Chateau Dereszla Sauvignon Blanc 2007
Egy bor, ami Bobot a mennyekbe (de legalábbis a kapuja közelébe) emelte. Első találkozásunkkor hasonlóképpen éreztem én is. Itt azonban részleges csalódást okozott, vagyis inkább más viszonyok között más helyre került. Egyfelől sauvignon blanc, bárki megmondhatja: orrbaszökő bodza és fű, amit virágok és édesebb citrusfélék illata fűszerez (jobb perceimben némi mandarint is érezni vélek) – könnyed és harmonikus illat. Szájban strukturált, szép savak, visszafogott alkohol, kerek ízkép, amibe csiptnyi édességet és némi az ásványos jelleget is sikerült csempészni. Bár kicsit rövid, minden a helyén, ahogy Bob megénekelte: körző-vonalzó, ami itt egészséges, jól kezelt szőlőt, helyesen megválasztott fajélesztőt (ez a sauvignon blanc-oknál talán egyszerűbb – lásd még: a SB-os illatjegyeket mutató olaszrizlingek, veltelinik, chardonnay-k stb.), hibátlan pincemunkát jelenthet, gondolom. Strukturált, végül is van szélessége-magassága-mélysége, ha e kiterjedések nem is számottevőek. De hol belőle van Tokaj? Vagy: hol az egyediség? A bor élete sajnos rövid. Néhány nap pihenés a hűtőben, és furcsán szétesik: sűrű, vágásra érett nádas a vulkánok alatt.
Mivel a szőlő, ugyanott termett, ahol Árvayéké, érdekes lenne összevetni a két pince azonos évjáratát: ha más nem, az talán kiderülne belőle, mit gondol a fajtáról és a terroirról Kalocsai László és Árvay János – már ha valakit ez érdekel. Engem speciel nagyon. Szintén ígéretes kísérlet, ami egyelőre ugyanúgy áll önmagában, mint Árvayék sauvignon blanc-ja. Nekem itt 5 pont, de talán kiderült, hogy nem ugyanaz a „majdnem öt”. Ennek a bornak a valódi értékét pedig az fogja megmutatni, hogy a Dereszla folytatja-e a sort, azaz bízik-e a fajtában.
innen van: http://alkoholista.blog.hu/2008/06/13/tanulsag_nelkul#more515562