„A Somló-hegy a saját karakterére formálta ezt a burgundiai fajtát is.”
Dénes Hegybirtok, Sághegy: Chardonnay 2008
száraz
Nagy-Somlói borvidék
Közepes citrom szín.
Illatát elsősorban a mindent átitató ásványosság határozza meg. A chardonnay-nál ritkán tapasztalható, hogy ennyire átadja a területet meghatározó ásványos jegyeket. De a Somló saját karakterére formálta ezt a burgundiai fajtát is. Kicsit szellőztetve jönnek a fehér húsú gyümölcsök, elsősorban alma és körte, némi citrusossággal (citrom, narancs). Az ásványosság jód és tűzkő formájában köszön vissza. A közepesnél nagyobb testet közepes savak és közepes alkohol teszi arányossá. Jó ivású, vajas, krémes bor, mely fejlődésben van. Szép hordóhasználat grillázzsal és vaníliával. Lágyabb tehéntejből készült sajtokkal kiváló, de fehér húsú szárnyasokhoz is kiváló. Krémessége, vajassága miatt tejszínes ételekhez is kiválóan párosítható.
Az alapanyagot a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Sághegy (régen Ságsomlyó) Kakasdomb dűlőjéből szüretelték. Az 5 millió éves Ságsomlyó vulkán kiváló termőhelynek bizonyul a chardonnay esetében is. A fajtajegyek és a vinifikáció stílusa mellett a terroirjegyek is nagy mértékben rányomják bélyegüket erre a borra. Somló még ebből a nem túl karakteres fajtából is igazi somlai bort varázsolt.
Az alapanyagot középmagas kordonon, félszálvesszős és rövid csapos metszéssel, visszafogott 0,7-1,0kg/tőke terheléssel termesztették. Az ültetvények talaja vulkanikus alapkőzeten kialakult, közepesen kötött, agyaggal kevert barna erdőtalaj. A Ság-hegy szoknyáján (Btf. 150-200m) a Kakasdomb oldalában, délnyugati fekvésű lejtőkön található.
A kizárólag egészséges, teljes érettségben lévő egész fürtöket kíméletesen préselik a pincészetnél. A mustot hűtött, zárt koracél tartályokban ülepítik, majd a nyálkázás után 5hl-es nagyhordókban és kis tölgyfahordókban (barrique) erjesztik, a finom seprőt rendszeresen felkeverve érlelik. Legalább hat hónapos hordós érlelést követően kerül palackba, ahol további három hónapon át pihen a bor, majd így kerül forgalomba.
száraz
Nagy-Somlói borvidék
Közepes citrom szín.
Illatát elsősorban a mindent átitató ásványosság határozza meg. A chardonnay-nál ritkán tapasztalható, hogy ennyire átadja a területet meghatározó ásványos jegyeket. De a Somló saját karakterére formálta ezt a burgundiai fajtát is. Kicsit szellőztetve jönnek a fehér húsú gyümölcsök, elsősorban alma és körte, némi citrusossággal (citrom, narancs). Az ásványosság jód és tűzkő formájában köszön vissza. A közepesnél nagyobb testet közepes savak és közepes alkohol teszi arányossá. Jó ivású, vajas, krémes bor, mely fejlődésben van. Szép hordóhasználat grillázzsal és vaníliával. Lágyabb tehéntejből készült sajtokkal kiváló, de fehér húsú szárnyasokhoz is kiváló. Krémessége, vajassága miatt tejszínes ételekhez is kiválóan párosítható.
Az alapanyagot a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Sághegy (régen Ságsomlyó) Kakasdomb dűlőjéből szüretelték. Az 5 millió éves Ságsomlyó vulkán kiváló termőhelynek bizonyul a chardonnay esetében is. A fajtajegyek és a vinifikáció stílusa mellett a terroirjegyek is nagy mértékben rányomják bélyegüket erre a borra. Somló még ebből a nem túl karakteres fajtából is igazi somlai bort varázsolt.