Jelen esetben nem a pincészet alapborát (Esküvée – rajnai+olaszrizling) választottam, holott az is egy remek tétel.
A Bussay pincészet sikertörténete valahol a rendszerváltás utáni kibontakozás sikertörténete is. Bussay László egy olyan borvidéken készíti borait, amelyről sokan a mai napig nem hallottak. Ennek ellenére egyre többen vannak, akik a dél-zalai borokat választják. Tudom is a választ, hogy miért. Azért, mert Bussay László egyedien és előremutatóan, ugyanakkor a hagyományok tiszteletben tartásával készíti borait, s ez sokak számára jelent értéket. Arról nem is beszélve, hogy ár-érték arányban is igen versenyképesek a tételei.
Bussay rajnai rizling 2007
(2400 forint; volt Párizsi áruház, könyvesbolt vinotékája)
Illatban az érett szőlő, a méz és a fehér húsú csonthéjasok jelentik a fő attrakciót. Az ásványosság is jelen van a borban, szépen díszíti a fő elemeket. Az érlelt rajnai rizlingre oly jellemző petrolosság is fellelhető, bár még nem meghatározó koncentrációban.
Szép a hordóhasználat: egyértelműen jelen van, de semmiképpen nem tolakodó. Kóstolva a mézes, érett gyümölcsös jegyek a meghatározóak. Koncentrált, jó struktúrájú borral van dolgunk: remek sav-alkohol-test arányok. Bár másnapra az alkohol egy kicsit átvette a főszerepet, de ez nem volt bántó. Lecsengésében a gyümölcsös jegyek a meghatározóak, hosszan, elnyúlóan jelzik, hogy még mindig jelen vannak. Egy szó mint száz, aki kedveli a komplex, koncentrált érlelt fehéreket, az tegyen egy próbát. Szerintem nem csalódhat. Bár mint tudjuk, ízlésekről nem lehet vitatkozni…
Mivel ez a bor nem egy kis nyámnyila tétel, ételt is úgy érdemes választani hozzá (bár normál esetben az ételhez választunk bort, de azért ez mégis csak egy boros rovat ☺), hogy az étel is legyen meghatározó, nehogy a bor elnyomja. Mézessége révén, bár a bor száraz, választhatunk olyan ételt, amelynek része mondjuk a méz. Vehetünk sertés combot vagy karajt, mindkettő nagyon hálás a mézes kenegetésért. Ha nem akarunk macerát az étellel, együnk hozzá aszalt gyümölcsöket, szilvát, sárgabarackot, kiegészítve mondjuk egy kis pekándióval, pisztáciával és kesudióval.
Ahogy bordoktorunk mondja: Fogyasszunk rendszeresen bort, de csak mértékkel!
Jó kóstolást!
forrásom a http://www.metropol.hu/mellekletek/vorosesfeher/cikk/555821