarátok mellett a pincék igyekeztek felvillantani szortimentjük legjavát. Ez jól sikerült, és egy hangulatos, teltházas kóstolón vehettünk részt.

image

A szürkebarát Franciaországból származik, közelebbről is Burgundiából, és a pinot családba tartozik. Lilásvörös bogyói vannak az érett gyümölcsnek, ezért színe akár rózsaszínes, rosékhoz hasonló színű is lehet. A legnagyobb problémám az volt, hogy a kóstoló alapján a fajta egy kissé jellegtelen, és eltörpül a kéknyelű, és az olaszrizling izgalmassága mellett. A fajta és borai picit elvesztek a többi badacsonyi mellett.

A Nap szürkebarátja címet végül nem is osztottam ki. Igazából nem találkoztam olyannal, ami nagyon megragadta volna a fantáziám. Sok hordóminta volt még kint, és több helyen mondták, hogy azért hoztuk, mert kellett. Lehet, külön kellene rá figyelni, nem a többiek mellett. Egy nap, ami tényleg csak a szürkebaráté, nem másé.

Azonban valóban sok szép és izgalmas borral találkoztam a kóstolón. A saját listám így alakult a kóstolóról:

image

A nap bora: Villa Sandahl – Recept 2010
Sandahlék Receptje volt a legelső bor, amit kóstoltam a nap folyamán, mégis végig az élen maradt. A bor hozza a Rajnai Rizling a fajtajegyeit, Badacsony ásványosságát, és egy kis maradékcukor teszi nagyon izgalmassá. Kristálytiszta korty, és élmény. Nagyon szerethető, közepesen testes darab. Különleges.

A nap Olaszrizlingje: Bakó Ambrus – A Rózától 2011
Tömör, nagy, eszeveszettül komplex. Hordós jegyek kísérik végig, mely krémessé teszi. Barackosság, mineralitás, parfümösség. Nagyon szép darab, talán még nem is ért a csúcsra!

A nap Kéknyelűi: Villa Tolnay – 2011, Válibor – 2011, Szászi Endre – 2012
A Kéknyelű talán az egyik legizgalmasabb magyar fajta. Sőt szinte badacsonyi. Szerencsére egyre több pincészet foglalkozik ezzel a majdnem elveszett fajtánkkal. Én ennek nagyon örülök. Bakó Ambrust kérdeztem a fajtáról, aki azt mondta, hogy a legnagyobb ígérete Magyarországnak a Kéknyelű. Habár nagyságát még csak ritkán villantotta meg, akkor azonban olyat mutatott, mint egyik fajtánk se. Szerinte a furmint túl neutrális, míg a hárslevelű túl illatos fajta ahhoz, hogy sikerüljön vele Magyarországnak berobbanni. Azonban a Kéknyelűvel még ismerkedni kell!

Nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő Kéknyelű ügyben. Marad továbbra is Badacsonyban, vagy esetleg máshol is megpróbálkoznak vele? És ha csak Badacsony, akkor vajon az elég lenne-e ahhoz, hogy a nagy magyar fajta legyen, mint Ausztriának a GV? Vagy a furmint mögött marad? Érdekes kérdések ezek. Azonban addig is sok szép borral találkoztunk a fajtából. A Villa Tolnay kínálatában újdonság a Kéknyelű, de a bemutatkozás jól sikerült. Közepes testű, szép, egyensúlyos, jól fogyasztható bor lett, ami még fejlődhet. Váli Péter Kéknyelűjéről octopus írt (itt). Tényleg rendben van, nehezebb, nagyobb, mint a Villa Tolnay. A legnagyobb meglepetést azonban egyértelműen Szászi Endre 2012!-es Kéknyelűje okozta. Egy kész borral találkoztam, ami az eddigi ismereteimnek a fajtáról teljesen ellentmondott. Könnyed, virgonc savai élettel töltik meg a bort. Májustól kapható, ha minden igaz, mindenképp érdemes megkóstolni!

image

A nap vörösbora: Csobánci Bormanufaktúra – Kékfrankos 2010
A Csobáncsi Bormanfaktúra fehér borai nem tetszettek a kóstolón. Szappanosak voltak, kicsit gyógyszer ízűek. Félve is kóstoltam a vörösöket. Azonban a kékfrankosuk nagyon tetszett. Nagyon szép, tiszta, gyümölcsös és mellé gesztenyepüré. Mint a Gizella pince boraiban. Az pedig a gyengém. Még kissé össze kell érnie az ízeknek. Van még ideje. Májustól lesz kapható.

A nap édes bora – Válibor Késői Olaszrizling 2010/11
Váli Péter késői Olaszrizlingje két évjárat házasítása. 2010-ből egy barrique hordónyi maradt, amihez a 2011-es szüret termése került tartályos érleléssel. Izgalmasak a hordós ízjegyek a borban. Nem veszett el benne az olaszrizling, tisztán érezhetőek a fajta jegyei, a cukor se sok, se kevés. Szép kiegyensúlyozott darab, még 2-3 évig biztos élmény lesz, de lehet tovább is! 2011-esként kapható.

A nap Best Buy pincéje: Varga Pincészet
A Varga Pincészet az Aranymetszés szériájával érkezett a kóstolóra. És bizony az a széria nagyon rendben van. 1000-1500 forint egy palack, elérhető áron, valódi bor élményt nyújt. A száraz és az édes Olaszrizlingjük tetszett a legjobban. A Caubernet Sauvignon nekem nem jött be, de nagyon korrekt 4,5 – 5,5 pont körüli bor volt mindegyik. Biztos választás lehet, ha nem szeretnénk sok pénzt kiadni, de nem a reduktív könnyedséget keressük!

image

A Nap pincészetei: Villa Tolnay, Válibor
Talán nem meglepő, hogy ezt a két pincészetet választottam személyes kedvencemnek a kóstoltak közül. Szép egységes sor volt mindkét pincészetnél, egyedül Váliék Luca bora nem tetszett. Tolnayék 2009-es olaszrizlingje hasonlított Bakóéhoz, kicsit könnyedebb kivitelben, 2008-as Névtelenjük pedig újfent bizonyította, hogy van hely a vörösöknek Badacsonyban. A Válibor több boráról szóltam már fentebb, talán az ő szürkebarátjuk volt az egyik, ami picit kitűnt. Tetszett a budai zöldjük is. Ez a két pince tényleg nagyon szép borokkal növeli Badacsony hírnevét!

A borvidéki összefogás, akár kisebb, akár nagyobb mindig jó, és öröm a fogyasztók számára. Remélem, egyre több borvidékkel találkozhatunk ehhez hasonló, közös rendezvényeken!

(A képeket Sabaréktól, Sandahléktól, Tolnayéktól, és Váliéktól metszettem.)

Forrás

Szólj hozzá!