Bősz Adrián Báta Cuvée 2006
A számomra ismeretlenség homályából előtűnt borász és bora kellemes meglepetés volt. Üdítő színfolt a borvidék palettáján. A könnyű vörösek kategóriájába sorolható ez a nem mindennapi házasítás: kadarka, kékmedoc, kékoportó (talán hátcimkén még lehet így nevezni) és kékfrankos. Ha a kadarka nem kellett volna bele (de kellett!), akkor lehetett volna Kék Cuvée is, így a borvidék legdélebbi pontjáról kapta nevét. A mywine.hu 1490 Ft-ért kínálja.
Szép, élénk bíbor színű, tiszta, nincs sötét magja vagy vastag gyűrűje. Ezek után nem meglepő, hogy egyáltalán nem lomha, sőt inkább fürgén csorog le a pohár falán. Orrban némileg visszafogott: gyümölcs és zöldség vegyesen jön, de nem támad. Meggy, eperlevél, fehérrépa, piros ribizli. Egy cseppnyi a kékmedoc virágosságából. Semmi mesterkélt törleszkedés, csak vad természetesség. A nagypapa borának illata.
Szájban is természetes harmónia jellemzi, tökéletesen hozza, amit illatban ígért. Meggy, ribizli és ráadásként némi fűszeres izgalom. Van benne gyümölcs, sav és tannin is elég, mégsem lóg ki egyik sem. Vagyis inkább egyik annyira csak, mint a másik. A mai vörösbordivatnál azért valamivel savasabb. Nem kerek, nem sima, mégis jó inni. Csupa lendület, frissesség - talán ezért. Szép feszes struktúrája van, lüktet, néha rúgkapál, mégis nagyon egyben van a korty. Egy jó kis disznótoros mellé például ideális, de magában is el lehet kortyolgatni – persze inkább bőséges vacsora után, semmiképp sem éhgyomorra. Valahol a négy és az öt pont határán: egyedisége miatt legyen 5 pont.
innen van : http://alkoholista.blog.hu/2008/06/05/ketten_szekszardrol#more497062