Nyakas Pince Budai Sauvignon Blanc 2006
Mind határozottabb meggyőződésem, hogy Malya Ernő képtelen botlani. Mára a Nyakas a reduktív iskola legsikeresebb képviselője, mintegy zászlósborászata, amely címet a Hilltop Neszmélytől bírta elhódítani. Tényleg: hibátlan mindenük az irsai olivértől a chardonnay-ig, sőt a kadarkáig immár, igaz, valami fajsúlyosat ildomos lenne összehozniuk előbb-utóbb, mert a barrique chardonnay-juk engem még nem elégített ki. Mindez kétféle Alkesz-pontot jelent általában, 4-est és 5-öst. Igen, nem kell ehhez más, csak egészséges szőlő, fajélesztő és tiszta technológia – de az vesse rájuk az első követ, aki látott másik pincét, amely dettó soha nem lő mellé.
A 2006-os budai sauvignon blanc hátcímkéjéről kiderül, hogy a töki Köblös-tagban termett szőlőből készült, és azt is, hogy alkoholja vehemens, 13,4-es. Nem kevés. Nekem egy információ hiányzik – erről két mondattal később. Halvány arany, zöldes reflexekkel, szoktam mondani az övéhez hasonló színre – ám ez elsősorban zöld, és csak aztán sárga. Malyáék túlvannak a füvön és a szénán, ebből a borból ananász, narancs és egyéb egzotikumok harsognak fékezhetetlenül. Hallatlan frissesség. Íze is gömbölyű és harmonikus, csak a végén biccen meg a csaknem perfektre faragott egyensúly: sok a cukor. A bor besorolása száraz, kíváncsi lennék, mennyi maradékot tartalmaz analitikailag. Nekem kevesebb kéne érzékszervileg, és akkor megkapná a 6-ost. Így 5 pont, de ötösnek csillagos.
innen van: http://alkoholista.blog.hu/2007/09/01/udit_frissit